Onvoltooid verhaal

Titel: Onvoltooid verhaal
Auteur: Tatiana De Rosnay
Uitgever: Artemis & co
Verschenen: 2013
ISBN: 9789047203889

Dit boek mocht ik lezen voor de Virtuele boekenclub van Artemis & co.

Dit is het eerste boek van de schrijfster dat ik lees. Ik ken haar wel van de verhalen en recensies die ik gelezen heb over "Haar naam was Sarah". Een verhaal waar ik me nooit aan heb durven wagen omdat het me te aangrijpend lijkt.


Het verhaal gaat over de jonge Fransman Nicolas Duhamel die tot de ontdekking komt dat zijn vader officieel een Russische naam draagt. Nicolas wil meer over zijn afkomst weten en gaat op onderzoek uit. Aan zijn vader kan hij niets meer vragen. Hij is verdwenen tijdens een zeiltocht toen Nicolas nog een kind was. Zijn zoektocht brengt hem naar Sint Petersburg. Aangedaan door wat hij ontdekt besluit hij een roman te schrijven. Zijn roman "De Envelop" wordt een bestseller waardoor hij in één klap rijk en beroemd wordt. Al snel raakt Nicolas verslaafd aan alle aandacht en roem waardoor hij vrienden en familie van zich vervreemd.

Als Onvoltooid verhaal begint is Nicolas helemaal gewend aan het glamourleven van een beroemd leven en veranderd van een aardige rustige man in een ijdel en egoïstisch persoon. Iedereen, inclusief zijn uitgeefster, heeft hij wijsgemaakt dat hij druk bezig is met het schrijven van zijn nieuwe roman. Maar niets minder is waar. Nicolas heeft totaal geen inspiratie. Samen met zijn huidige vriendin "vlucht" hij naar een klein exclusief hotel en hoopt daar zijn roman te gaan schrijven. In plaats daarvan gaat hij door een aantal confronterende gebeurtenissen nadenken over zichzelf en zijn verleden. Het verhaal over zijn vader en van hem zelf blijkt nog niet voltooid te zijn.

Het boek is in een beschrijvende en vertellende stijl geschreven die prettig leest en gelijk weet te boeien. Al snel word je als lezer nieuwsgierig naar Nicolas en het verhaal achter zijn roman De Envelop. Wisselend tussen het heden en verleden wordt beetje bij beetje meer duidelijk over Nicolas en zijn bijzondere verleden.

Het personage van Nicolas is goed uitgewerkt, hij komt heel echt over en je ziet hem zoals hij is. Hij is een egoïstische, verwende en aan Twitter en Facebook verslaafde man. Maar hij is ook een man die de confrontatie met zichzelf durft aan te gaan. Daardoor kun je als lezer met hem meeleven wanneer hij worstelt met zijn writersblok en een hele reeks gebeurtenissen zijn leven op zijn kop zetten. Ook de andere personages worden knap neer gezet. De overige hotelgasten worden met weinig woorden levendig en overtuigend beschreven en maken daardoor het verhaal interessanter.

Onvoltooid verhaal is een sterk en prachtig geschreven boek. Het vertelt niet alleen het verhaal van Nicolas maar ook dat van zijn vader en van de roman De Envelop. De Envelop wordt echt tot leven gebracht en ik zou het gelijk kopen als het echt bestond.

Het heden en verleden wisselen elkaar goed af en komen op het einde op een mooie manier bij elkaar. Niet alleen is het boek de zoektocht van Nicolas naar zichzelf en zijn verleden, het is ook het spannende verhaal achter een familiegeheim dat de basis vormt voor de roman van Nicolas.
en vertellende stijl geschreven die prettig leest en gelijk weet te boeien. Al snel word je als lezer nieuwsgierig naar Nicolas en het verhaal achter zijn roman De Envelop. Wisselend tussen het heden en verleden wordt beetje bij beetje meer duidelijk over Nicolas en zijn bijzondere verleden.

Labels: ,