Michael Reefs (1986) woont in het Limburgse Vaals waar hij werkt in een speelgoedwinkel. Hier heeft hij veel inspiratie opgedaan voor zijn boeken. In 2004 begon Michael aan een avontuurlijke fantasy serie De Bieb-bende. Hij wilde een serie schrijven die anders was en omvangrijk genoeg voor meerdere delen.
Website de Bieb-bendeIn 2013 kwam De Legende van de Hemelrijders uit, het eerste deel van zijn twaalfdelige avonturenserie. In deze serie gaan vijf kinderen de mysteries van het dorpje Zuidbaai ontrafelen.
Dit boek werd al snel een succes en kreeg zelfs kinderen weer aan het lezen. Het is ook een interactief boek waarbij kinderen via de website op een andere manier met het boek bezig kunnen zijn.
Deel één heb ik met veel plezier gelezen en ik was dan ook erg benieuwd naar het volgende deel. Toen ik besloot om samen met Jeroen naar Maastricht te gaan voor de boekpresentatie van deel twee Duister Carnaval, heb ik Michael gevraagd voor een interview.
Dit leidde tot een gezellige en interessante ontmoeting waar ik nog met plezier op terug kijk.
Lees je zelf veel en wat zijn jouw favoriete boeken? Lees je meer buitenlandse boeken of Nederlandse boeken?
Meer dan één hoofdstuk per dag lezen lukt me niet door tijdgebrek. Ik lees veel Nederlands fantasy jeugdboeken en let tijdens het lezen vooral hoe het boek technisch in elkaar zit en hoe andere auteurs werken. Op dit moment ben ik de Century serie van P.D. Baccalario aan het lezen.
Over het schrijven wil ik graag weten of je schrijft of typt? Heb je een vast schrijfritme en / of een vaste werkplek? Betekent schrijven voor jou ook veel schrappen?
Vanaf het eerste moment doe ik alles op de computer, schrijven leidt me te veel af. Pas wanneer het manuscript naar de woordredacteur gaat print ik het uit.
Tijdens het werken moet het stil om me heen zijn en verder ga ik gewoon zitten en begin. Het schrappen valt gelukkig mee, hoewel er in deel 3 wel een paar hoofdstukken helemaal herschreven moesten worden.
Waarom wil je juist jeugdboeken schrijven?
Zelf mistte ik vroeger als kind iets in de jeugdboeken die ik las. Ik wilde een boek met avonturen en magie, maar ook met diepgang. Een boek dat niet te oppervlakkig bleef en waarin ook wel eens iets mis kan gaan. Dat wil ik nu de serie van de Bied-bende doen door onder andere verschillende kanten van de personages te laten zien. Zo kan ik laten zien dat iemand bijvoorbeeld zowel heldhaftig als bang kan zijn.
Het leuke van een serie is dat ik de karakters daardoor goed kan uitwerken. Wat ik wel lastig vind is om steeds te bepalen wat ik nu vertel en wat pas in een later deel.
Bij je proeflezers zitten ook kinderen. Zijn hun reacties anders dan die van de volwassen proeflezers?
De kinderen die mijn boek proeflezen kunnen nog niet goed overbrengen hoe ze het boek ervaren. Hun reacties zijn meestal kort en komen niet veel verder dan 'Leuk' of 'Spannend'. Bovendien willen ze me zeker niet kwetsen, dus zullen ze het niet zeggen wanneer ze kritiek hebben.
Opvallend is dat jongens meer noemen dat de boeken spannend zijn en meisjes wat meer bezig zijn met de personages en daar eerder iets over zeggen.
Waar haal je je inspiratie vandaan?
Overal vandaan. Uit alles wat ik doe, beleef of tegenkom kan ik inspiratie halen. Bijvoorbeeld uit een liedje of een bioscoop scène.
Op je site las ik dat je je ontwikkeld hebt tot app-specialist. Heb je daar een opleiding voor gevolgd? Wie maakt de tekeningen en spelletjes op de Bieb-bende website? En gaat daar niet heel veel tijd in zitten naast werk, schrijven en dergelijke? Slaap jij wel eens of werk je 's nachts door? :)
De app maken en bijhouden kost inderdaad heel veel tijd! Zeker naast een fulltime baan en het schrijven en alles wat erbij komt kijken. Maar ik doe het graag en op een of andere manier lukt het. Ik weet zelf ook niet hoe.
Voor het ontwikkelen heb ik geen opleiding gevolgd. Al vanaf mijn twaalfde ben ik begonnen met uitvogelen hoe websites werken en bezig met programmeren. Rond mijn 15e ben ik schrijven en techniek gaan combineren.
Mijn nichtje heeft de tekeningen gemaakt. Ikzelf kan echt niet tekenen. De spelletjes maak ik wel zelf. Voor mij blijft het wel allereerst om de inhoud van het boek gaan en het verhaal moet het belangrijkste blijven.
Je bent naast de Bieb-bende ook bezig met het schrijven van het Woestijn hotel. Kun je dit wel door elkaar doen, werkt dat wel?
Dat kan inderdaad lastig zijn. Wanneer ik aan het schrijven ben ga ik vooral door met het boek dat op dat moment lekker loopt.
Ben je na zoveel lovende recensies nog nerveus voor beoordelingen?
Absoluut, dat blijft!
Over de Bieb-bende
Deel twee heeft, in tegenstelling tot deel één, geen illustraties. Ik ben benieuwd waarom dat is?
Dat heeft met het budget voor het boek te maken. Er is bewust voor gekozen om te investeren in een mooie cover en dus was er niet voldoende budget voor tekeningen in het boek.
Wat ook opvalt is dat het lettertype in deel 2 wat groter is én er meer ruimte tussen de regels zit. Is dit naar aanleiding van de reacties van kinderen?
Ja, inderdaad. Dit is bewust gedaan nadat ik hoorde dat het boek kinderen aangezet heeft tot lezen. En juist ook kinderen die niet zo van lezen houden of dyslexie hebben wil ik hiermee tegemoet komen (Het verschil is opmerkelijk wanneer je de boeken naast elkaar legt: het oogt prettiger en toegankelijker)
Staan de grote lijnen van alle delen van de serie al vast?
In 2004 ben ik begonnen met een idee voor een boek. Het moest gaan over 5 kinderen en zou zich afspelen in 12 maanden. Er moesten 12 vermoorde mannen en een huisje op de heuvel dat in een kasteel verandert in voor komen. Daarna ben ik het idee uit gaan schrijven en verder gaan uitwerken. Dus ja de basis voor de serie ligt al vast.
Zijn de karakters van de 5 kinderen op personen gebaseerd? Welk karakter is jouw favoriet?
Het zijn allemaal stukjes van mezelf maar dan sterk uitvergroot. Luca is mijn favoriet en ook het leukst om over te schrijven. Voor mij als schrijver is het soms ook erg makkelijk dat Luca zich overal in stort en haar mond niet kan houden.
Tijdens het schrijven van de basis van de eerste 6 delen hebben de karakters zichzelf ontwikkeld en leerde ik ze ook zelf goed kennen. Toen ik begon aan de definitieve versie van deel 1 leefden de kinderen echt voor me. Daarna was het duidelijk welke speciale eigenschappen bij welk karakter pasten.
Bij de kinderen zijn trouwens Melanie en Roy favoriet.
Twaalf delen, daar ben je wel even mee bezig! Zijn de lezers van nu niet te oud voor je boeken tegen de tijd dat deel 12 uitkomt?
Waarschijnlijk wel maar ik concentreer me vooral op het boek waar ik nu mee bezig ben zonder te veel vooruit te kijken. Ik schrijf door en zal wel zien of de lezers mee blijven gaan. Het is wel de bedoeling dat ik per jaar twee delen van de serie blijf uitgeven.
Michael, bedankt voor het leuke interview en de uitnodiging voor de Boekpresentatie van Duister Carnaval.
Labels: Interview, Nieuws