Recensie: Bloedmist

Bloedmist - het jachtige waas dat jachthonden voor hun ogen krijgen wanneer ze bloed op het spoor zijn. Wanneer ze er alles aan doen om hun prooi te pakken te krijgen.

Wat mij betreft mag Thomas Enger zich topauteur noemen
Net als bij de voorafgaande delen in de serie over Henning Juul (Schijndood en Fantoompijn) past de titel van deel drie als een handschoen bij de inhoud van het verhaal.
In de eerste twee delen heeft Henning Juul te maken gehad met een aantal gecompliceerde misdaden die aan het einde van het boek opgelost waren. Het verhaal van zijn privé leven is een spannende en pakkende rode draad die in de loop van de boeken wordt verteld. Twee jaar eerder is hij zwaargewond geraakt en heeft hij zijn zoontje verloren bij een brand in zijn huis. Henning is na een lange afwezigheid weer begonnen met zijn werk als misdaadverslaggever en probeert de draad van zijn leven weer op te pakken. Tot hij er achter komt dat er opzet in het spel was bij de brand. Henning gaat gedreven en wanhopig op zoek naar de moordenaars van zijn zoontje.

In Bloedmist kost het Henning moeite om tijd te vinden om met zijn privé onderzoek verder te gaan. Hij krijgt te maken met twee totaal verschillende zaken die zijn aandacht opeisen.
Een bejaarde vrouw wordt gruwelijk vermoord aangetroffen in een verpleeghuis in Oslo. De politie en Henning ontdekken al snel dat ze op het spoor zijn van een zeer zorgvuldige moordenaar die een scherp gevoel voor wraak heeft ontwikkeld. Een moordenaar die nog maar net begonnen is ....
Tegelijkertijd worden de staatssecretaris en tevens zus van Henning beschuldigd van het seksueel lastig vallen van een jonge politicus. Ze ontvangt een anonieme bedreiging die haar zegt af te treden. Wanneer ze dat niet doet zal er bekend gemaakt worden wat ze die avond werkelijk deed.
Ondanks dat Henning vervreemd is van zijn zus wil hij haar helpen. Maar dan blijkt dat er teveel uit hun verleden tussen hen in staat.

Topauteur
Wie mijn recensies van de eerste delen gelezen heeft weet dat ik erg onder de indruk ben van deze boeken. Thomas Enger weet meerdere spannende verhaallijnen en persoonlijke verhalen overtuigend op te bouwen om uiteindelijk tot een einde te komen waarin alles perfect samenkomt. De rode draad over de brand in de woning is geen eenvoudig verhaal om zijn boeken aan elkaar te linken. Dit verhaal zelf zou al een pracht van een boek opleveren.
Ik was dus heel benieuwd of de auteur mijn verwachtingen ook voor dit boek waar zou maken. Na het lezen kan ik niet anders als zeggen dat hij weer een prachtig boek geschreven heeft. Wat mij betreft mag Thomas Enger zich topauteur noemen.
Deze week is in Noorwegen deel vier verschenen. Hopelijk wordt het boek snel vertaald zodat ik het kan lezen.

In het kort waarom ik dit boek een aanrader vind
De combinatie van een doorlopend verhaal (met aan het einde van ieder boek een cliffhanger) met een complexe misdaad die opgelost moet worden werkt heel goed.
Niet alleen kunnen de karakters zo goed opgebouwd worden, maar ook het onderzoek van Henning wordt op deze manier echt in zijn dagelijkse leven verwerkt.

Hoewel er veel persoonlijke verhalen en verhaallijnen zijn weet de auteur deze in het boek te laten versmelten tot een passend geheel. Tijdens het lezen van Bloedmist had ik geen flauw idee wat de samenhang tussen de lijnen was, maar ik vertrouwde erop dat ook deze keer alles duidelijk zou worden.

Het boek zet je tijdens het lezen aan het denken. Ik had echt vragen over het verhaal waar ik benieuwd naar was, zoals "Waarom verdedigt de zus van Henning zich niet?", "Ondekt Henning nog iets over de brand?" . Maar ook over de ouderenzorg die in Noorwegen blijkbaar ook om te huilen is.

De personages zijn goed uitgewerkt, met ieder hun eigen achtergrond en karakters. Niet alleen de hoofdpersonages maar ook de personen met een kleinere rol in het boek.
In Bloedmist moet Henning de hoofdrol delen met zijn zus. Zij is een sterke en eigenzinnige vrouw die voor moeilijke keuzes staat. Haar verhaal is naast spannend en intrigerend ook erg menselijk. Haar gevoelens van machteloosheid en twijfel, maar ook de kracht die ze vind, zijn meesterlijk beschreven.
Doordat je als lezer de zus van Henning ontmoet kom je ook iets meer te weten over het verleden van Henning zelf. Iets, want de auteur houdt nog veel achter waarover hij waarschijnlijk in de andere delen gaat schrijven.

Wanneer je eenmaal weet om welke verhaallijnen het gaat wil je verder lezen om antwoorden te krijgen op je vragen. Daarna wordt het boek steeds spannender en is uiteindelijk niet meer weg te leggen.

Spanning, emoties, gevaar, verraad, een geheimzinnig familieverleden, een goed plot en een fijne schrijfstijl: dit boek heeft het allemaal.

Klein minpuntje
Ook een erg goed boek kan een klein minpuntje hebben. Dat heb ik wat betreft Bloedmist ook.
Het lijkt in het begin alsof de auteur het boek zo geschreven heeft dat het ook als losstaand boek te lezen moet zijn. Er wordt vrij veel herhaald, zelfs waarom Henning niet rookt. Iets waarvan trouwe lezers allang op de hoogte zijn. In een serie die het onder meer moet hebben van het doorlopende verhaal is dat een beetje een afknapper.
Gelukkig duurde dat gevoel maar even en zat ik al snel helemaal in het verhaal.


Boekgegevens
Titel:Bloedmist
Auteur:Thomas Enger
Uitgever:Querido's uitgeverij
Verschenen:Augustus 2014
ISBN:9789021455846

Labels: ,