Gelezen: Eeuwige roem - Eddy Zoëy & Marcel Langedijk

Toen ik op Twitter iets las over Eeuwige roem, was ik meteen geïnteresseerd en ging op zoek naar meer informatie. Ik was direct verkocht en daar ik nog een boekenbon van mijn verjaardag had liggen heb ik Eeuwige Roem besteld.

Eeuwige roem vertelt het verhaal van 15 bekende Nederlanders over het leven na de spotlights.
Eddy Zoëy en Marcel Langedijk interviewden o.a. De Dolly Dots, Falco Zandstra en Hans van de Tocht. Het is een gevarieerd gezelschap dat ze in dit boek bij elkaar gebracht hebben. Mensen die we regelmatig op tv zagen omdat ze topsport beoefenden, in de politiek zaten of omdat ze aan een bekend tv-programma als Big Brother meededen. Wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal een leven na de roem en fame hebben moeten opbouwen. En dat waarschijnlijk veel mensen het leuk vinden om te lezen hoe het hen vergaan is. Ik vond het zeker de moeite waard om over te lezen.

Het boek leest erg prettig en is vlot geschreven. Dat is al te merken aan het voorwoord dat de auteurs samen geschreven hebben. Geen saai verhaal of lange uitwijdingen maar ze vertellen wat ze met het boek voor ogen hebben. Dit boek is niet om sterren van weleer een podium te geven om hun gal te kunnen spugen over dat 'vreselijke leven in de spotlights'. En dit boek is er ook niet om mensen bij wie de roem verdwenen is eens hartelijk, uit te lachen. Dit boek is er om een andere kant van de roem te laten zien. Of eigenlijk vooral te laten zien wat roem nu werkelijk is. Wat het met je doet, hoe het je leven kan beheersen. Want wie nooit beroemd is geweest, weet simpelweg niet wat het inhoud.



En dat is ook precies wat er gebeurd in het boek. Met respect en een gezonde dosis humor vertellen Eddy Zoëy en Marcel Langedijk over hun ontmoetingen met de bekende Nederlanders van weleer. Ze vertellen het op heel persoonlijke wijze en maken er zo meer van als opgetekende interviews. Hun stem is duidelijk te horen, niet om te oordelen en ook niet om in te gaan op wat er verteld wordt. Maar wel omdat ze echt aan de lezer het verhaal van de gesprekken vertellen.

Ieder verhaal is anders. Door de verschillende persoonlijkheden en ervaringen. Maar ook door de open en persoonlijke manier waarop de auteurs hun ontmoetingen vertellen. Naast informatie en belevingen van de personen die ze interviewden weten ze ook de sfeer van de ontmoeting goed neer te zetten. Grappig vond ik het dat ze goedmoedig over Victoria Holt schrijven dat ze een spraakwaterval is. Ze schrijven over haar Praten kan ze des te beter. Vandaar het verhaal van Viola zonder verdere onderbrekingen. Dit is dan ook het enige verhaal dat in de ik vorm geschreven is.
Het laatst interview is met de Dolly Dots, de energie en dynamiek tussen de dames springt van de pagina's af. En tijdens het lezen hoor ik in gedachten hun hits in mijn hoofd.

Het is een aanrader. Niet alleen is het interessant om van alles te horen over mensen die je ooit veel op tv zag, en om te lezen hoe het ze verging. Het geeft ook een kijkje in de wereld van roem en rijkdom, zowel de mooie als de moeilijke kanten. Bovendien is de schrijfstijl vlot en wordt er met respect met de (ooit) bekende Nederlanders om gegaan.
Een leuk boek om mee te nemen in je tas, naast je bed te leggen, of naast je op de bank en dan zo nu en dan een hoofdstuk te lezen.

Tekst op achterkant
Wat is er gebeurd met Schaatser Falko Zandstra? Wie was Ingeborg Wieten ook alweer? En Frank Masmeijer? En Cindy Pielstroom?
Zomaar wat namen van mensen die ooit niet van de televisie waren weg te denken. Iedereen kende ze en wist wat ze deden. Ze waren beroemd. En nu?
Waar zijn ze, wat doen ze, en vooral hoe bevalt het leven buiten de spotlights? Missen ze de roem, het geld en de aandacht of vinden ze hun nieuwe carrière wel prima? Het zijn vragen die presentator Eddy Zoëy en journalist Marcel Langedijk deden besluiten een flink aantal oude bekenden op te zoeken en ze het op de man af te vragen. Het leverde een inzichtelijk boek op, vol interviews met beroemdheden van weleer die openhartig antwoorden geven op de vragen van Zoëy en Langedijk.
Eeuwige roem is een eerlijk boek dat duidelijk maakt wat de mooie kanten zijn van roem, maar zeker ook wat de keerzijde ervan is.

Eddy Zoëy (1967) is presentator, programmamaker, schilder en muzikant. Hij presenteert momenteel programma's voor verschillende zenders.
Marcel Langedijk (1972) is journalist. Hij schreef en schrijft voor onder meer Volkskrant Magazine, JFK, Elle eten, Playboy, Flair en Elsevier Stijl.


Boekgegevens
Titel:Eeuwige Roem
Auteur:Eddy Zoëy & Marcel Langdijk
Uitgever:Q
Verschenen:Februari 2015
ISBN:9789021457697

Labels: