Gelezen: De vervloekte erfenis

Veelbelovend debuut
De vervloekte erfenis is het debuut van P.A. Milani, dat in november 2014 verscheen bij uitgeverij De Graveinse Abeel.
Het is een Young Adult boek in het genre Fantasy.

P.A. Milani, werd geboren in in Teheran en verhuisde op zevenjarige leeftijd naar Nederland. Tijdens haar studie Criminologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam hield ze zich bezig met het schrijven van artikelen voor verschillende universitaire magazines.
Haar voorliefde voor het schrijven van verhalen bleek echter groter te zijn dan het produceren van wetenschappelijke artikelen.
Meer over deze auteur kun je over enige tijd hier lezen in het interview dat ik had met de auteur.

Deel 1 - Het tussendoor. 

Het boek begint met een proloog die zich afspeelt in de Middeleeuwen. Vijf mensen hebben een vreselijke misdaad begaan en worden door hun slachtoffer vervloekt. Hij spreekt woorden die eeuwen later nog niets aan kracht verloren hebben.
Ik vervloek jullie met heel mijn ziel. Ik ga nu, maar de tijd zal jullie halen. Jullie kunnen nu in vrede leven, maar na de dood zullen jullie verdwijnen in het schimmenrijk. Ik vervloek jullie nageslacht en wens ze alle rampspoed toe. Door deze vloek zullen jullie eeuwig dwalen tussen leven en dood. Zorg er voor dat jullie veel kinderen krijgen, want zij zijn jullie enige hoop op vergiffenis en jullie sleutel naar een betere plek in het hiernamaals. Ik vervloek jullie. 

Dit gegeven van een eeuwenoude vloek vond ik erg interessant en maakte dat ik geïnteresseerd verder ging lezen.
In het eerste hoofdstuk kom je weer in de huidige tijd terecht en leest over de normale en eigenlijk erg onopvallende tiener Liberty. Een meisje dat al jong haar moeder verloren heeft en haar vader bijna nooit gezien heeft omdat hij altijd op reis was voor zijn werk. Net als andere tieners maakt ze ruzie met haar vader over school. Na het lezen van de proloog is het voor de lezer al duidelijk dat Liberty geen gewone tiener is zoals ze zelf denkt.
Na de dood van haar vader komt ze daar ook achter. Haar wereld komt compleet op zijn kop te staan wanneer ze na een aanslag op haar leven ook nog eens ontvoerd wordt.

Liberty is ontvoerd door de leden van de Protectio en komt terecht op een sombere plek die het Tussendoor wordt genoemd. Hier krijgt ze te horen over de vloek en hoe zij een sleutelrol kan spelen in het verbreken van de vloek. Maar dat zal niet gemakkelijk zijn en er liggen concurrenten op de loer die het op haar leven gemunt hebben. Dit gegeven wordt goed en boeiend uitgewerkt. Er blijken hele verhalen achter het bestaan van de Protectio en het Tussendoor schuil te gaan. Deze verhalen gaan over de geschiedenis van de vervloeking maar ook wat voor vreselijke invloed dit heeft gehad op de nabestaanden van de moordenaars. Nog altijd betalen zij de prijs voor de misdaad van hun voorouders.
Liberty krijgt langzaam zicht op wat er van haar verwacht wordt en groeit langzaam in haar rol als leidster. Ook probeert ze meer over het verleden van haar ouders te weten te komen. Hierbij doet ze opmerkelijke ontdekkingen maar ontdekt ook dat er nog veel voor haar verborgen gehouden wordt. Het is erg veel wat ze te verwerken krijgt, zeker als ze ook nog eens verliefd wordt. De groei van Liberty van onzeker meisje naar jonge vrouw met een doel is erg mooi om te lezen.

Toch mis ik bij haar wat persoonlijke beleving. Er wordt in het boek veel verteld en verklaard zodat er voor de lezer weinig over blijft om zelf te ontdekken. Het is wat veel "tell" en weinig "show", hierdoor kost het (zeker in het begin) moeite om met de personages mee te leven. Ook ken ik ze nog niet echt goed na het lezen van het eerste deel.

Wat ik erg jammer vind is dat de wereld om Liberty heen zo weinig uitgewerkt is. Nu is het maar een dun boek dus wie weet komt dat nog wat meer in de volgende delen.

Ondanks deze kritiekpuntjes vind ik het een veelbelovend debuut. Het verhaal wist me zo te boeien dat ik zeer benieuwd ben naar het volgende deel.

Achterflap
Liberty is een normale tiener, tot haar vader verongelukt. Na zijn dood proberen mensen Liberty te vermoorden. Ze wordt ontvoerd door onbekenden, die zichzelf de Protectio noemen. Ze brengen haar naar het Tussendoor. Daar ontdekt ze dat ze de erfgename van de vervloekte graaf van Chandi is. Deze graaf vermoordde in de Middeleeuwen een edelman, maar de edelman vervloekte vervolgens de graaf. De vloek is overgegaan op Liberty.

Eén van leden van de Protectio is Jared, een aantrekkelijke jongen. Samen met Jared gaat Liberty op zoek naar de manier om de vloek op te heffen. Maar als ze gevoelens voor Jared krijgt, ontdekt ze dat ze niet vrij is in de keuze van haar levenspartner. Wat moet ze doen? Is er een toekomst voor haar met Jared? En zal het haar lukken de vloek op te heffen?


Boekgegevens
Titel:De vervloekte erfenis, Het Tussendoor - deel 1
Auteur:P.A. Milani
Uitgever:De Graveinse Abeel
Verschenen:November 2014
ISBN:9789462600195

Labels: