Recensie: Na Melanie

Rosalin en haar vriend Jochem zoeken een nieuwe woning in Amsterdan. Wanneer Jochem op een dag belt dat hij het perfecte huis gevonden heeft springt ze een gat in de lucht. Tot ze hoort dat het huis in Haarwoude ligt, het geboortedorp van Jochem. Met tegenzin laat Rosalin zich overhalen om te gaan kijken naar het huis. Het huis is niet alleen groot en betaalbaar maar heeft ook een leuke tuin die uitstekend geschikt is voor een gezin met kinderen, Rosalins grootste wens.

Na Melanie leest als een trein en weet de spanning vast te houden van begin tot einde.
Vanwege haar kinderwens, en omdat Jochem blijkbaar heel graag het huis wil kopen, stemt ze toe om in Haarwoude te gaan wonen.
Eenmaal daar aangekomen blijkt dat er voor veel geld aan het huis verbouwd moet worden door een fout van Jochem. Ook merkt Rosalin dat Jochem het een en ander voor haar verborgen gehouden heeft. Waarom heeft hij haar niet verteld dat de vorige bewoonster zelfmoord gepleegd heeft? Bovendien blijkt de ex van Jochem, Susan, op nog geen vijf kilometer bij hen vandaan te wonen.
Terwijl Rosalin tevergeefs probeert zwanger te worden, blijkt Suzan zwanger te zijn. Rosalin gaat op zoek naar antwoorden over Jochem en het huis waarin ze woont. Is hij de vader van de baby van Suzan? Waarom wilde hij per se dit huis kopen? Wat heeft zich vroeger in dit huis afgespeeld en wat heeft Jochem hier mee te maken?
Hiermee brengt ze zichzelf in gevaar! Want er is iemand die ten koste van alles wil voorkomen dat ze verder gaat met haar speurtocht.Twee verhaallijnen, wat is het verband?
In Na Melanie wisselen twee verhaallijnen elkaar steeds af. Eén lijn speelt zich dertien jaar geleden af en gaat over een meisje. Het blijft lang onbekend wie ze is en wat het verband met het verhaal van Rosalin is.
Rosalin vertelt in de ik-vorm haar verhaal in het heden. Als lezer maak je mee hoe ze ontdekt dat er iets niet klopt met het huis waarin ze woont en ook met Jochem iets vreemds aan de hand is. Dat ze op onderzoek uit gaat is dan ook heel begrijpelijk.
Het wisselen van tijdlijnen is erg knap gedaan. Beide verhalen zijn al spannend vóór de verbanden zichtbaar worden. Als lezer weet je net iets meer dan Rosalin maar er wordt zowel in het heden als het verleden weinig prijsgegeven. Als lezer ben je nieuwsgierig naar de speurtocht van Rosalin. Wanneer ze daarbij steeds meer onverkwikkelijke zaken ontdekt en zelfs tegen een oud politieonderzoek aan loopt wordt het steeds spannender.
Door het hele boek heen is de spanning te voelen en stapelen de vragen zich op. Door het onderzoek van Rosalin en de terugblikken blijkt dat de verhaallijnen veel, zo niet alles, met elkaar te maken hebben.
Tot het einde aan toe weet Svea Ersson de aandacht vast te houden en blijf je als lezer onwetend over de uiteindelijke ontknopingen. Om het nog net iets spannender te maken is er zo nu en dan een cursief gedrukt stukje vanuit de dader geschreven. Een dader die niet bekend wordt gemaakt maar die waarschijnlijk uit de vrienden- of familiekring van Rosalin komt.

Vlotte krachtige schrijfstijl
Svea heeft een prettige, vlotte en krachtige schrijfstijl. Je vliegt door het boek heen tijdens het lezen.
Rosalin wordt zo neergezet dat ik haar voor me kon zien. Ze komt zo echt over dat je zou haar zo ergens tegen zou kunnen komen. Ze is ook gewoon bezig met zaken die nu eenmaal bij een huishouden horen zoals de was aanzetten en dergelijke. Ook reageert ze niet altijd even handig, gillen naar de ex van je man is best gênant. Maar dat maakt haar nu juist menselijk! Zeker naarmate het boek verder komt en de lijnen elkaar gaan raken wordt de schrijfstijl nog meeslepender en is het boek nog maar moeilijk weg te leggen.

Veel vaart, weinig diepgang levert prima boek op 
Behalve Rosalin zijn de personages niet erg uitgewerkt. Ook de relatie tussen Jochem en Rosalin heeft wat weinig diepgang. Toch is dit niet heel storend. Er is duidelijk gekozen voor veel vaart in het verhaal. En dat werkt prima dit boek.
Het boek leest vlot en ontspannen maar weet je tegelijkertijd nieuwsgierig te houden en te prikkelen. Het is een verhaal waarbij je tijdens het lezen mee gaat denken en puzzelen en dat kan ik zeker waarderen.

Goed opgebouwde spanning en een plot dat stevig in elkaar zit.
Aan het einde is er een mooi geschreven epiloog en, hoewel ik me niet kan vinden in de keuze die Rosalin maakt, snap ik wel dat dit zo zou kunnen gebeuren.


Boekgegevens
Titel:Na Melanie
Auteur:Svea Ersson
Uitgever:De Crime Compagnie
Verschenen:September 2014
ISBN:9789461091215

Labels: ,