Recensie: Schijndood

Titel: Schijndood
Auteur: Thomas Enger
Uitgever: Querido
Verschenen: juli 2012
ISBN: 978 90 214 4190 0

Thomas Enger is een van de meest vooraanstaande Noorse misdaadschrijvers. Hij studeerde journalistiek en geschiedenis. Daarna werkte hij negen jaar voor de internetkrant Nettavisen.
Die ervaring heeft hij kunnen gebruiken voor de serie van zes boeken met internet verslaggever Juul Henning in de hoofdrol. Schijndood is in het Nederlands verschenen in 2012 en het volgende deel Fantoompijn in 2013. Het derde deel, Bloedmist, komt al in augustus 2014 uit.

Juul Henning is misdaadverslaggever bij een internetkrant in Oslo. Na een afwezigheid van twee jaar gaat hij weer aan het werk. Twee jaar eerder heeft hij zijn zoon verloren bij een brand in zijn huis. Hij is fysiek en mentaal beschadigd, al zijn de littekens die hij aan de buitenkant heeft opgelopen niets vergeleken met die aan de binnenkant.

Wanneer Henning probeert zijn werk weer op te pakken moet hij zijn best doen om weer serieus genomen te worden als misdaadverslaggever. Hij hoopt op een rustige start maar daar komt niets van terecht. Op zijn eerste werkdag krijgt hij meteen al met een opmerkelijke moord te maken. Het lichaam van een jonge studente wordt gevonden. Ze is gestenigd.
De politie denkt al snel de moordenaar gevonden te hebben maar Henning gelooft niet dat de moord zo makkelijk op te lossen valt als de politie denkt. En dan wordt er weer een dode gevonden.

Mijn eerste kennismaking met de boeken van Thomas Enger is me zeer goed bevallen. Het is dan ook een fijn vooruitzicht dat er nog vijf delen in deze serie volgen. Het boek bestaat uit 73 korte hoofdstukken. In korte beschrijvende zinnen, met aandacht voor detail, wordt het verhaal opgebouwd. Het taalgebruik is kleurrijk en uitgebreid, een stijl die je moet liggen en die mij gelijk wist te raken.

Schijndood is een knappe mix van een goed opgebouwd en afgerond misdaadverhaal en een aangrijpend persoonlijk verhaal dat in de volgende boeken verder gaat.
Het boek heeft een trage maar zeker pakkende start waarin je leest hoe Henning op zijn werk zijn weg weer probeert te vinden. Langzaam kom je te weten wat hij heeft meegemaakt en wat voor een grote invloed dit heeft op zijn werk en privé leven. Doordat er veel uitgelegd en opgebouwd wordt is het verhaal niet meteen spannend of vol actie. Toch vind ik dat eerder een voordeel dan een gemis. Zo leer je Henning en zijn achtergrond goed kennen, wat bij een serie toch wat extra diepgang geeft.

De spanning stijgt snel wanneer Henning meer betrokken raakt bij de moordzaak en het een gecompliceerde zaak blijkt te zijn. Door de combinatie van betrokkenheid bij Henning, voelbare spanning en een sterk uitgewerkt verhaal weet het verhaal zonder moeite je aandacht tot het einde vast te houden. Een geloofwaardig einde dat net even anders loopt dan je had verwacht met een cliffhanger voor het persoonlijke leven waardoor je meteen verder wil gaan in deel twee.

Behalve de cliffhanger zijn er meer redenen waarom ik ook deel twee wil gaan lezen.
Deze stille en intelligente hoofdpersoon weet me te raken en interesseren. Enerzijds is hij een geniale journalist die vecht om sterk terug te kunnen komen in zijn werk. Anderzijds is hij een vader die zijn zoon heeft verloren, een man die door de hel is gegaan. Doordat dit zonder vals sentiment beschreven wordt het des te aangrijpender.
Veder ben ik benieuwd naar de volgende zaak en of deze weer zo goed in elkaar zal zitten. En ben ik nieuwsgierig naar de personages bij de politie en op de redactie van de internetkrant die ik in dit boek heb leren kennen.

Genoeg om naar uit te zien dus.

Labels: ,