Boekpresentatie Alea

Meer dan 200 belangstellenden verzamelden zich vandaag in het Segbroek college in Den Haag voor de boekpresentatie van Alea. Alea is de debuutroman van Ria Schopman. Ria werkte eind jaren tachtig als manager Entertainment voor Spaanse hotelketens. Na terugkomst in Nederland deed een droevige gebeurtenis een sluimerend verlangen ontwaken: Een boek schrijven.

Ria had een droomwens en ze ging er voor. De woorden Alea iacta est (de dobbelsteen is geworpen), waren haar leidraad. Ze betekenen dat gebeurtenissen onherroepelijk in gang zijn gezet. En dat is precies wat er gebeurde, met veel enthousiasme, rotsvast vertrouwen en vanuit een diep persoonlijk gevoel begon ze met schrijven.
Haar wens was dat ze veel mensen kon laten genieten van haar boek en het op haar oude school aan het publiek kon presenteren.

Voor haar boek heeft ze veel onderzoek gedaan en is ze op zoek gegaan naar de plek waar haar hoofdpersoon Odiel rust en stilte zou kunnen vinden. Die plek vond ze in Schotland op een dunbevolkt eiland. Hier laat ze Odiel naar toe gaan om te vinden wat ze zoekt maar waar ze uiteindelijk krijgt wat ze zoekt.

Vandaag werd het verhaal van Odiel aan de wereld gepresenteerd in een indrukwekkende en ontroerende presentatie van het boek Alea. Terwijl de zaal volliep werd er op de piano sfeervolle achtergrond gespeeld tot de presentatie begon.

Het was een belevenis om er bij te zijn. Er werd mooi gesproken door Ria en andere sprekers en een band zong tussendoor teksten die precies aansloten bij wat er verteld werd. We kregen als publiek een kijkje in het ontstaan van Alea en de achtergronden van het boek. Ria wist de luisteraars te boeien en ontroeren en gaf een sfeervolle impressie van het boek zonder iets te verklappen.

Ook de prachtige trailer van het boek werd vandaag voor het eerst getoond.


Het eerste exemplaar van haar boek ontving Ria van haar uitgever die dat op sympathieke wijze deed. De uitgever feliciteerde Ria met haar boek Alea en gaf aan dat ze de auteur een fantastisch mens vond. Tegelijkertijd gaf ze aan Ria een blanco boekje om al haar nieuwe invallen in op te kunnen schrijven voor misschien een tweede boek.

Op een manier die veel mensen in de zaal zichtbaar raakte en een aantal tranen weggepinkt werden, overhandigde Ria het exemplaar aan haar zus Joke. Die tot haar verassing hoorde dat het boek aan haar opgedragen was.
Als laatste werden er een aantal mensen naar voren gevraagd en bedankt, al kon natuurlijk niet iedereen bedankt worden.

De band Discover speelde weer ter afsluiting en daarna waren er hapjes en drankjes en kon het boek gekocht worden. Vanzelfsprekend kon je boek ook gesigneerd worden, het was hartverwarmend om te zien hoe Ria voor iedereen uitgebreid de tijd nam.

Al met al een mooie boekpresentatie die me erg nieuwsgierig gemaakt heeft naar de schrijfster en het boek. Alea ga ik eerdaags lezen, maar ook over auteur Ria Schopman kom ik nog meer te weten omdat ik haar mag interviewen voor mijn blog. Heb je een vraag aan haar zet die dan hier bij opmerkingen of mail me dan stel ik die misschien aan Ria.

Meer over Ria en het boek Alea is te vinden op haar site http://riaschopman.nl/.

Labels: ,