Recensie: Midzomer nachthitte

Deel vijf van de Sandhamn-serie 
Midzomer nachthitte is al weer het vijfde boek in de Sandhamn-serie, die zich afspeelt op en rond het Zweedse eiland Sandhamn. In ieder boek is er weer een afgerond whodunit verhaal, waarin rechercheur Thomas Andreasson en zijn collega's een moordzaak moeten oplossen. Nora Linde de jeugdvriendin van Thomas is hierbij vaak een grote hulp.
Wat een feest had moeten zijn slaat om in een nachtmerrie
De persoonlijke verhalen van Thomas en Nora lopen als een rode draad door de boeken heen. Deze verhalen zijn voor mij één van de redenen waarom ik de boeken uit deze serie graag lees. De hoofdpersonen en het eiland zijn echt voor me gaan leven en het is een leuk vooruitzicht om in het volgende boek weer meer over ze te lezen. De verhalen hebben vaak een mix van heden en verleden waardoor je als lezer ook wat te weten komt over de geschiedenis van het eiland.
Ik was heel benieuwd naar dit deel omdat het moordverhaal van het vorige boek Vannacht ben je dood erg sterk was, dus de lat lag hoog.
Deel zes is ondertussen al verschenen in Zweden en wordt hier hopelijk ook snel uitgebracht.

Een dode tiener en een vermiste tiener 
Voor politie en ouders op Sandhamn is het midzomerfeest de ergste dag van het jaar. Op de een of andere manier is het bij de Stockholmse jeugd traditie geworden om dan naar het eiland te komen. Die bezoeken hebben maar één doel: namelijk zo dronken mogelijk worden op een boot of ergens op het eiland. De tieners op Sandhamn doen tot ergernis van hun ouders en de lokale politie enthousiast mee met deze traditie.
Nora viert voor het eerst midzomer met haar nieuwe vriend Jonas en is blij dat haar zoons nog niet oud genoeg zijn om te gaan stappen. De dochter van Jonas gaat wel met vrienden op pad en maakt haar vader en Nora gek van de zorgen wanneer ze ‘s nachts niet thuis komt.
Zeker wanneer de volgende ochtend het dode lichaam van een andere tiener op het strand wordt gevonden. Rechercheur Thomas Andreasson komt naar Sandhamn om de zaak te onderzoeken en ontdekt dat alle betrokken personen hun eigen versie hebben van wat er gebeurd is.

Een wat minder sterk deel maar zeker de moeite waard
Ook dit boek kenmerkt zich door een prettige schrijfstijl en het leesplezier dat Sten weet op te roepen. Ze weet ook heel goed de sfeer van het eiland weer te geven in dit Midzomernacht week-end. Je kunt de boten voor je zien die in het water liggen en ziet zonder moeite Nora terwijl ze op haar veranda zit. Tegelijkertijd is de onderhuidse spanning voelbaar die heerst tussen tieners onderling en tussen ouders en hun kinderen.
Het persoonlijke verhaal van Nora wordt erg uitgebreid beschreven terwijl er eigenlijk niet heel veel gebeurd. Nog steeds leuk om te lezen maar net iets minder pakkend als in de andere delen.
Precies hetzelfde is het geval met het politieonderzoek. Het is niet slecht maar laat je niet heel hard meedenken of op het puntje van je stoel zitten. De indringende en pakkende stijl van het vorige boek is hier niet te vinden.

Wat ik als vaste lezer van deze serie een minpuntje vind is dat er veel herhaald wordt en personen opnieuw voorgesteld worden. Ik snap dat het boek ook los te lezen moet zijn maar dit stoorde me toch echt.

Het verhaal wordt vanuit veel perspectieven verteld waardoor je als lezer ziet en beleeft hoe de verschillende personages de gebeurtenissen ervaren. Waarbij op knappe manier blijkt dat tieners toch een andere belevingswereld hebben als volwassenen en daardoor ook anders reageren.
Wanneer de tieners ondervraagd worden door Thomas en zijn collega's wordt niet het gesprek tussen politie en tiener weergegeven. Sten kiest ervoor om het verhaal helemaal vanuit de tiener en in zijn of haar eigen woorden te vertellen.
Dit haalt wel behoorlijk de vaart uit het verhaal en ik miste toch wel de interactie tussen Thomas en de jongeren die hij ondervraagt. Anderzijds krijg je zo als lezer wel echt een kijkje in de gedachtenwereld van een aantal verschillende tieners.


Hoewel ik dit boek van de serie wat minder vond als de andere boeken (en zeker als Vannacht ben je dood) heb ik het met plezier gelezen en zie ik uit naar het volgende deel.


Boekgegevens
Titel:Midzomer nachthitte
Auteur:Viveca Sten
Uitgever:Querido
Verschenen:November 2014
ISBN:9789021456911

Labels: ,