Loes den Hollander en René Appel in de Literaire Thrillersalon

Vandaag ging ik met Jeroen op pad naar de Literaire Thrillersalon.
Het kostte ons wat moeite om de locatie te bereiken omdat Sinterklaas op het punt stond om Amsterdam te bezoeken. We zagen kinderen verkleed als Piet en Sint en hoorden vrolijke kinderstemmen sinterklaasliedjes zingen.
De combinatie van slecht weer en de aankomst van Sinterklaas waren waarschijnlijk de reden dat de opkomst lager was dan verwacht.

Aan de gasten lag het zeker niet, De Jong & De Jong interviewden niemand minder dan Loes den Hollander en René Appel.Nieuwe boeken
Als eerste werd aan Loes en René gevraagd of ze (zonder spoilers) iets over hun nieuwe boek wilde vertellen.

Het nieuwe boek van Loes den Hollander heet Voorbedacht.
In voorbedacht brengt de vriend van Marjon hun dochter niet terug na een familiebezoek. Het is de nachtmerrie van iedere ouder en nu overkomt het Marjon.

Loes is op het idee gekomen voor het boek naar aanleiding van de vermissing van de twee broertjes in 2013. Ondanks dat de kans klein was dat de broertjes nog leefden bleef ze maar denken "Misschien heeft de vader ze wel aan iemand mee gegeven.". Ze was geraakt en van slag van de afloop.
Dit verhaal wilde ze niet gebruiken. Dat kan niet ten opzichte van de moeder. Wel wilde ze iets doen met de emotie en de angst van een ouder die zoiets door moet maken.
In voorbedacht wordt verteld vanuit het perspectief van de moeder en vanuit dat van de dader.
In eerste instantie wilde ze het helemaal vanuit de moeder schrijven maar dat gaf een te grote emotionele lading, er moest een break in het verhaal komen. Bovendien was het verhaal van de dader iets dat ook verteld moest worden.
Het is inmiddels haar 17e thriller en de dikste tot nu toe. "Het boek was niet eerder klaar", vertelde ze droog.

Ik heb het boek klaar liggen om te lezen, de recensie zal dus eerdaags op mijn blog verschijnen.


Het nieuwe boek van René Appel heet De kortste nacht.
Rob krijgt in dit verhaal te maken met een misstap uit zijn verleden. Iemand die daar van weet gebruikt deze kennis om Rob te manipuleren. Hierdoor komt hij in ingewikkelde en criminele zaken terecht. Hoewel het boek een ernstig thema heeft wil René niet bewust iets vertellen over het onderwerp. Hij wil zeker geen ellenlange beschrijvingen van zijn research in zijn boeken. Het zijn romans, geen documentaires.
Hij zegt dikke boeken "een plaag te vinden". De meeste boeken kunnen wat hem betreft korter. René houdt van compacte formuleringen waarbij niet alles uitgebreid uitgelegd wordt.

Na de introductie van hun boeken werden beide auteurs op leuke wijze de hemd van het lijf gevraagd door De Jong & De Jong. Door de interessante vragen en de spontane antwoorden van René en Loes vloog het interview voorbij.
Ook deze keer is het weer teveel voorbij gekomen om allemaal hier neer te zetten.

Loopt er een rode draad door jullie werk?
Loes: Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in mensen met afwijkend gedrag. Mijn boeken gaan over gekke mensen die rare dingen doen.
René zegt in eerste instantie van niet, maar na even nagedacht te hebben geeft hij aan dat hij graag wil schrijven over gewone mensen die in ongewone situaties terecht komen. Het domino effect wat dan kan ontstaan en waardoor conflicten van kwaad tot erger gaan.

Lezen jonge mensen nog wel?
Beide auteurs denken dat jonge mensen wel lezen, maar ook veel andere zaken hebben die hun aandacht vragen. Daarentegen is duidelijk dat de Young Adult boeken zeker goed aan slaan. Bovendien zijn er ook mensen die pas na hun 30ste gaan lezen.

Jullie zijn beide al lange tijd goedverkopende auteurs, wat merken jullie van de malaise in de boekenwereld?
René: De verkopen zijn sterk afgenomen. Van de verkoop is 10 procent slechts van ebooks maar ik heb geen idee hoeveel illegale ebooks er van mij gelezen worden.
Loes: Ik merk veel van het jatwerk van illegale ebooks, het heeft me tweederde van mijn inkomsten gekost. Gelukkig heb ik wel het idee dat het wat stabiliseert, mede doordat de prijs van de ebooks omlaag is gegaan.

Zijn jullie al met een nieuw boek bezig ?
Loes is al bezig met boek nummer 18 dat rond Moederdag 2015 zal verschijnen. Dit boek is geïnspireerd door de vliegramp die kort geleden plaatsvond. Ook nu neemt ze weer afstand van de werkelijkheid en is het een ander verhaal .
René is ook net begonnen aan een nieuw boek maar vertelt uit principe nooit iets over een boek waar hij mee bezig is. Dat is slecht voor zijn motivatie.

Wat kwam er verder nog voorbij?
Kortom, te veel om allemaal op te schrijven en erg leuk om bij aanwezig te zijn!

Tip van Wim Krings
De boeken die deze maand getipt werden door Wim Krings waren:


Die laatste kan ik beamen want ook ik vond het een erg goed boek.

Volgende thrillersalon
De eerstvolgende thrillersalon is niet, zoals nog vermeld op de site, in december, maar komt pas weer in januari 2015.

Labels: