Morgen wordt vandaag
De zeventien jarige Sara woont, net als alle andere kinderen in het land, vanaf haar vierde in een internaat. Haar ouders en alle andere volwassenen moeten hun tijd besteden aan werken en de ontwikkeling van het land. Speciaal daarvoor opgeleide toezichthouders voeden de kinderen op.
Het leven op het internaat is streng en zwaar en Sara is dan ook vast van plan om te ontsnappen. Ze droomt ervan om het land in te gaan om haar broer Mark te gaan zoeken.
Tijdens een brand op het internaat neemt ze haar kans waar en gaat er vandoor. De wereld buiten het internaat is vreemd en hard maar gelukkig krijgt ze hulp. Zo komt ze aan het nodige persoonsbewijs en een baan.
Sara wil gaan sparen om de zoektocht naar Mark voort te kunnen zetten maar raakt onbedoeld betrokken bij de politiek van het land. Ze moet moeilijke keuzes maken en probeert uit te vinden wie ze is en waar ze voor wil staan. En welke offers ze bereid is te geven om dat te bereiken.
Vreemde wereld Morgen wordt vandaag is een Young Adult boek dat zich afspeelt in een wereld die deels op die van ons lijkt maar toch heel anders in elkaar steekt. Familie telt hier niet en het enige dat ouders voor hun kinderen doen is het betalen van hun opleiding. Dat kinderen in een internaat opgroeien met strenge regels en pas op hun achttiende meetellen in de maatschappij lijkt tijdens het lezen hard. Tot je verder komt in het boek en er achter komt dat er veel ergere dingen gebeuren.
De wereld van Sara wordt duidelijk neergezet zodat je tijdens het lezen goed begrijpt hoe het er aan toe gaat. Jammer genoeg is het niet heel levendig of beeldend beschreven zodat deze wereld niet voor je tot leven komt, het blijft vlak.
Sara
Sara vertelt het verhaal in de ik vorm waarbij haar taalgebruik soms wat kinderlijk is en eerder bij een jeugdboek zou passen dan bij een Young Adult. Haar manier van vertellen is beschrijvend en wat opsommend. Stap voor stap geeft ze weer wat er gebeurt zonder de lezer zelf iets te te laten ervaren of uit te laten zoeken. Het is vooral Tell en weinig Show.
De personages om haar heen komen niet tot leven omdat Sara niet het gesprek weergeeft maar vertelt wat er gezegd is. Ze heeft het in het boek over een verhitte discussie met vriendinnen, maar hiervan krijg je verder niets mee. Ook haar eigen emoties en gevoelens beschrijft ze afstandelijk zoals bijvoorbeeld deze zin "Dagelijks wordt ik geconfronteerd met alle gewetenskwesties die aan mij knagen".
Ondanks een niet geheel aansprekende schrijfstijl weet Sara tijdens het lezen steeds meer je aandacht vast te houden. Ze is een jonge vrouw die dapper probeert zich te redden in de wereld en dat roept respect op. Het is vertederend om te lezen hoe vreemd en nieuw de wereld buiten het internaat voor haar is. Hoewel ze wel erg makkelijk hulp krijgt is het knap hoe ze zich staande weet te houden en zich niet uit het veld laat slaan.
Ook is te merken dat ze verandert door wat ze meemaakt en doordat ze voor het eerst verliefd is. Sara gaat nadenken over de wereld waarin ze leeft en over zichzelf.
Trage start en een open einde
De start van het boek is traag en niet veelbelovend. Er wordt erg veel informatie ineens gegeven wat niet prettig leest. Sara en haar belevenissen weten niet echt te boeien. Pas als ze werk heeft, verliefd wordt en te maken krijgt met machtsmisbruik wordt het interessant om door te lezen.
Sara krijgt het langzamerhand steeds zwaarder en moet moeilijke keuzes maken. Hierdoor komt er meer emotie en vaart in verhaal. Naarmate Sara meer lef toont komt ze ook meer tot leven.
Pas tegen het einde van het boek weet Sara en haar verhaal je als lezer te raken.
Het einde is heftig, vol spanning maar lijkt nog niet af te zijn. Het is te hopen dat er nog een vervolg komt om erachter te komen hoe het verder gaat.