Gelezen: De toeschouwers

Een boek dat je niet onberoerd laat...
Hilde Vandermeeren schreef meer dan 40 kinder- en jeugdboeken. Met haar psychologische thriller "Als alles duister wordt" begon haar carriรจre als misdaadauteur. Haar debuut werd bekroond met de Hercule Poirot Publieksprijs 2013 en stond op de longlist van de Diamanten Kogel 2013. In mei 2014 verscheen haar Boek "De toeschouwers". Dit was het eerste boek dat ik van deze auteur gelezen heb maar zeker niet het laatste.

Marion, de hoofdpersoon uit het boek, houdt door gebeurtenissen uit het verleden mensen zo veel mogelijk op afstand. Ze heeft dan ook beslist geen zin om een tijdje voor Chavi, de dochter van haar vriendin, te zorgen. Toch kan ze er niet met goed fatsoen onderuit dus met frisse tegenzin mag Chavi in de week-enden bij haar logeren. Doordeweeks gaat Chavi naar een internaat van een eliteschool. Maar dan wordt er op school een moord gepleegd en heeft Marion het gevoel dat Chavi gevaar loopt. Haar verleden, waar ze liever niet meer aan denkt, komt hierdoor weer bij haar boven.

Al snel weet het boek een wat beklemmende sfeer op te roepen en zijn er vragen waar je antwoorden op wil hebben. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van meerdere personages. Er wordt snel van situaties en personages gewisseld in het boek zodat je het gevoel krijgt dat je midden in het verhaal zit. Je kunt als lezer meekijken met leerkrachten, met leerlingen en zelfs met de politie waarbij Marion steeds de verbindende factor is. Soms miste ik het wel een beetje dat je niet een flink stuk lekker door kon lezen zonder steeds te wisselen. Er speelt van alles door elkaar in het boek. Niet alleen is er een moord gepleegd maar er zijn ook vreemde en gevaarlijke pesterijen op het internaat. Pesterijen die erg ver gaan en zowel bij leerlingen als bij leerkrachten voorkomen. Toch is dit slechts het topje van de ijsberg. Er is nog veel meer aan de hand en het gaat er steeds meer op lijken dat Chavi echt in gevaar is.

De personages in het boek hebben allemaal hun eigen verborgen agenda wat het oplossen van de moord er niet makkelijker op maakt. Ook komt er steeds meer naar boven over het verleden van Marion waardoor je haar angst beter gaat begrijpen. De spanning wordt steeds meer opgebouwd zodat je als het ware op het puntje van je stoel zit en alleen maar nog verder wil lezen. De spanning voelt erg beklemmend omdat de personages psychologisch erg goed neergezet worden. Hun gevoelens, ervaringen en angsten verklaren perfect waarom ze op een bepaalde manier handelen. Zo begrijp je waarom een jong meisje ten onrechte denkt dat ze er alleen voor staat, of waarom iemand net deze keer (als het wel nodig is) niet handelt.

Tot het einde aan toe wist ik niet hoe dit af zou gaat lopen en of de auteur voor een happy ending zou gaan of dat het voor personages slecht af zou lopen. En dat beviel me prima. Er gebeurt eigenlijk wel erg veel in het boek, het was alsof ik naar een spannende film aan het kijken was. Waarin heel veel verwikkelingen misschien niet heel waarschijnlijk zijn maar wel een goed verhaal op leveren.
Het einde heeft een twist die ik wel aan had zien komen en gaf een mix van emoties bij me.


Achterflap
Marion werkt als freelance webdesigner en doet in haar vrije tijd
aan kickboksen. Door gebeurtenissen uit haar verleden houdt ze
mensen zo veel mogelijk op afstand. Haar vriendin Dana moet
voor haar werk naar het buitenland en vertrouwt Marion haar
twaalfjarige dochter Chavi toe. Het meisje zit op het internaat van
een eliteschool in een bosrijke omgeving. Al snel heeft Marion het
gevoel dat het daar niet veilig is. Dan wordt er in de school een
moord gepleegd. Slaagt Marion erin om Chavi te beschermen? Of zal ze dezelfde fout maken die ze vroeger al heeft gemaakt?

Boekgegevens
Titel:De toeschouwers
Auteur:Hilde Vandermeeren
Uitgever:Querido's Uitgeverij BV
Verschenen:Mei 2014
ISBN:9789021455938

Labels: