Uitreiking Valentijnprijs 2015

In de Openbare Bibliotheek Amsterdam werd op 14-02-2015 de eerste Valentijnprijs uitgereikt.
Deze prijs is het initiatief van het Valentijngenootschap, een groep schrijvers die zich sterk maakt voor het romantische boek.
Het romantische genre, waaronder o.a. de familieroman, de streekroman en de historische roman vallen, is één van de meest uitgeleende genres in de bibliotheken. Jaarlijks worden er 20 miljoen boeken in dit genre uitgeleend. Het genre wordt veel en graag gelezen. Toch was er nog geen enkele prijs voor het romantische boek.
Het Valentijngenootschap heeft deze prijs in het leven geroepen om ook dit genre de waardering te geven die het verdient. En om het meer onder de aandacht te brengen.Uit de longlist werden de volgende boeken genomineerd voor deze prijs:
Als de dag van toen

Sandra Berg

Sanne het leven is leuk

Marjan van den Berg

Geraakt

Angelique van Dongen

M/V

Olga van der Meer

De verloren zoon

Thea Zoeteman - Meulstee


De wildcard ging naar Suzanne Peters met haar boek Min of meer.

Jeroen en ik gingen op pad om van hiervan een verslag en foto's te maken. Vóór de prijsuitreiking begon was er voor Vrienden van Valentijn de mogelijkheid om de aanwezige auteurs te ontmoeten. Dat viel in de praktijk nog tegen omdat ik nog maar heel weinig auteurs in dit genre van gezicht ken. Gelukkig had ik al snel door wie Marjan van den Berg was zodat ik haar kon vragen of ze het boek van Sanne voor Kelly wilde signeren. Dat deed ze graag en we mochten haar ook op de foto zetten voor mijn blog. Ook Sandra berg wist ik te strikken om een boek van Kelly te signeren en voor een foto. Daarna gezellig in gesprek geraakt met een aantal auteurs.

Vervolgens was het tijd voor het officiële middagprogramma in een theaterzaaltje van de bibliotheek. Er waren redelijk wat mensen aanwezig voor de uitreiking. Wat me opviel was dat er weinig mensen waren in de leeftijdsgroep van mijn dochter terwijl er toch genoeg boeken ook voor de wat jongere lezers op de longlist stonden.

De presentatie van de middag was in handen van Esther Duller. Zij vertelde het een en ander over de prijs en interviewde de aanwezige genomineerden. Dat deed ze op een vlotte en persoonlijke manier wat het extra leuk maakte om ernaar te luisteren. Tussen de interviews door was er steeds een intermezzo: door studenten van het Amsterdamse Conservatorium werd romantische muziek gespeeld, er werden twee mooie gedichten uit de Nederlandse literatuur voorgelezen en er was een demonstratie Argentijnse Tango.
De middag was dan ook sfeervol en erg gezellig. Toch zal door het uitgebreide programma de spanning aardig opgelopen zijn bij de aanwezige genomineerde auteurs.

Uiteindelijk was het zover en zou de prijs uitgereikt worden. De mooie prijs van een hart op een opengeslagen boek (gebaseerd op het logo van het Valentijngenootschap) werd gemaakt door kunstenares Yvonne Tellerman.
Eppo van Nispen tot Sevenaar, directeur van de CPNB reikte de prijzen uit. Tot grote verrassing van het CPNB en het Valentijngenootschap waren er twee genomineerde boeken die precies evenveel stemmen gekregen hadden. En voor deze eerste Valentijnprijs waren er dus twee winnaars namelijk:

Marjan van den Berg en Thea Zoeteman-Meulstee


Beiden straalden toen ze de prijs in ontvangt namen en waren duidelijk erg blij. Er was maar 1 prijs omdat deze uitslag niet verwacht was maar dat gaat helemaal goed komen vertelde Esther Duller. De kunstenares gaat nog zo een mooi exemplaar van de prijs maken.

Na afloop konden er boeken gekocht en gesigneerd worden en was er tijd voor een drankje en gesprekken.
Iedereen kreeg nog een leuke Goodybag met onder andere het boek Hmmmmm mmmmm van Marjan van den Berg erin.
Ik heb meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt en het boek laten signeren. Leuk dat ik een gesigneerd boek heb van één van de eerste winnaars van de Valentijnptijs (en Kelly zelfs van het gewonnen boek).
Esther Duller noemde het dan ook niet voor niets een gedenkwaardig moment toen de prijzen werden uitgereikt.

Op naar volgend jaar en de jaren erop dat deze prijs uitgereikt gaat worden.

Voor een fotoverslag met de foto's van Jeroen van deze middag volg deze link.

Labels: