Recensie: Somniyum, deel 1 - Een reis van een droom

Milly heeft zich goed voorbereid wanneer haar ouders met haar willen praten. Ze zal ze wel eens vertellen dat ze deze keer absoluut niet wil verhuizen. Tot haar schrik vertellen haar ouders iets veel ergers: Ze gaan scheiden. Boos en verdrietig wil Milly even niets meer met ze te maken hebben. Gelukkig kan ze een paar nachtjes bij haar lievelingstante gaan logeren.
Boek met prachtige sfeervolle illustraties en een mooie positieve boodschap
Zonder dat Milly het beseft staat ze op het punt om aan een groot avontuur te beginnen. Want terwijl ze in de logeerkamer de vreemde knoppen op haar bed onderzoekt gebeurt er iets ongelofelijks. Ze belandt opeens in een vreemde wereld waar ze wordt verwelkomt door Beromynke, een vreemd en lieftallig wezentje. Beromynke vertelt Milly dat ze in Myrus is, het rijk aan de andere kant van de slaap. Ze krijgt het vreemde advies om vooral niet wakker te worden en leert de drie belangrijkste regels van Myrus. Milly heeft hier eigenlijk geen zin in, ze wil gewoon naar huis. Maar dat is voor haar nog niet weggelegd. Ze heeft een belangrijke taak te vervullen en moet een gevaarlijke tocht ondernemen door de vier verscheurde vorstendommen van Myrus.
Waarom is Milly in Myrus en wordt ze door vijanden achtervolgd die ze nog nooit van haar leven gezien heeft? En hoe kan het dat haar gids Beromynke steeds verdwijnt als ze problemen heeft? Kan ze haar wel vertrouwen, en komt ze ooit nog thuis?

Uitnodigend / goede start 
Alles aan het boek nodigt uit om het te gaan lezen. Op de cover staan een aantal sfeervolle tekeningen en de achterflap weet de aandacht te trekken. De lezer wordt direct aangesproken
"Wat doe jij nu ?
Lees jij eerst de achterkant van dit boek?
Jij bent er dus eentje die dingen van een andere kant durft te bekijken. 
Perfect. Maak vlug kennis met iemand net als jij: Milly." 
Samen met de sfeervolle tekening die op de achterflap staat is dit zeker een boek dat je interesse weet te trekken.
Wat ook direct prettig aandoet is de ruime lay-out en de prettige maat letters. Zeker voor jonge lezers is het belangrijk dat een boek er prettig leesbaar uit ziet.
Wanneer je voor het lezen al even door het boek bladert zie je prachtige en sfeervolle zwart-wit illustraties. Deze weten zonder woorden al een verhaal te vertellen en gevoel over te brengen. Eigenlijk vind ik de illustratie’s het mooiste deel van het boek.

Ook nadat ik was begonnen met lezen was mijn indruk erg positief.
Werkelijk alles in het boek is in de wereld van Milly gehouden. Zo wordt bijvoorbeeld op het eerste blad de auteur aangeduid als "Woordvynder"
Ook Milly maakt indruk. Ze komt over als een leuke meid die zich niet op haar kop laat zitten. En ze roept meeleven op omdat ze zo verdrietig is.
De wereld waar ze in terecht komt lijkt wat mysterieus en de eerste wezens die ze ontmoet zijn grappig en hebben de meest vreemde namen.

Het enige wat ik wat minder vond was het taalgebruik. Het is soms wel heel uitgebreid en beschrijvend en dat was wat langdradig. Dat het Vlaams taalgebruik is maakte het voor mij als Nederlandse lezers soms toch wat minder aantrekkelijk. Het is minder vertrouwd en leest net wat lastiger.
Wat erg leuk is, maar tegelijkertijd erg vermoeiend leest, is dat de diverse wezens hun eigen spreekstijl hebben. Tel daarbij op dat de spelling in deze wereld net iets anders is en dan wordt het net iets te veel van het goede.

Te veel voor 1 boek
Jammer genoeg sloeg mijn mening over het verhaal langzaam om. Het verhaal over Milly, die de scheiding van haar ouders moet verwerken en ook nog eens in een vreemde wereld belandt, blijft boeiend. Maar deze verhaallijnen sneeuwen helemaal onder door alle boodschappen en tips die de auteur zijn lezers mee wil geven. Het zijn mooie en waardevolle boodschappen over positief denken en wensen van mensen. Maar het is teveel. Het gaat achter elkaar door zonder een break of even iets anders. Zeker een jonge lezer krijgt zo geen tijd om te laten bezinken wat er nu geschreven staat of om het in te laten werken.
Het boek moet volgens de auteur zowel leesbaar zijn voor kinderen aks volwassenen en ook hier komt dat het jeugdverhaal niet ten goede. Het is niet duidelijk of het nu een avonturenverhaal of meer een zelfhulp boek is.

Het verhaal wordt ook behoorlijk ingewikkeld als Milly steeds meer vreemde wezens ontmoet, haar gids regelmatig kwijtraakt en ook nog eens ontdekt dat zij een ontzettend belangrijke taak heeft in Myrus. Het duurt erg lang voordat Milly en de lezer een beetje weten hoe de wereld van Myrus in elkaar zit en wat er van haar verwacht wordt. Mijn aandacht voor het verhaal was na een derde van het boek behoorlijk verslapt. Bovendien bleef het wat afstandelijk, de positieve gedachtes kon ik waarderen maar ze raakten me niet.

Veel te laat, echt pas tegen het einde van het boek, wordt het verhaal indringend en wordt Milly weer het meisje uit het begin van het boek. Iemand die je weet te raken en die meer is dan de woorden op het papier. Pas in het laatste stuk van het boek zat ik echt in het verhaal over Milly. Nu was het wel spannend en meeslepend en eindelijk voelde ik de mooie boodschap die het boek mee geeft.
Het slot is mooi afgewerkt en klopt voor mijn gevoel prima bij het verhaal. Leuk is ook dat er een kleine hint gegeven wordt dat het verhaal nog niet ten einde is.


Boekgegevens
Titel:Somniyum deel 1 Een reis van een droom
Auteur:Karl Raats & Jan Bosschaert
Uitgever:Les iles
Verschenen:Augustus 2014
ISBN:9789491545115

Labels: ,