Recensie: Zij die mij dood wensen

Voormalig privédetective en journalist Michael Koryta (Bloomington 1982) studeerde af aan de Indiana University met een graad in strafrecht. Zijn werk wordt in meer 15 landen uitgegeven. Hij was 21 toen zijn thrillerdebuut in Amerika direct op de shortlist van de Edgar Award belandde.

Zij die mij dood wensen is door Wall Street Journal, iBooks en Amazon uitgeroepen tot Thriller van het jaar. De filmrechten zijn al verkocht aan 20th Century Fox.

In Zij die mij dood wensen is de veertienjarige Jace Wilson in groot gevaar. Hij is de enige getuige in een brute moordzaak. Hij heeft bescherming nodig maar zijn ouders vertrouwen het traditionele beschermingsprogramma niet.
Meeslepend verhaal van begin tot eind...
Daarom krijgt hij een nieuwe identiteit en wordt hij geplaatst in een survival kamp voor moeilijk opvoedbare tieners in de wildernis van Montana. Ethan, de leider van het kamp, werkt met kinderen die dreigen ergens opgesloten te worden en in plaats daarvan naar de bergen worden gestuurd. Hij weet niet welke van de jongens Jace is wat het voor hem moeilijker maakt om Jace goed te beschermen.

Ethan neemt zijn groep tieners mee de wildernis in om ze de survival regels te leren maar ook om Jace te verbergen.

Ondertussen zijn de moordenaars niet van plan om op te geven voor ze Jace gevonden hebben. En ze doden iedereen die hen in de weg staat bij hun zoektocht naar de jongen. Zonder dat Jace en Ethan het beseffen komen zij die Jace dood wensen steeds dichterbij.

Wanneer ook nog eens de bossen in brand komen te staan lijkt het onmogelijk voor Jace om te overleven. Tot hij onverwacht hulp krijgt van Hannah, die als opzichter verantwoordelijk is voor het melden van bosbranden. Er lijkt een kans te zijn, maar de tijd dringt.Michael Koryta weet de lezer met zijn manier van schrijven direct het verhaal in te trekken. Zonder moeite kun je je verplaatsen in de tiener die door een stomme weddenschap in de problemen komt. Zijn aanvankelijke angst voor hoogte blijkt niets te zijn in vergelijking met de angst die het zien van een moord bij hem oproept. Tijdens het lezen zie je als het ware gebeuren wat de auteur beschrijft. Het verbaast me dan ook niets dat het boek verfilmd wordt.
De schrijfstijl is vlot en levendig en je vliegt door de tekst heen. Zonder langdradig te zijn wordt er de tijd genomen om de omgeving, sfeer en gebeurtenissen weer te geven.
Het verhaal wordt in de verleden tijd verteld, soms wordt er al iets vooruitgekeken om de spanning op te bouwen.

Het verhaal wordt verteld vanuit meerdere perspectieven. In het begin van het boek zijn dat nog aparte verhalen, al weet je als lezer wel dat ze bij elkaar zullen komen. De spanning in het verhaal bouwt zich hierdoor erg goed op. Als lezer heb je zo een totaalbeeld wat er allemaal gebeurd. Zeker omdat ook de moordenaars gevolgd worden. Een klein nadeel vond ik wel dat ik in het begin van het boek wat moeite had met het wisselen van het perspectief. Ik zat steeds zo helemaal in het verhaal van de personages dat ik daarover verder wilde lezen in plaats van weer een nieuw perspectief.
Maar toen eenmaal alle perspectieven geïntroduceerd waren, liepen de overgangen soepel en voelde het als delen van een groter verhaal.
Alles blijkt verband te hebben en de opbouw van oorzaken en gevolgen zit ijzersterk in elkaar. Deze gevolgen zijn vaak hard en gruwelijk maar worden niet te uitgebreid beschreven, precies genoeg om aan te geven hoe groot het gevaar is. De omstandigheden van het moment, de karakters en achtergronden van de personages zijn allemaal als goed passende puzzelstukjes die samen een prima geheel vormen.

Op ongeveer een derde van het boek komen de lijnen meer samen. Jace ontmoet nu Hannah. Deze ontmoeting spat gewoon van het papier af omdat die zo levendig en geloofwaardig is. Door de stukken die ik al gelezen had begreep ik de reacties van Jace en ook waarom Hannah niet anders kan dan Jace helpen.
Er komt nu meer vaart in het verhaal en de spanning loopt hoog op. Mensen worden vermoord en bedreigd om Jace te vinden. De moordenaars komen steeds dichterbij. En er woed een bosbrand die iedereen in de buurt het leven kan kosten.
Er moeten keuzes gemaakt worden, emoties lopen hoog op en wendingen volgen elkaar in rap tempo op. Hierbij is het heel jammer dat in een boek dat zo goed in elkaar zit één van die wendingen mij niet wist te overtuigen.

Het boek sleept je mee door de spanning en door de emoties die de personages mee maken. Het is mooi om te lezen over de band tussen Ethan en Allison en je hoopt dat ze het mogen overleven.
Het verhaal van Hannah is hartverscheurend en je bent benieuwd of ze Jace en zichzelf zal weten te redden. Wat er allemaal met Jace gebeurd is spannend en je moet er niet aan denken dat een tiener dit mee moet maken. En toch weet Jace iets van de survival lessen van Ethan op te pikken en merk je dat hij groeit. Daardoor is het des te spannender of hij de brand en de moordenaars zal weten te overleven.

Michael Koryta weet de spanning tot het laatst aan toe vast te houden en weet uiteindelijk het verhaal mooi af te ronden.

Naast alle spanning en persoonlijke verhalen is het ook een boek dat de moeite waard is om te lezen vanwege de beschrijvingen over de wildernis van Montana en over de bestrijding van bosbranden

Het is een goed en vlot geschreven verhaal dat niet alleen spannend is maar ook de personages echt tot leven laat komen.
De spanning is voelbaar en komt van meerdere kanten zodat je als lezer van begin tot het einde geboeid blijft.


Boekgegevens
Titel:Zij die mij dood wensen
Auteur:Michael Koryta
Uitgever:Cargo
Verschenen:Januari 2015
ISBN:9789023487005

Labels: ,