Recensie: Flexdenken

Astrid Willems schreef en illustreerde het boek Flexdenken

Op haar website schrijft Astrid Willems het volgende over haar boek.

HEB JE OOK WEL EENS HET GEVOEL DAT JE GEBREK HEBT AAN OVERZICHT ?
VOEL JE JE ONZEKER OVER DE TOEKOMST ?
GOED ZO ! HOU DAT VAST. ...
JE BENT KLAAR VOOR FLEXDENKEN

Want zekerheden verdwijnen. Technische ontwikkelingen gaan razendsnel. De vaste baan lijkt wankel. Het pensioen verdampt. Robots are taking over. Of toch niet?
Interessante teksten en leuke illustraties zorgen samen voor een inspirerend boek
Het enige dat zeker is, is dat alles onzeker is. En dat is ok!
Ik geef je mentaal overlevingsgereedschap om de onzekerheid te omarmen en tot je vriend te maken. Er zelfs van te profiteren.

In het voorwoord van Flexdenken schrijft Astrid Willems onder andere dat ze breed onderzoek heeft gedaan voor haar boek. Ze heeft van alles gelezen op het gebied van sociologie, psychologie, filosofie en nog veel meer. Uit de combinatie van al deze invalshoeken en haar persoonlijke ervaringen is het Flexdenken gevormd.
Met haar boek wil ze geen wetenschappelijk betoog neerzetten. Maar een vrolijke gids die helpt om vrij en ontspannen te handelen in een onvoorspelbare en complexe tijd als deze.

Astrid Willems ontwikkelde zes survival skills om met een onzekere toekomst om te kunnen gaan: Fladderen, Structureren, Floppen en Flippen, Wankelen, Prototyperen en Getting Things Doorgeschoven (GTD).

Overzichtelijk 
Flexdenken heeft een prettige en overzichtelijke opbouw en layout.

In het voorwoord staat het een en ander over het tot stand komen van het boek. Er wordt uitgelegd hoe het boek opgebouwd is. En beschreven voor wie het boek boeiend kan zijn.
Het boek bestaat uit drie delen.
Deel 1 : Overleven in het Flexibiliteitperk
Deel 2 : Survival Tools
Deel 3 : Survival Skills
Er wordt afgesloten met "Het deeltje dat de delen afrond".

De lay-out is uitnodigend. Het is een fijn lettertype met ruimte tussen de regels. Omdat er nogal wat informatie op je af komt is dat erg prettig. Er staan volop leuke illustraties in het boek. Er wordt met verschillende lettertypes en tekst kleuren gewerkt. Dit vult de tekst prima aan en breekt de pagina, het komt zo niet over als een zwaar studieboek, maar inderdaad meer als de vrolijke gids die de auteur voor ogen had.

Inspirerend
Astrid Willems spreekt de lezer direct aan en betrekt je zo bij haar ideeën over Flexdenken. Het taalgebruik is vlot maar heeft ook best wel wat pittige woorden en termen. Je moet je aandacht er wel goed bij houden. Jammer dat de auteur regelmatig zinnen tussen haakjes zet. Dit leest niet prettig en omdat het veel gebeurt gaat het effect verloren. Wat ik erg goed vind is dat de auteur het duidelijk aan geeft wanneer ze wat overdrijft om iets duidelijk te maken. Het is heel prettig dat ze je niet wil overhalen om haar mening te delen. Het is geen boek dat pretendeert de waarheid in pacht te hebben. Astrid Willems zet haar ideeën uiteen en geeft een goede onderbouwing. Met voorbeelden, tekeningen en vergelijkingen weet ze haar verhaal duidelijk te maken.
Ze weet je met haar boek te prikkelen en aan het denken te zetten en te inspireren om eens op een andere manier naar de wereld te kijken. Zo krijg je een frisse kijk op begrippen als Presteren, Falen, Leren en Succes. Het wist bij mij regelmatig herkenning op te roepen maar net zo vaak dacht ik "Hé zo heb dat ik dit nog nooit bekeken".

Quotes, filosofen en meer
In het boek worden kort een aantal oude filosofen besproken. Ook geven negen hedendaagse Flexdenkers praktische Flexdenktips. Interessant en het wordt niet te veel omdat het steeds maar korte stukjes zijn. Bovendien wordt steeds het verband met de theorie duidelijk gemaakt.
Er staan ook oefeningen en opdrachten in het boek. Zeker in het derde deel waarin na de theorie meer verteld wordt over hoe je Flexdenken in de praktijk kunt toepassen.
Praktijk, theorie en voorbeelden vullen elkaar goed aan in het boek. Net als de vele teksten in de kantlijn en de speelse illustraties. Het is druk en levendig zonder chaotisch te worden.
Het boek leent zich prima om door te bladeren en de stukjes eruit te pakken die je interessant vindt om te lezen. Of om aan de hand van de inhoudsopgave en de gekleurde teksten al een idee van de inhoud te krijgen.
Als je het boek van voor af aan helemaal gaat lezen wacht je een interessant en gevarieerd boek waarin zowel de lezer als ook andere meningen serieus genomen worden. Ik vond het geen boek om in één keer helemaal uit te lezen. De informatie en nieuwe ideeën moesten steeds toch even bezinken. Ook nu is de ruime en duidelijke lay-out weer een pluspunt. Tussendoor kun je even een quote of iets anders lezen, maar het is ook makkelijk om zo snel iets terug te vinden dat je nog eens wil lezen.

Of je na het lezen van het boek nu wel of niet eens bent met Astrid Willems maakt niet uit. Het zet je aan het denken en verveelt geen moment.


Boekgegevens
Titel:Flexdenken
Auteur:Astrid Willems
Uitgever:Bigbusiness Publishers
Verschenen:December 2014
ISBN:9789491757082
Illustraties:Astrid Willems

Labels: ,