Interview met Tess Gerritsen

Tess Gerritsen (San Diego, 1953) is arts en internationale bestsellerauteur. Ze debuteerde in 1986 en heeft inmiddels meer dan 25 thrillers op haar naam staan. Bij het grote publiek werd ze vooral bekend door thrillers als Sneeuwval, Het stille meisje en De laatste sterft (The House of Books).

De serie rondom Jane Rizzoli en Maura Isles werd met succes voor televisie verfilmd.  In Nederland werd de serie sinds 1 januari 2011 uitgezonden door NET 5. Op 15 augustus 2013 werd bekend gemaakt dat er een vijfde seizoen komt. Het stille meisje werd in 2012 bekroond met de Crimezone Thriller Award voor beste vertaalde thriller. In het najaar van 2014 verschijnt er een nieuwe thriller van Tess Gerritsen.

Tess Gerritsen schreef het geschenkboek Incendio voor juni- Maand van het spannende boek 2014. In deze maand krijgen klanten bij deelnemende boekhandelaren het boek kado bij een besteding van ten minste €12,50 aan Nederlandstalige boeken.


Incendio
Violiste Julia keert terug uit Italië waar ze een bijzonder muziekstuk in een antiquariaat heeft gevonden. Op het moment dat ze voor het eerst de noten speelt, lijkt ze de grip op de muziek te verliezen. Als ze ontwaakt uit wat een trance lijkt, ziet ze haar dochtertje, besmeurd met bloed. Hun oude kat ligt dood op het terras.

Op de Avond van het Spannende Boek, waar ik al eerder over blogde, interviewde Jaap Jongbloed de Amerikaanse thrillerschrijfster Tess Gerritsen. Het werd een interessant en leuk gesprek om naar te luisteren en te kijken. Tess Gerritsen beantwoordde vlot en op spontane wijze de vragen van Jaap Jongbloed.

Tess Gerritsen vertelde wat over de inhoud van het geschenkboek Incendio dat ze geschreven heeft. Met een mooie en prettig klinkende vertelstem las ze een stukje uit het boek voor. En tijdens haar verhaal zag ik de violiste en haar dochter echt voor me. Op een heel spannend punt stopte ze met het verhaal zodat ik nieuwsgierig naar de rest achterbleef. Het muziekstuk waarover in Incendio geschreven wordt bestond niet echt, tenminste niet tot de Avond van het Spannende Boek. Speciaal voor haar was er een muziekstuk gecomponeerd dat aansloot bij de sfeer van haar boek. Het stuk werd live ten gehore gebracht voor het publiek maar vooral voor Tess Gerritsen. Geconcentreerd was ze aan het luisteren en even later kwam er een glimlach op haar gezicht en tegen het einde lachte ze breed uit. Het publiek klapte enthousiast na afloop en zij noemde de muziek "devilish".

Tess Gerritsen schrijft over wat haar zelf bang maakt en dat is waarschijnlijk ook precies wat haar lezers angst aanjaagt. In haar jeugd heeft ze helaas ervaren dat een thrillerscenario zich ook in het echte leven kan afspelen. Dit is van grote invloed geweest op haar schrijven.
In haar boeken heeft ze een fascinatie voor dood en bloed. Dit in tegenstelling tot haar echte leven waar ze woont in Maine, een rustig, normaal en vredig stadje in Amerika. Door deze veilige thuisbasis kan ze voor haar boeken juist de meest enge situaties verzinnen.
Van te voren werkt ze niet het hele verhaal uit, dat gebeurt pas tijdens het schrijven. Vóór die tijd weet ze zelf ook niet precies wat er gaat gebeuren. Pas na de eerste versie van het boek is dit duidelijk. Voor de moorden in haar boek heeft ze een lijst liggen met vreselijke manieren om te sterven.

Schrijven beschouwt ze als een volledige baan waar ze zich voor in moet zetten. Ze is tijdens de zwangerschapsverlof van haar eerste kind begonnen met schrijven. Dat beviel haar zo goed dat ze er mee door wilde gaan. Haar eerste boeken waren romantische thrillers.
Ondertussen heeft ze 25 boeken geschreven waarvan een deel bestaat uit de populaire serie Rizzoli and Isles. Het volgende deel hiervan verschijnt eind 2014. Haar inspiratie voor dit boek haalde ze uit een safari waaraan ze deelnam. De gids vertelde dat er onlangs iemand omgekomen was omdat die zich niet aan de regels gehouden had. Maar, vertelde de gids, "Don't worry, I will keep you safe!" En opeens dacht ze "Maar wat als hij niet is wie hij zegt dat hij is..." en het idee voor een nieuw boek was geboren.

Van het detective duo Rizzoli and Isles heeft ze het meeste weg van Maura Isles. Beide zijn ze arts, denken ze alles goed door en kunnen ze nuchter reageren. Maura heeft wat moeite om zich te binden en heeft wat autistische kenmerken waardoor ze niet helemaal lekker in haar vel zit. Tess Gerritsen gelukkig wel, maar kan, uit haar meer donkere kant, inspiratie vinden voor dit karakter.

Haar grootste angst is dat er iets met haar kinderen gebeurd.

Aan het einde van het interview vroeg Jaap Jongbloed of ze nog een boodschap voor haar lezers had.
Zij antwoordde "Wees voorzichtig, er zijn monsters onder ons, al herkennen we ze niet!"

Na deze geruststellende mededeling was het interview afgelopen, waarna ze op een leuke en vriendelijke manier voor haar fans tijd had voor foto's of een handtekening in een van haar boeken.

Labels: