Recensie: Scott Bloom en de dochters van Chenchen

Titel: Scott Bloom en de dochters van Chenchen
Auteur: Rosa Miller
Uitgever: Brave New Books
Verschenen: 20 oktober 2013
ISBN: 9789402103748

Van schrijfster Rosa Miller is op 20 oktober 2013 haar debuutroman "Scott Bloom en de dochters van Chenchen" uitgekomen.
Ik mocht van haar het boek lezen voor mijn boekenblog.

Scott Bloom
Het leven is goed voor Scott Bloom. Hij is een rijke knappe dertiger en een succesvol en beroemd journalist. Scott is een romanticus en op zoek naar de ware. Helaas is hij in de liefde niet zo succesvol. Dan krijgt hij van Dr. Jo-Ann Wei een uitnodiging om naar haar lezing over het één-kind beleid in China te komen. Scott valt direct als een blok voor Jo-Ann. Wanneer zij hem om hulp vraagt is hij direct bereid om haar te helpen. Zonder aarzelen volgt hij haar naar Beijing.

Jo-Ann
Jo-Ann is opgegroeid in een weeshuis voor ongewenste meisjes. Zij houdt verborgen voor Scott dat ze lid is van een organisatie die opkomt voor de ongewenste dochters van China. Zonder dat Scott het beseft wordt hij ingezet voor haar eigen plannen. Hierdoor komt hij in een meedogenloze wereld terecht waar morele grenzen vervagen. Scott is blind voor het verraad van Jo-Ann, tot zijn ogen open gaan en hij zijn donkere kant ontdekt.

Goede opbouw
Het boek begint met een schokkende proloog die zeer belangrijk is voor de rest van het verhaal.
Hiermee wordt gelijk al spanning opgebouwd. Langzamerhand wordt het steeds meer duidelijk dat Scott te maken heeft met verschillende doelgerichte, harde mensen die elk hun eigen (soms meedogenloze) plannen hebben. Vanuit meerdere personages wordt het verhaal vertelt zodat je als lezer alle standpunten te zien krijgt.
Geen moment zakt het verhaal in en er is veel actie waar dan vervolgens weer op gereageerd wordt. Ook zijn er regelmatig wendingen en verrassende onthullingen. Naar het einde van het verhaal loopt de spanning steeds meer op, tot deze escaleert met grote gevolgen. Het slot is verrassend. Deels kan ik me er in vinden maar het is voor mij niet helemaal bevredigend.

Prettige schrijfstijl
De schrijfstijl is vlot en meeslepend. Het is wel jammer dat het erg lyrisch kan zijn wanneer beschreven wordt dat Scott verliefd is. Het wordt dan voor mij iets te zwijmelend. Door de meeslepende stijl duik je helemaal in het verhaal en vergeet je al snel de kleine dingen die net niet helemaal geloofwaardig zijn.

Interessante personages
Er zijn behalve Scott meerdere personages die gevolgd worden, al is hij wel duidelijk de hoofdpersoon. Het ene personage wordt wat meer uitgewerkt dan het andere. Zo is Jo-Ann erg goed uitgewerkt. Haar achtergrond en het dilemma waar ze voor komt te staan wordt mooi beschreven. En Scott  is ...... Scott. Eigenlijk wat naïef voor zo'n intelligente man, maar toch klopt het wel.
Een heel intrigerend personage in het boek is Sunny. Over haar had ik heel graag meer gelezen en haar beter leren kennen.
Wat de personages gemeen hebben is dat het interessante personen zijn om over te lezen en dat hun verhalen blijven boeien.

Als laatste wil ik nog opmerken dat de één-kind politiek in China heel knap en boeiend in het verhaal verwerkt is. Net als de wijsheden van krijgsheer Sun Tsu waar sommige personages hun levenswijze op baseren.

Een goed debuut dat zeker 3,5 sterren krijgt.

Labels: ,