Recensie: Lentekriebels

Titel: Lentekriebels
Auteur: Anita Verkerk
Uitgever: Cupido
Verschenen: 2013
ISBN: 9789462040571

Dit boek verscheen eerder onder een andere titel "Lanzarote lover" bij een andere uitgever.

Uitgever Cupido omschrijft hun boeken ongeveer als volgt:
Lekkerlui-lezen-romans geschreven door vrouwelijke Nederlandse topauteurs. Boeken met een positieve en vrolijke kijk op het leven en met een happy ending. Om te genieten van de romantiek die er in het dagelijkse leven wel eens bij inschiet. Even wegdromen bij een boek met humor en romantiek.

Voor het lezen was ik dan ook heel benieuwd hoe ik het boek zou vinden en of het past bij deze omschrijving. Het boek valt onder de categorie volwassenen maar aan de omschrijving te lezen leek het me meer een young adult boek.

Lentekriebels gaat over de vijfentwintig jarige Karlijn die vaak droomt van een eigen knus restaurantje. In de praktijk werkt ze al zes jaar in de keuken van Huize Duinzicht waar ze niet veel meer doet dan blikvoer opwarmen onder leiding van een humeurige chef.
Karlijn is gek op de zomer en heeft een hekel aan kou en regen. Helaas laat haar budget een tropische vakantie in de winter niet toe. Dus zakt ze iedere herfst in een heftige winterdip. Op een gure winterdag krijgt ze een telefoontje van haar zus. Ze moet direct op het vliegtuig naar Lanzarote stappen, haar vlucht is al geboekt. Haar vader is tijdens zijn vakantie gevallen en is er slecht aan toe.
Gelukkig blijkt het mee te vallen met haar vader dus besluit Karlijn van haar onverwachte vakantie te gaan genieten. Op het zonnige eiland ontmoet ze Florian, een oud klasgenoot van haar zus. Het ellendige ettertje met het maffe brilletje blijkt te zijn veranderd in een echt stuk!
Midden in de winter krijgt Karlijn spontaan vlinders in haar buik en voelt ze lentekriebels. Ze vind Florian leuk maar is echt niet van plan om zich belachelijk te maken bij deze oppervlakkige vrouwenversierder. Bovendien is ze niet echt verliefd, toch?

Na het lezen kan ik niet anders zeggen dan dat de omschrijving blijkt te kloppen. Lentekriebels is een heerlijke combinatie van humor en romantiek. Het boek is op een positieve manier niet serieus te nemen en leest daardoor ontspannen en makkelijk weg. Een perfect boek om je even van de wereld af te sluiten en zorgeloos te genieten.

Het verhaal wordt verteld door Karlijn. Als een wervelwind vliegen haar woorden over de lezer heen. Ze overdrijft, draaft door en wat kan deze hoofdpersoon kletsen zeg. Deze eigen vertelstijl van Karlijn is soms wat vermoeiend maar pakt wel gelijk de aandacht.
Samen met de absurde situaties en wat serieuzere momenten maakt het dat je het boek achter elkaar uit wil lezen.
Het einde is voorspelbaar dat vind Karlijn trouwens zelf ook, maar dat is geen punt. Bij dit boek gaat het er vooral om dat de weg naar het einde van het verhaal prettig is om te lezen. En dat is prima gelukt

In het boek maak je kennis met een scala van grappige en herkenbare personages zoals onder andere:
Maar Karlijn steelt de show. Ze is een flapuit, heeft een ochtendhumeur om op te schieten en kan heel onhandig zijn. Maar ze is ook warm, gezellig en een ster in de keuken. Ze is een sympathiek en beetje gek personage waar je graag over leest.

Een heerlijk boek voor een paar leuke leesuurtjes, een boek dat zeker ook bij de young adults in de smaak zal vallen 
 

Labels: ,