Gelezen: Het meisje met alle gaven


Een verhaal met een aansprekende hoofdpersoon, veel spanning en wendingen, maar ook met gruwelijke gebeurtenissen
Vandaag verschijnt bij uitgever A.W. Bruna Het meisje met alle gaven van M.R. Carey.

M.R. Carey is een gevestigde auteur van graphic novels. Hij schreef onder meer afleveringen van legendarische superheldenseries als X-Men en Fantastic Four. Zijn werk duikt regelmatig op in de New York Times graphic fiction bestseller list. Hij schreef ook enkele romans en een Hollywood filmscript.

Ik mocht het boek al lezen voor mijn blog. Wat direct opviel toen het boek bezorgd werd was dat er een zwarte sleeve om het boek heen zit. Met op de voorkant het silhouet van een meisje en de tekst "Ik heb een geheim voor jullie". Aan de achterkant staat alleen "Ssst...". Een intrigerend begin voor de kennismaking met dit boek dat vol met geheimen zit. Eén van de dingen die dit boek de moeite waard maakt is hoe je als lezer steeds meer te weten komt. Het ontdekken en ontrafelen van deze geheimen houd je tijdens het lezen bezig en zorgt ervoor dat je steeds verder wil lezen.
Ik zal dan ook zo min mogelijk over de inhoud schrijven en vooral vertellen wat mijn mening over dit boek is.

Hongers
De titel van het boek Het meisje met alle gaven wordt al in het begin uitgelegd. Dit was heel anders dan ik gedacht had maar blijkt wel heel goed bij het verhaal te passen.
Je valt zonder achtergrondinformatie direct in het verhaal en wat je leest roept veel vragen op. Gaandeweg wordt er meer verteld en ontdek je dat er nog maar weinig van onze wereld over is.
Bijna de hele mensheid is geïnfecteerd door een schimmel en veranderd in Hongers.
Vreselijke wezens die niet menselijk meer zijn en mensen aanvallen en verscheuren.
Wanneer dat gebeurd wordt er niets aan de verbeelding over gelaten, het is bloederig en vies. Voor mij hoeft dat niet en deze passages verminderden mijn leesplezier in het boek aanzienlijk.
Hoe dit heeft kunnen gebeuren, hoe de overgebleven mensen leven en hoe er naar een oplossing wordt gezocht, wordt beetje bij beetje verteld. Dit wordt ook heel geloofwaardig uitgewerkt.

Melanie
Melanie is een fascinerende en aansprekende hoofdpersoon. Ze is pas 10 jaar en krijgt heel wat voor haar kiezen. Ze is dapper, slim en snakt naar een beetje liefde. Ze weet je hart te raken door de manier waarop ze omgaat met de personen om haar heen en met wat haar allemaal overkomt. En dat is soms te gruwelijk en eng voor woorden. Ook deze delen zijn niets voor mij, dat is een te hoog horror gehalte. Er is iets bijzonders met haar aan de hand en er worden aanwijzingen gegeven zodat je daar achter kunt komen.

Het verhaal wordt eerst vanuit het perspectief van Melanie verteld en wordt wat later afgewisseld door andere personages. Dit is heel knap gedaan want dezelfde gebeurtenissen zie je door ogen van verschillende personen. Dan blijkt vaak dat er meer waarheden zijn, dat de wereld niet bestaat uit goed of slecht.

Goede spanningsopbouw
Wat ik erg goed aan het boek vind is de manier waarop de spanning opgebouwd wordt. Dat telt voor de spanning in de meer actieve scenes zoals een aanval van Hongers. Maar ook voor de spanning over het lot van de wereld. Kan onze wereld nog gered worden en hoe ver mag er gegaan worden om dit te bereiken?
Wendingen en onthullingen zorgen ervoor dat de vaart in het verhaal blijft en dat je als lezer nieuwsgierig blijft naar het einde van het boek.
Het einde vind ik geweldig goed bedacht en helemaal passend bij het verhaal.


Achterflap
NIET ELKE GAVE IS EEN ZEGEN

Elke ochtend wacht Melanie in haar cel tot ze wordt opgehaald en naar het klaslokaal wordt gebracht. Als ze aan de beurt is, houdt Sergeant haar onder schot terwijl twee van zijn mannen haar in de rolstoel vastgespen. Ze vinden haar niet aardig, denkt ze. Ze grapt dat ze niet zal bijten. Maar niemand lacht.

Melanie is een heel bijzonder meisje.


Emotioneel geladen, beklemmend en aangrijpend van begin tot eind. Het meisje met alle gaven is de krachtigste en meest bijzondere thriller die je dit jaar zult lezen. Voor de liefhebbers van Stephen King, Kazuo Ishiguro en The Walking Dead.


Boekgegevens
Titel:Het meisje met alle gaven
Auteur:M.R. Carey
Uitgever:A.W. Bruna
Verschenen:Februari 2015
ISBN:978940050524

Labels: