Recensie: In de voetsporen van de meester

Titel: In de voetsporen van de meester
Auteur: Felix Simon
Uitgever: Letterrijn
Verschenen: november 2013
ISBN: 9789491875014

Dit e-book heb ik gelezen voor Thrillerlezers

De bundel "In de voetsporen van de meester" is het resultaat van de jaarlijkse verhalenwedstrijd van uitgeverij Letterrijn. Het uitgangspunt is een vast en simpel 'recept': Schrijf een op het aangegeven thema gebaseerd verhaal in een vooraf aangegeven hoeveel woorden. Dit jaar zijn de verhalen geschreven vanuit de traditie van Roald Dahls's Tales of the Unexpected.

De korte verhalen van Roald Dahl zijn wereldberoemd. Zelf heb ik op de middelbare school kennis gemaakt met zijn verhalen toen ik voor Engelse literatuur verplicht de bundel Kiss Kiss moest lezen. Dit was huiswerk dat ik voor mijn plezier deed en na het lezen was ik fan van de verzinsels van de meester.

Roald Dahl schreef verhalen met vreemde, onverwachte en bizarre wendingen. Het zijn verhalen die je verbijsteren, zorgen voor leedvermaak, je laten huiveren of glimlachen. En bovendien erg goed geschreven en prettig leesbaar. Regelmatig wordt in zijn verhalen iemand met slechte bedoelingen perfect Teruggepakt, zonder dat het echt uitgewerkt wordt. De reactie van de gedupeerde mag je zelf invullen.
Een goed voorbeeld hiervan is het verhaal Parson's Pleasure. Hierin zet opkoper van oude meubelen Mr. Boggis mensen ontzettend af. Op een dag vind hij bij argeloze mensen op een verlaten boerderij kostbare Chippendale meubels. Voor een prikje koopt hij het om er naar zijn zeggen brandhout van te maken. Als hij zijn auto gaat halen hakken de bewoners die bang zijn dat hij zich bedenkt de meubels alvast in stukken. En dat is het einde van het verhaal. Schitterend toch?
Een ander goed voorbeeld van de kracht van zijn korte verhalen is Genesis and Catastrophe. Hierin weet hij je helemaal mee te laten leven met een moeder die al 4 kinderen verloren heeft. Ze heeft net een zoon gekregen en is zo bang dat ze dit kind ook zal verliezen. Ze is de afgelopen vier maanden iedere dag naar de kerk gegaan en heeft op haar knieƫn gesmeekt of dit kind wel mocht blijven leven. En als lezer hoop je dat oprecht voor haar. Dan wordt de vader begroet door de dokter met de woorden "Komt u binnen mijnheer Hitler"...

Het was dus een flinke uitdaging voor iedereen die aan de wedstijd meedeed om te proberen in de voetsporen van de meester te treden. Uit alle inzendingen zijn uiteindelijk 30 verhalen uitgegekozen en gebundeld in het boek. Wat mij betreft is het een zeer geslaagde bundel met verhalen geworden, waarbij de mooie cover al direct een wat sinistere sfeer oproept. De verhalen zijn heerlijk om even tussendoor te lezen, waarbij het iedere keer weer afwachten is wat deze schrijver weer verzonnen heeft. De verhalen verschillen van elkaar in schrijfstijl, de sfeer die ze oproepen, de personages en noem verder maar op. Wat ze gemeen hebben is dat ze op knappe wijze in slechts een aantal pagina's een compleet verhaal neerzetten.

Dertig verhalen beschrijven is wat veel, bovendien is het veel leuker om ze zelf te lezen. Ik heb bij alle verhalen een korte opmerking gezet, grotendeels erg positief. Slechts een paar verhalen vielen tegen omdat ze voorspelbaar waren of niet aanspraken. Maar dat zijn de uitzonderingen. Een aantal van mijn opmerkingen zijn:
Een aanrader met 4,5 sterren

Voor wie het nog interesseert, de andere bundels van uitgeverij Letterrijn zijn
Verhalen van de straat (2009)
Adrenaline (2010)
30 openbaringen (2011)
Het keerpunt (2012)

Labels: ,