Recensie: Een huis in Frankrijk - Eva de Wit

Melanie woont in Frankrijk in een prachtig landhuis en heeft een zorgeloos en luxe leven. Tot Jean haar partner haar verlaat voor een andere vrouw. Melanie mag nog drie maanden in het huis blijven wonen, daarna moet ze vertrekken.
Melanie besluit de tijd die ze nog heeft goed te benutten, tenslotte kan ze nog drie maanden alles op kosten van Jean doen. Terwijl ze nadenkt over het vinden van een baan en een nieuwe woning wil ze haar oude vriendinnen graag terug zien. Melanie stuurt drie vroegere vriendinnen een uitnodiging om een paar weken in Frankrijk te komen logeren. Ze wil genieten van het bezoek en niemand laten weten hoe het er in werkelijkheid voorstaat. Melanie wil geen medelijden en is van plan om haar rol als rijke verwende huisvrouw met verve te gaan spelen.
Suus, Nina en Jessica hebben ieder hun eigen reden om de uitnodiging aan te nemen. Wanneer de vier vrouwen bij elkaar komen liegen ze er allemaal vrolijk op los over hun perfecte leven. De vriendinnen proberen krampachtig de schijn op te houden. Niemand laat zien welk verdriet ze met zich meedragen, zodat ze elkaar ook niet kunnen steunen.
Totdat één van hen besluit open kaart te spelen...

Een huis in Frankrijk is het debuut van Eva de Wit.
De schrijfstijl komt in het begin wat opsommend en afstandelijk over waardoor het moeilijk is om echt mee te leven met de personages. Wanneer de vrouwen bij elkaar komen in Frankrijk leest het vlotter. Niet alleen ken je dan de personages al een beetje maar doordat ze samen zijn is er interactie. De gesprekken zijn levendig en de onderlinge spanning is voelbaar.

Het is een feelgood roman over vier vrouwen die ieder hun eigen problemen hebben. En over een bijzondere vijfde vrouw die hen onder haar hoede neemt en helpt om de problemen onder ogen te zien.
Eva de Wit zet vier totaal verschillende karakters neer, ook de problemen zijn niet echt met elkaar te vergelijken. Toch hebben de vriendinnen veel gemeen al weten ze dat niet doordat ze zich allemaal anders voor doen als ze zijn.
Melanie: ze staat er alleen voor en heeft over drie maanden geen inkomen en geen huis meer.
Suus: lijkt de gelukkige perfecte moeder van twee schattige kinderen en een liefdevolle echtgenoot. Maar ze heeft financiële problemen en kan niet blij zijn met haar ongeplande zwangerschap.
Nina: heeft een leuke baan en een relatie met Martijn. Wat niemand weet is dat ze mishandeld wordt en net weggevlucht is.
Jessica: heeft een topbaan en verdient goed. Maar eigenlijk kan ze de baan niet aan en voelt ze zich eenzaam.

In de eerste hoofdstukken maak je als lezer kennis met de vier vrouwen en hun leven. Het is dan ook heel begrijpelijk dat Suus, Nina en Jessica de uitnodiging aannemen. Eva de Wit weet de ongemakkelijke sfeer wanneer de vriendinnen bij elkaar komen goed weer te geven. Er is wrevel, jaloezie en niemand voelt zich op z'n gemak. Zelfs een gezamenlijk uitje plannen werkt iedereen al op de zenuwen doordat er niet eerlijk gesproken kan worden. Zo wil Suus bijvoorbeeld tot ergernis van de anderen niet gaan winkelen, als lezer weet je dat ze het gewoon niet kan betalen.

Dit verandert wanneer de vijfde hoofdpersoon meer in actie komt:
Marie: al 10 jaar de huishoudster van Melanie. Pas nu raken Melanie en Marie bij elkaar betrokken. Marie is een sterke vrouw vol optimisme die steun haalt uit haar geloof. Zij is degene die ervoor zorgt dat de vriendinnen met elkaar gaan praten. En zij is de steun en toeverlaat die de vrouwen helpt. Ze doen het zelf maar zonder Marie was het ze waarschijnlijk minder goed gelukt.
Marie is een persoon die iedereen wel in zijn of haar leven kan gebruiken en daardoor fijn om over te lezen. Al bekroop me wel regelmatig het gevoel dat de hulp van Marie wel erg gemakkelijk en soms wat onwaarschijnlijk was.

De eerlijke verhalen van de vriendinnen en hoe ze de handen ineenslaan om een beter toekomst te creëren is ontspannen en prettig lezen. Het is inderdaad een feelgood roman om vrolijk van te worden. Toch vind ik het jammer dat de plannen van de vriendinnen wel heel losjes en gemakkelijk uitgewerkt worden. Er zijn behoorlijk wat toevalligheden die goed uitkomen voor het verhaal. Opeens ben je in het boek een jaar verder en zijn er een aantal problemen opgelost en of verwerkt. Zonder dat het nu zware kost moet worden had ik daar toch graag iets meer over gelezen.


Boekgegevens
Titel:Een huis in Frankrijk
Auteur:Eva de Wit
Uitgever:Zomer & Keuning
Verschenen:Mei 2015
ISBN:9789401904384

Labels: ,