Recensie Verdriet

Titel: Verdriet
Auteur : Angelique Borgmeijer
Uitgever: New Way
Verschenen: oktober 2013
Leeftijd: Young Adult
Genre: Fantasy
ISBN: 9789491546037

Een aantal weken geleden deed schrijfster Angelique Borgmeijer een oproep op Twitter. Ze zocht bloggers die haar boek wilden bespreken op hun blog. Daar ik gek op lezen ben en net een blog begonnen was twitterde ik naar Angelique dat ik haar boek graag wilde lezen. Gelukkig zag zij het ook zitten en stuurde haar boek deze kant op.

Op de achterflap van het boek staat te lezen:
"Het leven lacht Helena Ruit toe, maar een groot verlies, een confrontatie met haar beste vriendin en een geheim waar de meeste mensen bang voor zijn veranderen dat abrupt. Het dwingt Helena te kiezen tussen leven en dood. Alhoewel ze twijfelt of ze de goede keuze heeft gemaakt en of ze twijfelt of ze de goede keuze heeft gemaakt en of ze wel klaar is voor wat er komen gaat, alles wat  haar bekend is moet ze achter laten. Echter de grote vraag blijft: wordt haar normale leven weer normaal of blijft ze altijd in gevaar?"

Deze omschrijving is intrigerend en maakt je nieuwsgierig naar het boek. Deze beschrijving blijkt ook perfect bij het boek te passen zonder dat er veel over het verhaal verklapt wordt. Ik zal dat zeker ook niet doen en wat over het boek vertellen zonder spoilers erin.

Als het boek begint is de zomervakantie afgelopen en gaat Helena beginnen aan het laatste jaar van de middelbare school. Ze zit lekker in haar vel en behalve over school en de komende examens hoeft ze zich nergens druk over te maken. Maar slechts één telefoontje met slecht nieuws blijkt de start te zijn van een reeks gebeurtenissen die haar leven totaal op zijn kop zetten.
Het verhaal wordt rustig opgebouwd. Pas nadat je Helena als lezer goed hebt leren kennen komt er meer vaart en spanning in het boek. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat dit boek toch echt in het fantasy genre thuishoort.

Helena is een hoofdpersoon met een sterk en vriendelijk karakter, ze is een echte tiener die bezig is met school, jongens, vriendinnen en met computers. Ze heeft een goede en liefdevolle relatie met haar ouders. Het is een leuk persoon om over te lezen, maar voor een tiener is ze vaak wel erg kinderlijk in haar reacties en is ze wel heel onwaarschijnlijk lief en meegaand ten opzichte van haar ouders. Een eigenschap waar je een tiener niet direct mee associeert. Hierdoor verliest ze als karakter toch wat aan geloofwaardigheid.
In het boek krijgt ze behoorlijk wat te verduren en moet een bijna onmogelijke keuze maken. Hier had wat mij betreft wel wat meer innerlijke strijd bij mogen zitten.

Het is een verhaal dat genoeg in huis heeft om Young Adults aan te spreken. Er is sprake van gevaar, romantiek, vriendschap en geheimen.
Jammer genoeg spreekt de stijl mij minder aan. Het taalgebruik komt wat gekunsteld over en de zinnen lopen niet echt vloeiend en hebben soms wat weg van een opsomming.

Dit neemt niet weg dat ik graag wil weten hoe het nu verder gaat met Helena.

Labels: ,