Recensie: De hoofdstraat

De Hoofdstraat is een prentenboek met uitvouw vellen dat geschreven en geïllustreerd is door Alice Melvin.
Alice Melvin is een jonge illustratrice die met haar tekeningen al vele prijzen in de wacht sleepte. Onder andere won ze de Booktrust Best New Illustrator Award.
Ze woont en werkt in Edinburgh.

In De Hoofdstraat gaat Sanne uit winkelen. Ze heeft allerlei bijzondere spulletjes nodig en struint alle winkels van de hoofdstraat af. Sanne komt bij de snoepwinkel van Jansen en bij de bakkerij van Smit. Wat zal ze hier kopen? In de Chinese winkel van How Mein koopt ze een gestreepte theepot, maar er staat nog veel meer in de winkel. Sanne koopt ook wat in de muziekzaak en de antiekzaak. In de dierenwinkel van Jomo's geeft ze alle dieren een aai en koopt een prachtige kaketoe die kreten slaakt.
In de speelgoedzaak van mijnheer Krispijn zou ze de hele dag wel willen zijn. Ze gaat ook langs de groenteboer en langs het warenhuis van mijnheer Peters. Ze heeft al veel gekocht maar zal ze alles vinden wat ze zoekt ?
Eén laatste boodschap moet ze nog doen, Sanne wil één mooie grote gele roos kopen. Heeft de bloemenzaak van Mevrouw Meijers wat ze zoekt?

De hoofdstraat is een hardcover ( met stofomslag ) prentenboek met pagina's van stevig papier. Prima geschikt dus voor jonge kinderen om ook zelf vast te kunnen houden en te bladeren zonder dat het snel kapot gaat. Wel viel het me op dat de hoeken van de uitvouw vellen snel gaan omkrullen zelfs als je voorzichtig met het boek bent.

Op de eerste pagina staat dat Sanne uit winkelen gaat en wat ze zoekt. Dit is op rijm geschreven:
Een mooie, gele roos, 
Een touw voor om een doos, 
Een tros vol blauwe druiven, 
Skates om op weg te stuiven, 
Een kaketoe die kreten slaakt, 
Een fluit waarop je liedjes maakt, 
Een vloerkleed van gekleurde wol, 
Een theepot fel gestreept en bol, 
Een kersentaartje oh zo zoet,
Een lekker hart van suikergoed.

Er staat een illustratie van een verkeersbord dat naar de hoofdstraat wijst.
Nu komt Sanne telkens bij een andere winkel waar iets over verteld wordt. Daarnaast staat de voorkant van de winkel. Wanneer dit uitvouwvel geopend wordt, kom je in de winkel.


Lieve, gedetailleerde en tijdloze illustraties laten de winkel tot leven komen. Naast de illustratie wordt het boodschappenlijstje van Sanne herhaald. Maar nu wordt er steeds gezegd wat ze niet koopt. tot de laatste zin waar verteld wordt wat ze wel gekocht heeft. En dat is ieder keer in een plaatje onder in de tekst te zien.
Bij iedere winkel gaat dit hetzelfde, maar omdat Sanne steeds meer weet te kopen wordt haar lijstje steeds kleiner.

Het lijkt me een geweldig boek om met peuters of kleuters samen te lezen. Op die leeftijd houden kinderen van herhaling dus het is leuk dat het lijstje steeds weer terug komt. Als het boek vaker voorgelezen wordt zullen ze het lijstje op rijm al snel mee kunnen zeggen. Zo lijkt het net alsof ze al een beetje kunnen lezen.

De illustraties geven volop de kans om iedere keer weer anders met het boek bezig te zijn. De voorwerpen in de winkels kunnen benoemd worden. Er zijn 10 winkels dus genoeg om mee aan de slag te gaan. In de speelgoedwinkel staat veel bekende voorwerpen als een pop of rolschaatsen. Maar in het warenhuis wordt het lastiger omdat daar ook gereedschap wordt verkocht.


Genoeg dus om het boek vele keren op te pakken en voor te lezen, of om het kind zelf te laten bladeren. De combinatie van steeds nieuwe dingen ontdekken met de herhaling van het boodschappen lijstje is een prima combinatie.

Wat ik ook erg goed vind is het einde want gaat iets anders als Sanne verwacht had. Dat is op de illustratie met haar hangende schoudertjes goed te zien. Maar gelukkig komt het toch weer goed al is dat niet zoals Sanne eerst wilde.


Boekgegevens
Titel:De hoofdstraat
Auteur:Alice Melvin
Uitgever:BBNC jeugd
Verschenen:Maart 2015
ISBN:9789045317113

Labels: ,