Recensie: Wat heb ik gedaan?

Wat heb ik gedaan? is een boek over een heftig onderwerp. De hoofdpersoon Kathryn wordt dagelijks door haar man vernederd en mishandeld zonder dat iemand het merkt.
Een verhaal dat je naar de keel grijpt.
Het is een verhaal over een vrouw die op het eerste gezicht een perfect leven heeft, ze heeft een toegewijde liefdevolle man en twee leuke kinderen. Maar schijn bedriegt want Kathryn speelt met succes de rol van gelukkige huisvrouw omdat ze haar kinderen wil beschermen.
Ze vraagt geen hulp want ze is bang om haar mond open te doen, en bang om tegen iemand te zeggen hoe ze leeft. Wie zou haar geloven? Haar man is een geliefd en gerespecteerd lid van de gemeenschap. Niemand ziet wat een bedrieger haar man is, omdat de mensen om haar heen alleen maar zien wat ze willen zien. Bovendien heeft ze met niemand nog normaal contact omdat ze volledig overheerst en gecontroleerd wordt door haar man.
Kathryn zit gevangen in een nachtmerrie. En ze staat op het punt om daar verandering in te brengen. Ongeacht de gevolgen.

Amanda Prowse schrijft voordat het boek begint:

WAT HEB IK GEDAAN ?

WORDT OPGEDRAGEN AAN ELKE VROUW DIE LEEFT IN DE
SCHADUW VAN DE DONKERE WOLK VAN CONTROLE.
JE ZULT HET GELUK VINDEN ALS JE DE MOED HEBT
JE ERVAN TE BEVRIJDEN. 

In het boek weet Amanda Prowse met veel invoelingsvermogen te vertellen hoe Kathryn ertoe komt om zich uit deze nachtmerrie te bevrijden. Ze laat een sterke vrouw zien met veel uiterlijke en innerlijke littekens. Kathryn wordt tot het uiterste gedreven en vermoord haar man.
Dat is geen spoiler want dit gebeurd al in de eerste regel van het boek.
Het boek start 10 jaar geleden in de tijd, op de dag dag dat ze haar man doodt. Kathryn die je dan nog niet kent lijkt ongewoon kalm en beheerst, zodat je direct benieuwd bent welk verhaal hier achter zit.

Het boek verspringt steeds in tijd. Er wordt wisselend over verschillende tijdstippen geschreven.
De periode en de jaren voor de moord komen steeds terug. Hierin wordt beetje bij beetje duidelijk wat ze doorstaan heeft en dat is te vreselijk voor woorden. Je vraagt je nu niet meer af wat er gaat gebeuren - ze dood haar man - maar waar haar breekpunt zit. En als je dat als lezer weet bekruipt je de vraag of dit nu moord was of zelfverdediging.
Het is fijn dat de periodes afgewisseld worden, zo krijg je een compleet beeld van het leven van Kathryn. En omdat de heftige scenes je soms echt naar je keel grijpen is het ook een fijne afwisseling om over iets anders te lezen.
De periode in de gevangenis komt aan bod. Heeft ze spijt? En het laat zien dat ze een hoge prijs moet betalen voor haar daad. Ze is opgesloten, maar veel erger vind ze het dat haar kinderen niets meer met haar te maken willen hebben.
Ook de periode nadat ze vrij is komt voorbij. Ze moet proberen weer een leven voor zichzelf op te bouwen. En ook nu valt het gemis van haar kinderen haar zwaar. Dit wordt erg mooi beschreven alleen is het wel erg makkelijk dat ze onverwacht rijk blijkt te zijn. Dat scheelt een heleboel stress en zorgen.

Steeds dichter komt het verhaal naar het heden toe waar ze uiteindelijk een nieuw doel in haar leven gevonden heeft. Met veel interesse las ik over de mensen voor wie ze nu probeert wat te betekenen. En hoe ze steeds weer moet leven met de gevolgen van de moord. Het is verdrietig dat ze haar kinderen niet ziet, al kan ik dat wel begrijpen. Jammer dat daar niet iets meer aandacht aan gegeven is.

Het einde is wat te dramatisch en emotioneel wat mij betreft. Maar toch wel erg mooi.


Boekgegevens
Titel:Wat heb ik gedaan?
Auteur:Amanda Prowse
Uitgever:Aerial Media
Verschenen:November 2014
ISBN:9789402600186

Labels: ,