Het Rosie Project

Titel: Het Rosie Project
Auteur: Graeme Simsion
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789021808710
Verschenen: 2013

Het boek gaat over de autistische Don Tillman die genetica doceert aan de universiteit. Don is superintelligent en leidt een gestructureerd leven. Het liefst plant hij iedere dag van minuut tot minuut. Sociaal is hij beslist niet briljant maar gelukkig kan hij hierbij op de hulp rekenen van zijn collega Gene en zijn vrouw Claudia. Wanneer Don leest dat getrouwde mannen gelukkiger zijn en langer leven is het voor hem een logische stap om een vrouw te gaan zoeken. Met behulp van een zestien pagina's tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden. Dan komt de knappe en intelligente Rosie in beeld als mogelijke toekomstige echtgenote. Don ziet al snel dat Rosie totaal ongeschikt is als zijn partner. Maar hij is wel bereid haar te helpen bij haar zoektocht naar haar biologische vader.

Vanaf het moment dat Rosie in beeld verschijnt is het duidelijk hoe het verhaal zal aflopen. Dat is absoluut geen nadeel van het boek omdat de weg naar deze afloop een geweldig boek heeft opgeleverd. 
Het verhaal is in de ik vorm geschreven en als lezer zie je het leven door de ogen van Don. Vanaf de eerste pagina weet hij je hart te stelen. Don staat op zijn geheel eigen wijze in de wereld. Voor hem ziet de wereld er anders uit als voor de meeste mensen. De sociale regels begrijpt hij dan ook vaak niet, al heeft hij er een aantal wel uit zijn hoofd geleerd.
Dit levert grappige, vertederende en ontroerende situaties op waardoor je Don echt goed leert kennen. Don is goed uitgewerkt, net als de opbouw van het verhaal en alles zit mooi en geloofwaardig in elkaar.
Het boek leest erg vlot en makkelijk. Het is echt een boek om van te genieten en om met een glimlach op je gezicht te lezen. Het Rosie project is een boek waarin Don en zijn projecten je weten te boeien vanaf de start tot en met het mooie einde.

Dit boek heb ik mogen recenseren voor Plantage boekhandel

Labels: ,