Recensie: Een roos in de woestijn

Titel: Een roos in de woestijn
Auteur: Marte Jongbloed
Uitgever: Cupido
Verschenen : 2013
ISBN e-book:
978-94-6204-097-7

Marte Jongbloed geeft toneelles op een internationale school. Naast lesgeven schrijft ze boeken voor kinderen en volwassenen.
Als Martha van Gelderen schrijft ze af en toe voor de favoriet-reeks van uitgeverij Marken.
Een roos in de woestijn is haar tweede roman bij uitgeverij Cupido, in 2012 verscheen hier ook haar boek Zoete passie.
Voor wie meer wil lezen over Martha kijk op http://www.martejongbloed.nl.

Het boek "Een roos in de woestijn" is een spannende roman die zich afspeelt in Jemen.
Vanwege het werk van haar man heeft Marte enkele jaren in Jemen gewoond.
In een persoonlijk voorwoord vertelt ze hier iets over in het boek. Ze noemt het land betoverend en mysterieus. Een land waar het op dit moment niet veilig is om te reizen. Daarom wil ze haar lezers op papier mee op reis naar Jemen nemen.

Het verhaal
Liset en haar beste vriendin werken als lerares op dezelfde school. Als Roos een dodelijk ongeluk krijgt is Liset kapot van verdriet. Op school kan ze zonder Roos haar draai niet meer vinden en kan het niet vinden met de opvolgster van Roos.
Samen met Pieter, de broer van Roos, gaat ze met pijn in haar hart de spullen van Roos opruimen. Tussen de spullen en papieren vindt ze een foto van een krakkemikkig gebouw en een officieel Arabisch document waar de handtekening van Roos onder staat. Liset heeft het gevoel dat er iets aan de hand is met deze papieren en gaat op onderzoek uit.
Impulsief neemt ze, tegen alle adviezen in, een baan aan in het levensgevaarlijke Jemen omdat ze daar de antwoorden denkt te kunnen vinden over het geheim van Roos.

Jemen
Marte Jongbloed maakt haar belofte waar en neemt de lezer in het boek mee op een reis door Jemen. Het land gaat voor je leven in al zijn schoonheid en misstanden. Je leest over prachtige landschappen maar ook over velden vol met het verslavende kruid Qat. Je leert de mensen in Jemen kennen door hun vriendelijke gebaren, maar ook door hun starre houding t.o.v. bijvoorbeeld scholing voor meisjes. Het geeft een reƫel en mooi beeld van een land vol tegenstellingen. Armoede en rijkdom bestaan naast elkaar, en het vreedzame leven van de bewoners is steeds in gevaar door de rellen en opstanden. In dit land en tegen dit decor speelt het boek zich af.

Stijl
De beschrijvingen van personages, gebeurtenissen en omgeving zijn mooi en uitgebreid. Dit haalt wat vaart uit het verhaal maar geeft wel weer diepgang en begrip. Liset, Pieter en ook de overleden Roos zijn personen waar je graag over leest en vooral Liset en Roos weten indruk te maken.

Het verhaal is goed en geloofwaardig opgebouwd en is prettig om te lezen. Spanning, humor en romantiek wisselen elkaar af. Tijdens het lezen kom je steeds meer in het verhaal en wil je verder lezen over Liset en haar zoektocht in Jemen. Het is leuk en interessant om te lezen hoe ze nieuwe vrienden maakt. En hoe ze omgaat met al haar leerlingen; ook degene die wat meer aandacht vragen. Ondertussen komt ze achter het geheim van Roos en wil ze de droom van haar vriendin laten uitkomen. Dat zorgt voor weer nieuwe, spannende ontwikkelingen en ontmoetingen met Pieter, waarover ik verder niets zal verklappen. Dat er ook nog op een leuke manier romantiek en gevaar in het boek zit maakt dat het ontspannen leest.

Ik heb het boek met plezier gelezen.

Labels: ,