Recensie - De man van Venus - Daniël Meyer

De man van Venus is het thrillerdebuut van Daniël Meyer (pseudoniem van Wouter ter Reehorst). Onder zijn eigen naam schreef hij al Succesvol als ZZP'er en Film van jouw leven.
Tevens blogt hij voor ikwordzzper.nl en op andere sites die zich richten op nieuwe vormen van ondernemerschap.
Op het moment is hij druk bezig met het vervolg op zijn thriller dat de titel "Het masker van Venus" krijgt en waarschijnlijk in oktober 2016 zal verschijnen.


Daan Meyer heeft vier jaar geleden zijn geliefde vrouw Eva verloren en leidt sindsdien een teruggetrokken bestaan. Wanneer hij Sue ontmoet en zich direct tot haar aangetrokken voelt, durft hij zich weer open te stellen voor een relatie. Deze nieuwe en gelukkige periode in zijn leven wordt echter wreed onderbroken wanneer zijn beste vriend Leo vermoord wordt.
Vlak voor zijn dood heeft Leo aan Daan gevraagd om voor zijn vrouw Els te zorgen als er iets met hem mocht gebeuren. Leo kweekt al jaren cannabis zonder problemen, maar nu hij een nieuwe variant heeft (Venus genaamd) vreest hij voor zijn leven. Venus kan een enorme impact op de handel in cocaïne hebben en dat maakt een aantal handelaren erg zenuwachtig.
Boek met vaart en actie, geschreven in een vlotte nuchtere schrijfstijl met hier en daar een tikje humor.
Daan is de enige die weet waar Leo alle informatie over Venus opgeslagen heeft. Dus wanneer hij zijn vriend dood aantreft beseft Daan dat hij nu ook gevaar loopt.
Open spel spelen met de politie is voor hem geen optie omdat hij de moordenaar(s) zelf te pakken wil nemen. Daan gaat ver om de waarheid boven water te krijgen en zet hierbij zowel zijn eigen leven als dat van zijn vrienden op het spel. In zijn onderzoek wordt hij steeds dieper de wrede wereld van de drugshandel in getrokken en dreigen de grenzen van goed en kwaad te vervagen.

Geschreven / verteld door Daan in de ik vorm
De man van Venus wordt verteld in de ik vorm door de "auteur" van het boek Daniël Meyer. In een korte en vlot geschreven proloog vertelt Daan over zijn overleden vrouw en de nieuwe liefde in zijn leven. Twee vrouwen die door het hele boek heen een belangrijke rol zullen spelen.
Al snel wordt duidelijk hoe Leo en Daan vrienden geworden zijn en waarom Daan geen problemen heeft met het feit dat Leo wiet teelt. De hechte vriendschap die Daan voelt voor Leo komt goed naar voren en geeft ook een goede reden waarom Daan achter de moordenaars van Leo aan gaat.

Daan beschrijft wat er gebeurt in de tegenwoordige tijd en gebruikt korte krachtige zinnen om zich uit te drukken. De stukken waar informatie gegeven wordt over Venus zijn informatief, duidelijk en kort genoeg om de vaart niet uit het verhaal te halen. Daan doet niet aan het beschrijven van de omgeving of wat mensen aan hebben. Hij blijft to the point met wat er op dat moment gebeurt. Enerzijds is dat wel iets van een gemis maar anderzijds klopt het wel met het verhaal en hoe je Daan in het boek leert kennen. Hij heeft net zijn vriend verloren, zit tot over zijn oren in de problemen en loopt over van liefde voor Sue. Begrijpelijk dus dat hij geen tijd heeft om meer achtergronden te geven of zijn gevoel te onderzoeken. Ook blijft zo de vaart erin en kun je tijdens het lezen helemaal meegaan met de spanning en actie.
Daan heeft een prettige en natuurlijke manier van schrijven waardoor je tijdens het lezen het gevoel krijgt dat hij echt bestaat. Hij kan zo nu en dan best grof zijn of vloeken maar zonder dat het stoort en op een moment dat je waarschijnlijk zelf ook zou vloeken. Ook in de seksuele aantrekkingskracht die er is tussen hem en Sue is hij heel open en direct en zet zo hun liefdevolle sexy relatie goed neer. Zo nu en dan weet hij met gebruik van humor de spanning die er in zijn leven gekomen is even iets verlichten.

Krachtige personages, veel spanning
Niet allen Daan maar ook andere personages worden goed beschreven.
Sue wordt neergezet als een krachtige intelligente vrouw die duidelijk een eigen personaliteit heeft. Ook andere personages komen goed uit de verf. Wat ik erg goed vind is hoe Sophie, een jonge kunstenares en vriendin van Daan, wordt beschreven. Ze is gehandicapt maar dat bepaalt niet wie of wat ze is maar slechts tegen welke beperkingen ze aan loopt. Ook zij speelt een belangrijke rol in het boek. Want ook vrienden van Daan worden meegetrokken in zijn zoektocht naar de moordenaar en de problemen die Venus oproept.


Stap voor stap gaat Daan mee in de gebeurtenissen die volgen op de dood van Leo. Zijn hele leven staat op zijn kop en hij krijgt te maken met meedogenloze tegenstanders en trouwe vrienden. De scenes met vrienden zijn warm en oprecht, die met zijn vijanden hard en meedogenloos.
Er is sprake van actie, spanning, een ontwikkelende liefde, een onderzoek en ondertussen duikt ook de politie met vragen op. Hierbij lijkt Daan er wat te gemakkelijk af te komen als de politie hem ondervraagt. Ook is het soms wat lastig om mee te gaan in de gedachtegang van Daan in hoe ver hij wil gaan in zijn zoektocht naar de waarheid. Het roept een dubbel gevoel op dat heen en weer springt tussen begrip en tegenzin.

In de loop van het boek komen er steeds meer antwoorden en worden vermoedens die er waren bij het lezen bevestigd. Maar ook zijn er nieuwe wendingen, zowel op persoonlijk als op zakelijk gebied. Grotendeels erg goed opgebouwd, deels niet helemaal geloofwaardig. Toch een einde om tevreden mee te zijn en waardoor je uit ziet naar het volgende deel.


Boekgegevens
Titel:De man van Venus
Auteur:Daniël Meyer
Uitgever:Futuro
Verschenen:Oktober 2015
ISBN:9789492221223

Labels: ,