Recensie: Paddington het filmverhaal

De boeken van beertje Paddington zijn wereldberoemd en in meer dan 40 verschillende talen uitgebracht.
Beertje Paddington is een beer afkomstig uit Peru. Hij is opgevoed door zijn tante Lucy. Hij draagt altijd een houtje touwtje jas, een oude hoed en een bruine versleten koffer. Als hij naar Londen verhuist, verdwaalt hij al op het station. Gelukkig heeft tante Lucy een kaartje om zijn nek gehangen waar op staat Zorg alstublieft voor deze beer. Dank u. De familie Brown leest het kaartje en besluit het beertje in huis te nemen. Ze noemen hem beertje Paddington omdat ze hem hebben gevonden op het station Paddington.

De producers van Harry Potter hebben van dit verhaal een bioscoop avontuur gemaakt. De film is een combinatie van live action en computeranimatie. In Nederland is de film vanaf 11 februari 2015 te zien.
Paddington het filmverhaal, is het officiƫle filmboek en vertelt het verhaal aan de hand van vele foto's uit de film.
Het boek volgt het oorspronkelijke verhaal over hoe de familie Brown het beertje vindt op het station. De kinderen van het gezin zijn erg blij met hun nieuwe huisgenoot maar meneer Brown twijfelt of het wel zo'n goed idee is om een beer in huis te nemen. Ook buurman meneer Curry lijkt er niet zo blij mee dat er een beer bij de familie Brown komt wonen.
Ondertussen is Paddington zonder dat iemand dat beseft in groot gevaar! In het Natuurhistorisch Museum heeft ene Millecent over het sprekende beertje gehoord. Ze wil Paddington vangen en daarna opzetten zodat hij bij de andere opgezette dieren in het museum kan staan.
Dit is het begin van spannende avonturen voor beertje Paddington. Kan hij meneer Brown er van overtuigen dat hij ongevaarlijk is? Zal hij uit handen kunnen blijven van de gemene Millecent?

Het boek heeft een aansprekende cover met Paddington er op en wat foto's uit de film. Zowel leuk voor lezers die de film gezien hebben als voor lezers die het boek zonder voorkennis gaan lezen.
De layout van het boek is ruim en heeft grote letters. De foto's zijn heel dynamisch en op verschillende manieren geplaatst, iedere foto heeft een gekleurde rand. Het geheel maakt een vrolijke en uitnodigende indruk.

Met het lezen valt het al snel op dat het boek vooral is geschreven voor kinderen die de film hebben gezien. Het is meer een samenvatting met foto's dan een prettig geschreven of vlot lopend verhaal. Het taalgebruik is niet levendig en soms wat statig. Zonder de foto's zou het verhaal hierdoor veel minder aanslaan. De overgangen naar nieuwe situaties is vaak erg abrupt. Ook hier is het boek meer geschikt voor kinderen die de film gezien hebben. De woorden die gebruikt zijn, zijn soms wat moeilijk en op andere momenten juist meer voor jonge kinderen.

Paddington het filmverhaal lijkt me een prachtig boek voor kinderen die de film gezien hebben. Door de mooie foto's en de tekst zullen ze alle indrukken van de film weer kunnen herbeleven. Wanneer je de film niet gezien hebt is het nog steeds een aantrekkelijk boek maar de tekst is wat mij betreft niet meer dan een voldoende waard.


Boekgegevens
Titel:Paddington Het filmverhaal
Auteur:gebaseerd op de boeken van Michael Bond
Uitgever:Aerial Media
Verschenen:Januari 2015
ISBN:9789402600575

Labels: ,