Op het Thrillerfestival in Zoetermeer, afgelopen zondag, ben ik bij twee interessante interview panels aanwezig geweest.
Allereerst was er het panel dat gepresenteerd werd door Carla de Jong.
Ze interviewde Mel Wallis de Vries / Loes den Hollander / Xenia Kasper / Inge Ipenburg en Tomas Ross.
Dit was een zeer levendig en geanimeerd gesprek waarin ook de humor niet ontbrak, regelmatig klonk er een spontaan gelach vanuit het luisterende publiek. Maar ook waren er serieuze momenten bijvoorbeeld bij het bespreken van het illegaal downloaden van ebooks.
Het is bijna onmogelijk om alles te vertellen of in de juiste volgorde. Dat ga ik dan ook zeker niet proberen. Ik wil een impressie geven van dit panel en een aantal leuke fragmenten uitlichten.
Carla de Jong begon met een voorstelrondje waarbij ze over iedere auteur iets vertelde. Hoewel ik al bekend was met de auteurs hoorde ik hierbij toch nog wat leuke feitjes. Ik had bijvoorbeeld echt geen idee dat Tomas Ross al 69 titels op zijn naam heeft staan.
De onderwerpen die ter sprake kwamen waren onder andere;
- De digitalisatie
- Hoe ga je als auteur om met social media?
- Wordt er nog wel gelezen? En wat doe je als auteur om je lezers te bereiken?
- Wat is de invloed op de verkoop van boeken. Recensies? TV? Social media?
- Ebooks en het illegale downloaden
Het was leuk om deze auteurs hierover te horen vertellen. Ieder gaf persoonlijk zijn of haar mening en ervaringen maar er was ook ook plaats voor discussie. Gelukkig was men het niet altijd met elkaar eens wat interessante gesprekken opleverde.
Hieronder zal ik een aantal fragmenten van dit discussie panel wat meer uitlichten.
Ebooks
Carla de Jong gaf aan dat ze de praktische voordelen van ebooks duidelijk zag, maar dat dit voor auteurs geen vrolijk onderwerp is. Dat werd bevestigd door Loes den Hollander die vertelde dat ze door illegaal downloaden tweederde (ongelofelijk veel) van haar inkomen kwijt geraakt is. Ze heeft hierin ook zelf actie ondernomen omdat ze de ebooks veel te duur vond. Haar ebooks zijn nu goedkoper en worden voor € 7,99 verkocht. Door deze prijs loopt de verkoop iets beter.
Ook het initiatief van Elly's Choice werd besproken. Best een lastig onderwerp omdat auteurs op deze manier een lagere vergoeding voor hun boeken ontvangen. Anderzijds had Inge Ypenburg een erg goed punt toen ze opmerkte dat ze bij illegaal downloaden helemaal niets krijgt.
Op de vraag Is er nog brood te verdienen voor de gemiddelde schrijver? kwamen verschillende reacties. Tomas Ross antwoordde kort maar krachtig nee. Terwijl Mel Wallis de Vries het idee had dat het altijd al moeilijk is geweest om als auteur je brood te verdienen. Het is belangrijk om als auteur vernieuwend te blijven en slim om te gaan met veranderingen. Iedereen was het er over eens dat het op het moment vooral voor debutanten erg zwaar is.
Xenia Kasper
Op de vraag of een verfilming van je boek gunstig is voor de verkoop voor je boek, antwoordde Xenia dat dat natuurlijk zo is. Niet alleen het boek dat verfilmd is komt in de belangstelling maar ook je andere boeken verkopen daardoor beter.
Xenia is de manager van een aantal bekende Nederlanders en kent daardoor de ins en outs van de TV wereld. Dit gebruikt ze dan ook als achtergrond in haar boeken, maar over wat ze hoort en weet over de mensen van wie ze zelf manager is komt er absoluut niets in haar boeken.
Ze gaf aan dat het wel een voordeel is dat ze in de tv wereld werkt, het opende toch deuren. Toch is het nadeel wel weer dat de verwachtingen dan weer hoger zijn.
Inge Ypenburg
Inge zit dicht op de tv wereld. Ze heeft in veel series en in het theater gespeeld maar merkt dat mensen vooral haar rol in GTST onthouden. Ze vind het niet echt een voordeel dat ze bekend is van tv omdat mensen haar daardoor minder serieus nemen als auteur. Kort door de bocht gezegd kunnen de mensen in twee groepen verdeeld worden .De fans die het bij voorbaat goed vinden wat ze schrijft en de rest die denkt dat ze weer zo een actrice is die zelf denkt dat ze kan schrijven. Dat is lastig vertelde ze maar het enige wat ze er tegen kan doen is de lat voor zichzelf erg hoog te leggen.
Mel Wallis de Vries
Zij is het er niet mee eens dat jongeren niet lezen. Ze moeten het juiste boek nog vinden. Bovendien krijgen jongeren heel veel prikkels binnen waarvan een boek maar een heel klein onderdeel is. Scholen en ouders kunnen een belangrijke rol spelen om jongeren in aanraking te laten komen met boeken. En dan vooral met boeken die ze leuk vinden om te lezen in plaats van verplichte literatuur.
Ze schrijft voor Young Adults en probeert in haar boeken aan te sluiten bij de beleving van deze doelgroep. Dat doet ze onder andere door veel te praten met jongeren en te proberen te snappen hoe ze in elkaar zitten. Mel wil haar boeken levendiger maken en meer beeldend in werken. In haar nieuwe boek staan nu bijvoorbeeld pasfoto's van de hoofdpersonen.
Dat de computer een grote rol speelt bij het bereiken van jongeren is voor haar zeker duidelijk.
Loes den Hollander.
Loes heeft veel volgers op Twitter en Facebook. Toch was het niet haar idee om met de social media aan de slag te gaan. Ze vertelde dat ze van haar uitgever op Facebook "moest", maar het tot haar verbazing echt leuk vind.
Maar ze doet het op haar eigen manier en zoals zij het zelf wil. Op Facebook is ze open (niet te) en krijgt daar ook veel leuke reactie voor terug. Toen kort geleden haar hond overleed voelde ze zich ontzettend getroost door alle reacties op Facebook.
Ook doet ze regelmatig acties op Facebook. Ze gaf alvast de hint dat haar Facebook pagina op 2 november vanaf 11.00 weer wat leuks te bieden heeft.
Tomas Ross
Tot de verbazing van Carla de Jong is Tomas Ross op Facebook te vinden. Dat haar verbazing niet onterecht is bleek al snel wanneer hij vertelde dat niet hij, maar een trouwe fan, zijn pagina bijhoudt.
Deze houdt Tomas op de hoogte en verwijderd nare berichten en zelfs bedreigingen. In het verleden is Tomas al regelmatig bedreigt (de bekendste is van Henk van der Meijden maar ook nu ontvangt hij bedreigingen. Dit vanwege zijn boek waarin hij hooggeplaatste pedo's aan de kaak stelt.
Hij geeft echter geen privé zaken weg op zijn Facebook pagina.
Dat het op tv komen helpt bij de verkoop van een boek kan hij beamen. Toch is dit minder dan tien jaar terug stelt hij. Omdat hij veel over maatschappelijke thema's schrijft wordt hij regelmatig voor tv programma's gevraagd en met zijn lezers heeft hij vooral contact via lezingen.
Aan het einde mochten alle auteurs nog iets vertellen over hun laatste boek. En na afloop signeerde de auteurs hun boeken. Zelf heb ik nog even kunnen spreken met Xenia Kasper en Loes den Hollander.
Labels: Nieuws