Recensie: Tango met een knal

Spanning met een vleugje romantiek...
Tango met een knal is het tweede boek van Yara March. Eerder schreef ze 'Cupcakes en een koffer' een vlotte mix tussen spanning, romantiek en humor.
Dat zijn ook weer de ingrediënten die ze in dit boek gebruikt.

Spanning
Twee Argentijnse wijnbedrijven weten zich met moeite staande te houden als een groot concern kostte wat het kost hun bedrijven wil kopen. Wanneer ze niet goedschiks willen verkopen gaat het concern over op andere manieren om ze over te halen. De haciënda's van de broers Rodriquez (Enrique en Luc) en hun buren Carlos en Merle Cortez krijgen te maken met sabotage, brandstichting en zelfs moord.

Romantiek
De Nederlandse Merle is als een blok gevallen voor de Argentijnse Carlos. Samen wonen ze (nog steeds heftig verliefd) in Argentinië. Carlos runt de wijngaard en Merle is een klein hotel begonnen.
Maar er hangen donkere wolken boven hun huwelijk wanneer Merle goede redenen heeft om aan de trouw van Carlos te twijfelen. Wanneer ze dan ook nog eens een ongeluk krijgt wordt het haar te veel.
Gelukkig wil haar zus Carry-Ann wel een paar maanden komen bijspringen. Ze komt graag in Argentinië, het is immers het land van de tango. En laat nu juist het dansen van de tango haar grote passie zijn.
Ze raakt behoorlijk in de war wanneer ze de broers Enrique en Luc ontmoet, die beiden niet alleen ontzettend knap zijn maar ook nog eens goddelijk de tango dansen.
Helaas is de één een onverbiddelijke rokkenjager en de ander een echte hork.

Humor
Er zijn genoeg misverstanden en liefdesperikelen die voor vermakelijke situaties zorgen. Zeker wanneer ook de vriendin van Carry-Ann naar Argentinië komt en voor de nodige verwarring zorgt. Flirt ze nu met een getrouwde man? En wie verliest à la minuut zijn hart aan haar?
Ook zijn er grappige conversatie's zoals bijvoorbeeld tussen de broers en hun moeder. Moederlief dringt er subtiel (denkt ze zelf) op aan bij haar zoons dat ze aan kleinkinderen toe is. De ontmoetingen tussen Carry-Ann en de horkerige Rodriquez broer zorgen voor vermakelijke momenten.

Tango met een knal begint met een vrij lange proloog waarin, door middel van cliffhangers, meteen wat spanning opgebouwd wordt.
Daarna start het verhaal wat moeizaam met het verhaal hoe Merle en Carlos elkaar hebben leren kennen. Terwijl juist Carrie-Ann de hoofdpersoon is en ook in de proloog voorkomt.

Al snel blijkt dat Tango met een knal vanuit een flink aantal perspectieven wordt verteld. Carrie-Ann vertelt haar verhaal in de ik-vorm. Over de andere personages wordt in de derde persoon verteld. Werkelijk vanuit alle hoeken kun je het verhaal mee bekijken. Om er een paar te noemen;
De broers Luc en Enrique / Merle en Carlos / de politieagent die de moord onderzoekt en zelfs de saboteur wordt niet overgeslagen. Er wordt vaak gewisseld en deze overgangen zijn heel goed en natuurlijk gedaan. Als lezer weet je steeds net iets meer dan de personages, wat voor spanning kan zorgen wanneer je leest dat er kwade plannen gesmeed worden. Of wat juist vermakelijk kan zijn wanneer jij ziet hoe personages de mist in gaan.

Yara March vertelt echt het verhaal aan haar lezers en gebruikt hierbij zinnen als "Met een voldaan gevoel ga ik naar bed, niet wetende dat de volgende dag mijn leven op zijn kop gaat zetten".
Het romantische deel van Tango met een knal leest ontspannen, maar is soms wel wat uitgebreid beschreven en weet net niet helemaal mee te slepen. Wat mij betreft is het wat minder sprankelend en levendig als in haar vorige boek.
De spanning is niet heel heftig maar wel altijd aanwezig. Het verhaal over de sabotage en dergelijke zit overtuigend in elkaar en weet de aandacht vast te houden.

Personages met pit 
Door de tegenslagen en sabotage gaan de twee bedrijven samenwerken en leren de personages elkaar beter kennen. Dit zit heel geloofwaardig in elkaar en geeft een mooie mix van spanning en romantiek. De hoofdpersonen zijn mensen die van aanpakken weten, dromen hebben en zich niet zomaar klein laten krijgen. Ondanks alles laten ze de moed niet zakken en vinden steeds weer opmerkelijke, lieve en soms ook grappige oplossingen voor alle problemen waar ze mee te maken krijgen. Daarom las ik toch graag over ze, al vond ik stijl en verhaal niet altijd even pakkend of meeslepend. Bovendien kon ik ze helemaal voor me zien als beschreven werd hoe ze de tango dansten.

Extra
Aan het einde van het boek staan als voorproefje de eerste drie hoofdstukken van Geknipt voor haar. Hierin spelen de vriendinnen uit Cupcakes en een koffer weer de hoofdrol.
Er is in die drie hoofdstukken al een dode gevallen en het sprankelt als vanouds. Een veelbelovend begin. In het voorjaar 2015 wordt het boek verwacht.


Boekgegevens
Titel:Tango met een knal
Auteur:Yara March
Uitgever:202Publishers
Verschenen:September 2014
ISBN:9789082139730

Labels: ,