Recensie: Evenbeeld

In Evenbeeld vertellen twee opmerkelijke vrouwen hun verhaal. Eén verhaal speelt zich af in het heden, het andere in het verleden. De verhalen wisselen elkaar af en lijken op het eerste gezicht niets met elkaar te maken te hebben.
Twee verhalen maken samen één prachtig boek
Dit is geen punt, omdat ze beide vlot geschreven zijn en weten te boeien. Pas laat in het boek wordt de samenhang duidelijk en blijkt er niet alleen een logisch verband te zijn maar ook een onverwachte wending.

Het verleden, Amsterdam 1634
Een gerespecteerde echtgenote en moeder heeft een vreselijk geheim dat ze aan niemand durft te vertellen. Stiekem schrijft ze haar verhaal met potlood op vellen papier waarna ze haar werk verstopt. Ze hoopt dat ooit, in een verre toekomst, iemand haar verhaal van gruwelen en moordpartijen zal vinden en openbaar zal maken.
Terugkijkend beschrijft ze hoe ze, als jong meisje, haar ouders verloor en als dienstmeisje moest gaan werken. Ze raakte zwanger van haar baas en gaat met het VOC-schip de Batavia mee op een maandenlange reis om in Nederlands-Indië een nieuw leven te beginnen. Tijdens een zware storm bevalt ze van een zoon. Niet veel later strandt de Batavia op een koraalrif en de bemanning en passagiers moeten op kleine eilandjes zien te overleven. Een vreselijke tijd vol dorst en honger breekt uit. Het wordt nog erger wanneer een kleine groep de macht grijpt en iedereen vermoord die hen in de weg staat.

Dit eerste verhaal wordt in dagboek vorm geschreven en echt aan de toekomstige lezer verteld. De stijl is vlot, maar heeft tegelijkertijd iets ouderwets hetgeen goed bij het historische verhaal past. De gebeurtenissen worden levendig en geloofwaardig neergezet. Als lezer snapte ik dat ze moeilijke keuzes moest maken om te zorgen dat haar kind het zou overleven. Toch houdt ze nog haar eigen waarden zoveel mogelijk hoog. Hoeveel haar dat kost en hoe moeilijk dat is wordt goed beschreven. Ook wordt heel duidelijk hoe mensen kunnen veranderen wanneer ze moeten overleven. De omschrijvingen zijn soms heftig maar weten daardoor wel het vreselijke verhaal goed over te brengen.

In het nawoord vertellen de auteurs dat de Batavia in 1629 daadwerkelijk op een koraalrif is vastgelopen. De meeste personages waarover in het dagboek verteld wordt hebben ook werkelijk bestaan en de ramp meegemaakt. De historische werkelijkheid is grotendeels gevolgd, al hebben de auteurs wel gebruik gemaakt van de vrijheid die ze als schrijvers hebben om hiaten op te vullen of het verhaal met hun fantasie uit te breiden.
Het is een prachtig historisch verhaal waar ik van heb genoten. Een kijkje nemen in dit tijdperk was voor mij extra interessant omdat het deels echt gebeurd is.

Het heden, Amsterdam 2013
In het tweede verhaal vertelt de 25 jarige studente Marrit haar verhaal dat begint wanneer haar oom onverwachts komt te overlijden. Marrit erft, tot haar grote verbazing, een grachtenpand in Amsterdam en ongelofelijk veel geld. Het testament bevat echter wel een aantal vreemde voorwaarden waar ze aan moet voldoen. Hoewel Marrit blij is met de erfenis vertrouwd ze het toch niet helemaal. Ze gaat op onderzoek uit om er achter te komen of er iets vreemds aan de hand is met haar erfenis. Hierdoor brengt ze niet alleen zichzelf maar ook de mensen die ze liefheeft in gevaar.

Ook Marrit vertelt haar verhaal op een vlotte, prettige manier. Haar taalgebruik is natuurlijk moderner en ze weet met pit en humor de lezer het verhaal in te trekken. Met spanning die langzaam opgebouwd wordt en een aantal nieuwsgierig makende gebeurtenissen weet het boek je aandacht makkelijk vast te houden
Marrit en haar vriend leer je helaas niet echt goed kennen. Het gaat vooral om het onderzoek en dat vond ik een beetje jammer.

2 verhalen, 1 prachtig boek
Evenbeeld is een mooi en prettig geschreven boek. Het vertelt op knappe wijze twee verhalen tegelijkertijd. Twee verhalen vormen samen één prachtig boek dat ik met plezier gelezen heb. Zonder moeite zijn beide verhalen te volgen en weten ze je aandacht vast te houden.
Hoe de verhalen samen komen en wat er dan nog gebeurt is erg goed gevonden. Ondanks dat het een prima einde is had ik toch eigenlijk graag in een epiloog nog iets gelezen over hoe het nu verder ging met Marrit.
Boekgegevens
Titel:Evenbeeld
Auteur:Marianne en Theo Hoogstraaten
Uitgever:De Crime Compagnie
Verschenen:april 2014
ISBN:978 94 6109 114 7 (ebook)
 

Labels: ,