Recensie: De Top

Titel: De Top
Auteur: Monique Koemans
Uitgever: Xander
Verschenen: 2014
ISBN: 978 94 0160 2051

Voor de Xander Leesclub mocht ik het tweede boek van Monique Koemans lezen. Naar dit boek was ik erg benieuwd omdat ik haar debuut 2013 al met veel plezier gelezen had. Maar zeker ook vanwege het onderwerp van het boek. Het boek gaat over de grootste Top die ooit in Nederland gehouden is. In maart vind in Den Haag de Nuclear Security Summit plaats. De uitgever beschrijft het boek als “Een hyper actuele thriller tijdens de grootste veiligheidsoperatie ooit”. Dit was meer dan genoeg om mij nieuwsgierig te maken.De Top is als e-book en als papieren boek verschenen. Bij het papieren boek is er echt wat moois van de binnenkant van de kaft gemaakt. Liefhebber van het zogenoemde "echte" boek zullen dit zeker weten te waarderen.

In Den Haag worden alle mogelijke veiligheidsmaatregelen genomen n verband met de Top. Inwoners van de stad krijgen hier volop mee te maken. Hele wijken worden afgesloten en scholen gaan dicht. Myrthe woont met haar man Robert en twee kinderen in Den Haag en is op het eerste gezicht een 'gewone' werkende moeder. Maar zelfs haar man en beste vriendin weten niet dat ze voor de Mossad gewerkt heeft als geheim agent. Ondanks dat ze zes jaar geleden gestopt is benadert de Mossad haar om weer actief te worden tijdens de Top. Ze krijgt een opdracht die ze niet kan weerstaan. Maar hoe dieper ze in deze klus verwikkeld raakt, hoe meer ze zich afvraagt of ze niet teveel geheimen heeft en teveel op het spel zet.
Wanneer ze wordt geconfronteerd met Patrick, een geest uit haar verleden, blijkt dat niet alleen haar leven op het spel staat maar ook de wereldvrede gevaar loopt. Ondertussen is Laura in haar werkt als officier van Justitie betrokken geraakt bij de beveiligingsmaatregelen voor de Top. De wegen van Laura en Myrthe dreigen elkaar te kruisen op een manier die ze nooit hadden kunnen voorzien.

Monique Koemans heeft met de Top een angstaanjagende en actuele thriller neergezet. Ze gaat in op wat er zou kunnen gebeuren tijdens de Top in Den Haag. Niet met een James Bond achtig scenario vol actie en schurken, maar met een verhaal dat realistisch en geloofwaardig opgebouwd wordt. Zodat je je als lezer af gaat vragen of alles wel zo veilig en onder controle is als het lijkt.

Het verhaal begint met intrigerende proloog waardoor je gelijk in het verhaal zit. Vanaf dat moment weet De Top je te boeien en je aandacht vast te houden.
Via verschillende verhaallijnen, met verrassende wendingen, kom je bij het laatste stuk van het boek. Hier komen de lijnen goed samen en vallen er puzzelstukjes op hun plaats. Op dit punt in het boek is de spanning hoog opgelopen. Er is een reële kans op een aanslag maar de autoriteiten tasten in het duister. Er staan grote tegenstrijdige belangen op het spel en niemand lijkt te zijn wie hij /zij lijkt. Als lezer leef je met Mythe mee, die verstrikt zit in een wirwar van gevaar, verraad en achterdocht. Op een knappe manier weet de schrijfster alles bij elkaar te brengen tot een heftig   slot. Een slot dat je diep in je hart misschien iets anders had willen zien maar dat goed voelt en waar je in kunt geloven.

De schrijfstijl is meeslepend en vlot. Zonder moeite word je de wereld van Myrthe ingetrokken. Tijdens het lezen leer je haar steeds beter kennen en ontdek je meer over haar Mossad verleden. In het boek is het prachtig uitgewerkt hoe haar leven als 'gewone' moeder en agente in elkaar overlopen. Je snapt dat ze deze werelden liever gescheiden had gehouden en nu voor moeilijke keuzes komt te staan. Juist doordat ook de huishoudelijke beslommeringen van Myrthe worden beschreven gaat ze als persoon echt voor je leven. Het gevaar lijkt opeens veel dichterbij te komen.
Laura en Patrick, die een belangrijke rol spelen in het boek, zijn ook goed uitgewerkt. De stukken over Laura vond ik interessant en spannend. Haar intelligente, nuchtere en warme personage sprak me zeer aan. Ook bij Laura is duidelijk te zien dat iemand meerdere rollen in zijn / haar leven heeft.

Als klein minpuntje wil ik opmerken dat er soms wat goed uit komende toevalligheden in het boek zitten. En dat ik graag iets meer had gelezen over de echtgenoot van Myrthe.
Maar verder een kan ik het een aanrader noemen
De Top is een spannende, geloofwaardige goed opgebouwde thriller over een actueel onderwerp, met aansprekende en levensechte personages. Het boek laat op angstaanjagende wijze zien hoe kwetsbaar we zijn…

Voor meer informatie over de boekpresentatie van De Top, lees verder op deze pagina.

Labels: ,