Recensie: Nemesis

Maja van Tijl is een succesvolle misdaadverslaggever en heeft haar eigen televisieprogramma "Opgelost". Hierin heeft ze de afgelopen jaren samen met haar team al vele actuele zaken en coldcases weten op te helderen.
Omdat Maja hard aan rust toe was is ze drie maanden op reis geweest. Wanneer ze terugkomt is ze vast van plan om haar werk (en de bijbehorende stress) mondjesmaat weer in haar leven toe te laten. Ze wil deze rustpauze nog even rekken.
Maar dan belt haar beste vriendin Tina wanhopig op. Alexia, het negenjarige nichtje van Tina, is spoorloos verdwenen. Maja bedenkt zich geen moment en gaat direct aan de slag. Als ze in de zaak duikt komt ze er al snel achter dat er al eerder meisjes in het chique Gooi verdwenen zijn. Alle verdwenen meisjes blijken iets met elkaar gemeen te hebben.

Wanhopige zoektocht naar vermiste meisjes.
In samenwerking met de politie schakelt Maja haar programma "Opgelost" in om de kijkers om hulp te vragen. Helaas levert dit weinig aanwijzingen op en loopt de samenwerking met de politie steeds moeizamer.
Dan verdwijnt er nog een meisje. Wat is er aan de hand in deze omgeving vol prachtige villa's en rijke bewoners? Waar zijn de meisjes en zullen ze ooit nog gevonden worden?

Verteld vanuit meerdere perspectieven 
Nemesis wordt vanuit flink wat personages en perspectieven verteld.

Zo volg je Maja en haar team en maak je van dichtbij mee hoe hard er gewerkt moet worden voor slechts een paar minuten televisie. Maar ook hoe moeilijk het is om onderzoek te doen naar de vermissing van een jong meisje als emoties mee gaan spelen maar er toch een programma op de buis moet komen. Hoewel de nadruk op Maja ligt, wordt het hele team gevolgd,

Op moeizame wijze werkt Maja samen met de politie samen. De wil is er aan beide kanten, maar wat deel je met elkaar en in hoeverre kun je elkaar vertrouwen? Dat Maja en Bert, die het onderzoekt leidt, kortstondig wat samen gehad hebben maakt de zaak er ook niet makkelijker op. Ook het onderzoek van de politie kun je volgen. Je leert Bert en zijn partner Monique kennen en kijkt mee met hun onderzoeken. Want naast de verdwijning van Alexia wordt in dezelfde wijk een bekende presentatrice gestalkt. Twee zaken die vreemd genoeg met elkaar verband lijken te houden.

De wanhopige ouders worden ook beschreven. Hun emoties en hun zoektocht naar hun dochter. Telkens weer beantwoorden ze vragen van de politie en Maja, hoe zwaar ze dat ook valt. Hoe ze omgaan met deze enorme stress en de andere problemen die ze in hun leven hebben komt ook aan bod.

En zo wordt er nog vanuit meer personages het verhaal verteld. Tina is niet alleen de tante van het verdwenen meisje maar ook officier van justitie. Kan zij haar werk nog wel doen? Wat doet het voor haar vriendschap met Maja als ze beiden op scherp staan en nog maar weinig kunnen hebben?
Een andere verhaallijn is het verhaal van de gestalkte Suzanne en de ramp die haar te wachten staat.

Zoveel lijnen en toch slaagt Xenia Kaspers er in om dit samen te voegen tot een makkelijk leesbaar verhaal dat prima te volgen is.

Maja
Maja heeft in het boek mijn respect op weten te roepen. Ze is eigenwijs en gaat haar eigen weg maar nooit voor "Eer en Glorie" . Alles wat ze doet staat in het belang van het redden van de meisjes. En als ze daar geen vrienden mee maakt is dat pech voor de mensen om haar heen. Het komt in het verhaal goed uit de verf waarom ze tegen advies ingaat of zich niet aan afspraken houdt.
Wat ik ook erg leuk vind is de manier waarop de relatie met haar zoon beschreven wordt. Ze heeft een warme en leuke band met Bono.

Spanning niet voelbaar
Het boek heeft een eng en angstaanjagend onderwerp. Ik moet er als moeder niet aan denken dat mijn kind vermist zou zijn. Natuurlijk raakte dit onderwerp me maar ik kon de spanning van het onderzoek van de bezorgde ouders niet echt meevoelen. Het wist me te boeien maar niet mee te slepen.
Tegen het einde van het boek gebeurde er veel wat een hoog spoiler gehalte heeft en waar ik dus verder niets over wil zeggen. Maar het is dan wel erg spannend wanneer angst en hoop elkaar afwisselen. Alles kan nog gebeuren, gaat dit verhaal goed aflopen of toch niet?

Gruwelijke scenes waar ik persoonlijk niet van hou
Het boek heeft wat elementen die beslist gruwelijk te noemen zijn. Voor mij persoonlijk hoeft dat niet en vind dat wel erg eng. Maar andere lezers zullen dat juist weer weten te waarderen en kunnen daarvan genieten terwijl ze veilig op de bank zitten te lezen.
Nu staat het ook op de achterflap dus ik was wel gewaarschuwd.
De intriges en ontwikkelingen in Nemesis volgen elkaar in hoog tempo op en het verhaal vol moord, lust en gruwelijkheden boeit tot en met de choquerende ontknoping.


Boekgegevens
Titel:Nemesis
Auteur:Xenia Kasper
Uitgever:Luitingh-Sijthoff
Verschenen:Augustus 2014
ISBN:9789021809687

Labels: ,