Recensie: De wreedheid van het hart

Dit boek heb ik gelezen voor Thrillerlezers.

Titel: De wreedheid van het hart
Auteur: Anita Nair
Uitgever; Signatuur
Verschenen: oktober 2013, 336 pagina's

Anita Nair is een van de best verkopende auteurs in Engelstalig India Ze heeft al meerdere romans op haar naam staan. Dit is haar debuut als thrillerschrijfster. De wreedheid van het hart is haar eerste titel die in de signatuur Noir-reeks verschijnt. Signatuur omschrijft het boek als een psychologische thriller die doordrenkt is van de geuren en kleuren van Bangalore, waarin een flink aantal interessante personages opgevoerd worden.

Het verhaal
De thriller speelt zich af in Bangalore, de op twee na grootste stad in India, waar corruptie hoogtij viert en waar de status van iemand belangrijker is dan de persoon zelf. Inspecteur Borei Gowda, ooit de meest scherpzinnige agent van de stad, maar nu aan de verkeerde kant van de 40 en meer geïnteresseerd in rum en zijn geliefde Bullet motor, onderzoekt een reeks stadsmoorden die op het eerste gezicht geen verband met elkaar houden. Als Gowda beseft dat er een seriemoordenaar rondloopt krijgt hij weinig medewerking van zijn superieuren en moet bij ieder stap opboksen tegen lusteloosheid en spot.

Gemotiveerd door zijn jonge en idealistische nieuwe collega Santosh gaat Gowda aan de slag om moordenaar op te sporen. Langzamerhand stapelen de aanwijzingen zich op en duiken de namen op van de mysterieuze vrouw Bhuvana en van afgevaardigde Ravikumar. Maar toch lijkt Gowda niet verder te komen.......

Het verhaal speelt zich af in India en een hele andere wereld gaat voor je open tijdens het lezen. De sfeer van de stad en zijn bewoners wordt goed neergezet. Het schrijnende verschil tussen arm en rijk wordt knap duidelijk gemaakt, net als de moeilijke situatie waarin de eunuchen moeten leven. Er worden veel Indische termen gebruikt, wat voor extra sfeer kan zorgen, maar hier wat teveel gebeurd zodat het boek minder prettig leest. Achterin staat een verklarende woordenlijst maar het leidt (vooral bij het e-book) toch behoorlijk af.

Het boek weet te boeien en geeft een kijkje in het leven van een aantal opmerkelijke personages.
Gowda zelf spreekt erg aan, al is hij verre van perfect en behoorlijk grumpy. Hij is bot, lastig en cynisch. Hij is een welwillende maar onhandige vader, een ontrouwe echtgenoot en een verliefde minnaar. Het is een echt mens met fouten en verlangens. Bovendien heeft hij een aantal rotgeintjes die ik als lezer erg kon waarderen.
Inspecteur Santosh werd op de politie academie veelbelovend, dynamisch en intelligent genoemd, maar bij Gowda voelt hij zich een dwaas oud dametje. Hij is nieuw in het team en moet erg wennen. Hij vraagt zich tijdens het werk regelmatig af of hij in het politiebureau is of in het gekkenhuis.
Afgevaardigde Ravikumar, een machtig, meedogenloos en corrupte politicus. Hij heeft een donker en hard verleden dat hem en zijn broer nog steeds achtervolgt.

De persoonlijke verhalen en het moordonderzoek lopen in het verhaal door elkaar heen. Hierdoor heeft het verhaal niet zoveel vaart, maar het weet wel de aandacht vast te houden.
Het verloop van het verhaal zit goed in elkaar, al voel je op het einde wel een drama aankomen en ga je vermoeden wie de dader is.
Het einde van het boek pakt en raakt en het is tegelijkertijd triest en hoopvol. En het zou me niets verbazen als er nog een boek komt met Borei Gowda in de hoofdrol. Ik wil dat boek dan zeker gaan lezen.

Labels: ,