Recensie: De onderkant van sneeuw

Naar aanleiding van de bijeenkomst bij Dutch Media Books hierbij de eerste duorecensie van Shyama in Boekenland en Connie's Boekenblog.

Diepe tragiek en zware innerlijke strijd hartverscheurend goed neergezet in een zinderend plot!
Irene Visser, getrouwd en moeder van Sanne en Hugo, probeert in een dorp een nieuwe start te maken. Twee jaar geleden heeft zij een zwaar traumatische gebeurtenis meegemaakt. Ze zit nog steeds, na intensieve therapie, met een enorm schuldgevoel nadat ze in haar onoplettendheid een peuter doodreed.
Deze nieuwe start valt zwaar, ze wordt met de nek aangekeken omdat de dorpsbewoners weten wie ze is, doordat het gebeurde breed wordt uitgemeten in de pers en op social media.
Tot overmaat van ramp ontvangt ze bedreigingen waarin één van haar dierbaren het doelwit wordt. Ze vraagt zich af wie het is, zou het iemand uit haar verleden kunnen zijn met wie ze een nare ervaring heeft gehad tijdens de uitvoering van haar taakstraf?
Haar vermoedens gaan alle kanten op, want het zou ook zomaar iemand uit de familie van het slachtoffertje kunnen zijn. Haar man vindt dat het tijd wordt dat ze zichzelf herpakt en twijfelt aan de echtheid van de bedreigingen. Irene raakt ernstig verward en gaat steeds meer aan zichzelf twijfelen, maar blijft vastberaden in haar pogingen om het naderende onheil af te wenden. Zal het Irene lukken haar dochtertje te behoeden voor het op de loer liggende gevaar en zal ze erin slagen haar schuldgevoelens een plek te geven?

Ruijters heeft dit debuut opgedragen aan haar zus, tevens haar beste vriendin, en begint met de mooie quote 'zussen bij toeval, vriendinnen bij keuze'.
Al op de eerste bladzijde word je als lezer gegrepen door het verhaal en pakt het verdriet en machteloosheid van Irene je bij de keel. De opbouw van het thrillergedeelte in het verhaal zit goed en verrassend in elkaar. Ondanks dit heftige thema met diepe psychologische aspecten is de auteur erin geslaagd het verhaal vlot en makkelijk leesbaar neer te zetten. Irene komt zodanig tot leven dat je als lezer het gevoel krijgt haar te kennen.

Je zou de indruk kunnen krijgen dat het om een waargebeurd verhaal gaat, maar er is geen sprake van autobiografische elementen (deze info is persoonlijk gechecket bij Ilse Ruijters)! Wat ons betreft is dit een groot compliment aan de auteur voor haar inlevende- en betrokken schrijfstijl. Dit is met name merkbaar bij het hoofdpersonage Irene die, ondanks het gruwelijke voorval, toch begrip en sympathie weet op te wekken voor haar innerlijke worsteling.

We zijn gecharmeerd van de keuze voor de titel en cover die samen perfect aansluiten bij de inhoud en de sfeer van het boek.

Ilse Ruijters heeft een diepe tragiek en zware innerlijke strijd hartverscheurend goed neergezet in een zinderend plot, dat de potentie heeft om in de toekomst in de prijzen te vallen.

Boekgegevens
Titel:De onderkant van sneeuw
Auteur:Ilse Ruijters
Uitgever:House of Books
Verschenen:September 2014
ISBN:9789048822072

Labels: ,