Recensie: De Paladijnse voorspelling

Mark Frost studeerde theaterwetenschappen aan Carrnegie Mellon University. Hij vormde samen met David Lynch het team dat de tv-serie Twin Peaks schreef en produceerde. Momenteel werkt hij met Lynch aan een boek en een vervolg op deze serie.

Daarnaast schreef hij mee aan de scenario's van Fantastic Four en Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer.
De Paladijnse voorspelling is het eerste deel van een Young Adult fantasy trilogie.

De Paladijnse voorspelling
Mysteries, geheimen en gevaar zetten het leven van Will op z'n kop 
De 15 jarige Will West heeft het best getroffen met zijn ouders. Maar ze zijn wel vreemd. Ze doen geheimzinnig, laten hem allerlei regels uit zijn hoofd leren. En ze verhuizen regelmatig zodat hij nooit de kans krijgt om vrienden te maken.
Hij is nu ook net weer verhuisd en op school besteedt niemand aandacht aan hem. Toch is dat niet omdat hij de nieuweling in de klas is. Zijn ouders hebben hem op het hart gedrukt dat hij nooit op mag vallen. Hij moet zijn cijfers gemiddeld houden en ook tijdens de gymlessen mag hij niet laten zien wat hij in zich heeft. Maar dan maakt hij een foutje en haalt per ongeluk het hoogste cijfer op een landelijk examen.
Nu is de aandacht op hem gevestigd en hij krijgt een studiebeurs aangeboden voor een exclusieve en mysterieuze particuliere school.
Tegelijkertijd krijgt Will in de gaten dat hij gevolgd wordt door mannen met donkere hoeden die rondrijden in zwarte auto's. Ternauwernood weet Will te voorkomen dat hij ontvoerd wordt. Van zijn vader ontvangt hij een boodschap dat het ook thuis niet veilig is "Gebruik de regels, gebruik alles wat we je hebben geleerd MAAK DAT JE WEGKOMT".
Will vlucht naar de mysterieuze school in de hoop dat hij daar veilig is.
Wat volgt is een aaneenschakeling van gebeurtenissen en een serie onthullingen waardoor Will erachter komt dat hij midden in een duizend jaar oude strijd tussen twee reusachtige strijdende partijen terecht is gekomen.

Een boek om nog eens te lezen
De Paladijnse voorspelling is een heerlijk boek om te lezen. Het verhaal houdt je aandacht vast en door de manier van vertellen wordt je ondergedompeld in de sfeer van het verhaal.
De stijl is vertellend en terugkijkend met zinnen als "later wilde hij dat...". Er wordt uitgebreid de tijd genomen om te beschrijven wat er in het leven van Will allemaal gebeurd. Zonder dat de aandacht van de lezer verslapt.
Het is een boek waarbij je alleen al vanwege de manier van schrijven het boek nog eens zou lezen. Leuk is ook dat er soms spreektaal in het boek gebruikt wordt die past bij de leeftijdsgroep. De manier van schrijven lijkt me iets meer passen bij de jongere Young Adult lezers.

Levensreddende regels en leuke personages
Achter in het boek staan alle 98 regels die Will van zijn vader uit zijn hoofd moest leren. Niet voor niets, blijkt al snel, want deze regels zorgen ervoor dat Will de gevaren die hem omringen het hoofd weet te bieden. Dit geeft een flinke scheut geloofwaardigheid aan de gebeurtenissen en het is leuk om steeds te lezen welke regel Will nu weer paraat heeft om hem verder te helpen.
En deze handvaten kan hij goed gebruiken want van start tot slot maakt hij veel mee en komt hij regelmatig in gevaar. Zo wordt hij achtervolgd, krijgt hij cryptische boodschappen, hoort een stem in zijn hoofd en krijgt hij vreemde dromen. Alsof dat niet genoeg is komt hij in conflict met een eeuwenoud genootschap, komt hij in aanraking met vreemde wezens en doet hij verbijsterende ontdekkingen over zijn verleden.
Het is in het verhaal goed beschreven hoe Will met één van de regels worstelt en twijfelt of hij deze regel zal overtreden. Regel 5 zegt: Vertrouw niemand. maar hij leert zijn kamergenoten steeds beter kennen en wil hen graag vertrouwen. De omgang en de kennismaking met zijn mogelijke nieuwe vrienden zijn levendig en vaak met humor beschreven. Het is als lezer heel begrijpelijk dat Will op deze jongelui gesteld raakt. Heel origineel zijn ze niet, een vriendelijke nerd, een knap meisje en de stoere sportman. Maar ze zijn slim, eigenzinnig, grappig en hebben net als Will onverwachte gaves. En ze vormen samen een leuke groep.

Einde dat om meer vraagt
Er wordt rustig de tijd genomen om alles wat er in het leven van Will gebeurd uit te werken. Het is knap gedaan hoe actie, geheimen, gevaar, vriendschap en mysteries subtiel in het verhaal verwerkt worden. De uitleg over waarom hij bijzonder is en hoe het zit met de mysterieuze gebeurtenissen gaat langzaam en past perfect in het verhaal. De opbouw van het verhaal, de ontspannen schrijfstijl zorgen ervoor dat je zonder moeite in de wereld van Will kunt stappen. Tijdens het lezen weet Mark Frost je mee te slepen in het verhaal en emoties van Will

Terwijl als je kritisch zou kijken naar het boek er toch wel wat losse draadjes zijn die niet helemaal uitgewerkt worden. Ook zou je, als je strikt kijkt, opmerken dat Will wel regelmatig precies op tijd hulp krijgt als hij dat nodig heeft.
Maar dat maakt niet uit door de overtuigende wijze waarop je deze nieuwe wereld in getrokken wordt. Een wereld die herkenbaar op de onze lijkt maar toch heel anders is.

Het is een wereld met mysteries en personages waarover ik in de volgende delen graag meer wil lezen. Zeker na het spannende en intrigerende slot.
Dit deel is goed afgesloten maar geeft aan het einde schokkende inzichten die alles op zijn kop zetten. Het einde vraagt gewoon om meer antwoorden en meer verhalen over Will en zijn vrienden.


Boekgegevens
Titel:De Paladijnse voorspelling
Auteur:Mark Frost
Uitgever:Karakter
Verschenen:Februari 2015
ISBN:9789045206080

Labels: ,