Recensie: 1 Ding

Titel: 1 Ding, Het verrassend simpele idee dat je leven zal veranderen
Auteurs : Gary Keller & Jay Papasan
Uitgever: Xander business
Verschenen : 2013
ISBN : 978 94 0160 13344

Voor de Xander leesclub heb ik het boek 1 Ding mogen lezen.
De korte beschrijving van de uitgever maakte me direct nieuwsgierig "Dit boek staat vol nuttige tips en informatie over hoe je je leven kunt beteren door je te richten op 1 ding tegelijk."

Op de pagina van de uitgever staat de volgende informatie over het boek.

Je wilt minder. Minder stress, minder afleiding en minder hooi op je vork.
Je wilt meer. Meer tijd voor jezelf en je familie, meer verdienen, meer voldoening in je leven.
1 Ding zorgt voor een waanzinnig resultaat in elk aspect van je leven: werk, privé, familie en spiritueel.
Dit boek bied inzichten en handvaten die je leven ingrijpend verandert en leert je onder andere hoe je betere resultaten kunt behalen in minder tijd, hoe je stress verminderd en om de juiste koers te kiezen en te houden.Overzichtelijk
Door de overzichtelijke indeling en de ruime lay-out nodigt 1 Ding direct uit om het boek eens door te bladeren. Wanneer je dat doet merk je dat het erg toegankelijk is en niet oogt als een saai of zwaar studie boek. Hierdoor is de drempel niet hoog om het boek te gaan lezen en er achter te komen hoe het zit met de beloofde inzichten en handvaten. Hoewel ik ook e-books lees vind ik dit toch echt een boek waarvan je de papieren versie moet lezen. Een deel van de kracht van het boek zit voor mij toch in het overzichtelijke van het boek en het makkelijk even terugbladeren en wat opzoeken.

Drie delen
Auteur Gary Keller vertelt in een voorwoord van drie korte hoofdstukken over de achtergronden en het succes van zijn methode om je te focussen op slechts 1 ding zodat het lukt om je doel te bereiken.
Het boek is daarna onderverdeeld in drie delen, die in de ik-vorm geschreven zijn. De auteur vertelt en informeert de lezer.

Deel 1, de leugens ..... Die ons misleiden en van de wijs brengen.
Voor de auteur meer gaat vertellen over 1 ding wil hij in dit deel openhartig spreken over de mythen en misleidende informatie die mensen ervan weerhoudt om het idee van 1 ding te accepteren.
Uitgebreid worden de 6 leugens die tussen mensen en hun succes staan beschreven
1. Alles is even belangrijk
2. Multitasken
3. Een gedisciplineerd leven
4. Wilskracht is niet alleen een kwestie van willen
5. Een evenwichtig leven
6. Groot is eng

Deel 2, De waarheid.... De simpele weg naar productiviteit
Hier vertelt de auteur waar succes op neerkomt. Namelijk op de juiste momenten in je leven de juiste dingen doen. In dit tweede deel wordt meer uitgelegd over De focusvraag: welk ene ding kan ik doen waardoor al het andere eenvoudiger of zelfs overbodig wordt?

Deel 3, Uitzonderlijke resultaten..... Ontsluit de mogelijkheden die je in je hebt.
In deel 3 wordt beschreven hoe belangrijk het is om te leven met een doel en prioriteiten en om te leven voor productiviteit.
Om het gewenste succes te behalen met 1 ding worden er in het boek drie verplichtingen beschreven en uitgelegd. Dat het pad naar succes moeilijk is en wat de grote saboteurs hierbij zijn wordt aan het einde van deel 3 uitgelegd.
Het boek sluit af met een klein stukje over het in praktijk brengen van 1 ding en o.a. informatie over de auteurs.

Inspirerend
De methode en ideeën van 1 ding worden duidelijk uitgelegd met aansprekende voorbeelden uit het dagelijks leven. Er worden ook succesverhalen vertelt en tips gegeven. Over het algemeen leest het boek vlot, hoewel ik soms de beschrijvingen wat uitgebreid vond.
Het boek heeft veel herkenbare situaties die stof tot nadenken geven. Ik vond het boek interessant om te lezen en kan er best een aantal nuttige tips uithalen. Maar het wordt mij te veel gebracht als de oplossing voor alle problemen en dat vind ik jammer.
Om te doen wat in het boek staat moet je als lezer best wel het een en ander in huis hebben en stevig in je schoenen staan. Daar wordt wat mij betreft te weinig rekening mee gehouden.

Labels: ,