Recensie - Genadeklap - Loes den Hollander

Genadeklap begint met een boodschap van Loes den Hollander aan de lezer:

Beste lezer
Genadeklap is het tweede deel van Dossier Metselaer. Het eerste deel heeft de titel Aangetast.
Als je het eerste deel van Dossier Metselaer al kent, is er wat mij betreft niets aan de hand. Begin snel aan Genadeklap, zou ik zeggen. Als dat niet het geval is, zal de verhaallijn van het tweede deel moeilijk te volgen zijn. Daarom wil ik je adviseren eerst Aangetast te lezen, voordat je aan Genadeklap begint. Veel leesplezier !

Loes den Hollander


7 maanden later
Spanning en nieuwsgierigheid houden de aandacht van de lezer vast. Geheimen, woede en angst beheersen het leven van de personages en zorgen voor een intrigerend verhaal.
Dit persoonlijk advies van Loes Den Hollander is niet alleen leuk om te lezen maar ook zeer nuttig. Deel twee van Dossier Metselaer sluit namelijk perfect aan bij het vorige deel en gaat verder zonder herhalingen of terugblikken. Na het lezen van Aangetast kun je probleemloos doorlezen over de personages en de wirwar van emoties en intriges waar ze in verzeild zijn geraakt.
Het boek start 7 maanden na het eerste deel. In de eerste drie hoofdstukken wordt kort en krachtig vertelt hoe het is met Gideon, Rifka en Mattias.

Gideon bekende liever een moord die hij niet gepleegd had dan prijs te geven dat hij als leraar een verhouding met leerling Mathias had. Bovendien had hij een schuld af te betalen aan zijn vrouw Rifka die hem medeschuldig acht aan het ongeluk waardoor hun dochter Lieve 10 jaar geleden overleed. Hij wilde een prijs betalen omdat hij zich schuldig voelt maar deze prijs is hoog. Misschien wel te hoog. Bovendien maakt hij zich zorgen over de wraakplannen van Rifka.
Rifka wil aan niemand vertellen wat er werkelijk gebeurd is. Ze probeert voor de buitenwereld te doen alsof ze haar leven weer oppakt na alles wat ze meegemaakt heeft. Maar niets minder is waar. Ze wil wraak nemen op Matthias van Eerd die haar dochter doodgereden heeft. Niets anders is nog belangrijk voor haar.
Matthias is verhuist en heeft een nieuwe baan en begint zich eindelijk wat veiliger te voelen. Tot Rifka hem opzoekt en aanbiedt de strijdbijl te begraven. Maar hij vertrouwd haar (terecht) voor geen cent.

Nieuwe perspectieven
In korte hoofdstukken wordt het verhaal wisselend verteld vanuit de perspectieven van Gideon, Rifka en Mattias. Door het eerste deel is er al een onderlaag van ingewikkelde onderlinge relaties, geheimen en heftige emoties neergezet tussen deze personages waardoor de gebeurtenissen erg indringend overkomen.

In dit deel zijn er nog twee personages van waaruit het verhaal verteld wordt. In Aangetast kon de lezer al kennis maken met Clemens, de minnaar van de vermoorde Tamara Metselaer en collega van Gideon. Hij speelt een belangrijke rol in de ontwikkelingen waarbij je als lezer regelmatig benieuwd bent wat hij nu werkelijk van plan is. Als persoon leer je hem beter begrijpen en kennen dan in het eerste deel.
Een andere belangrijke rol is weggelegd voor Bea, de moeder van Rifka. Bea voelt dat er iets niet klopt en dat Rifka iets achterhoud. Dat zet haar aan om met Gideon te gaan praten en voor ze het weet raakt ze verwikkeld in het web van intriges en leugens van haar dochter. Dit gebeurt stap voor stap en trekt ook de andere personages mee in de gebeurtenissen. Via Bea kom je als lezer meer te weten over de kindertijd van Rifka en over de geheimen in haar leven. Wat dit geheim is blijft lang verborgen en weet de nieuwsgierigheid te prikkelen.
Zowel Bea als Clemens voegen extra spanning en diepgang toe aan het verhaal.

Genadeklap
Loes den Hollander weet vanaf de eerste pagina de aandacht vast te houden en de spanning op te bouwen. De verwikkelingen en ontwikkelingen in het boek komen steeds meer op gang en hoewel de lezer iets meer weet dan de personages is het toch niet te voorspellen hoe dit verhaal gaat aflopen. Er worden onderling kat en muis spelletjes gespeeld, er worden deals gesloten en weer verbroken. Er is sprake van angst, wantrouwen en de behoefte om toch iemand te kunnen vertrouwen. En een wirwar van emoties zoals schaamte en schuldgevoel. Maar vooral is er sprake van een allesoverheersende behoefte aan wraak.
Tijdens het lezen bekroop me dan ook regelmatig de vraag "Wanneer valt de genadeklap, en wie deelt die uit?".
Het antwoord komt na een hele reeks van goed in elkaar passende en elkaar versterkende gebeurtenissen die niet altijd direct te begrijpen waren. Iedereen heeft in het verhaal een eigen agenda en bijna iedereen doet zich anders voor dan hij / zij werkelijk is zodat de spanning oploopt en de nieuwsgierigheid oploopt.
De genadeklap valt en er valt weinig over te zeggen zonder spoilers weg te geven. Maar het is wat mij betreft ontzettend goed gevonden.


Boekgegevens
Titel:Genadeklap - dossier Metselaer 2
Auteur:Loes den Hollander
Uitgever:Karakter
Verschenen:Oktober 2015
ISBN:9789045211534

Labels: ,