Recensie: Hitte - Lis Lucassen

Hitte is het eerste New Adult boek van Lis Lucassen, dit is het pseudoniem van thrillerschrijfster Olga Hoekstra.

Met New Adult ben ik nog niet niet bekend, dit is het eerste boek dat ik in dit genre lees. Op de pagina van Storm publishers vond ik een duidelijke uitleg over wat New Adult nu is. Een klein stukje zet ik hier neer, als je meer wil lezen kijk dan op Wat is een new adult.
New Adult is een Engelse benaming voor de categorie boeken voor 16-30 jarigen. 
Hoofdpersonen in New Adult zijn wat verder in hun leven als die in Young Adult. De hoofdpersonen zijn vaak tussen de 18 en 25 jaar en al actief bezig met het indelen van hun leven. Ze weten al iets van de wereld en hebben wat levenservaring die Young Adults nog missen. 
Over sex kan gewoon gesproken worden en nadenken over de toekomst is een zorg van alle dag.

Hitte
Luchtig boek met een serieus randje over liefde, lust en geheimen.
Twee jonge mensen in de knoop met de wereld en zichzelf ontmoeten elkaar in een tropisch hotel.
Lynn werkt er in het animatieteam en ziet er tegenop om weer naar huis te gaan. Ze probeert hard om de herinneringen aan die ene fatale nacht te vergeten.
Daan moet verplicht mee op vakantie met zijn overbezorgde ouders en zijn broertje Joost. Hij valt op door zijn boze uitstraling en omdat, ondanks de hitte, hij altijd lange mouwen draagt.
Vanaf het eerste moment dat ze elkaar zien voelen Lynn en Daan zich tot elkaar aangetrokken. Maar angst en geheimen lijken een vakantieliefde in de weg te staan. Wanneer ze toch voor elkaar vallen is het maar de vraag of ze elkaar genoeg kunnen vertrouwen om samen verder te gaan.
Zal Daan zich ooit laten aanraken? En vind Lynn de moed om het geheim dat ze meedraagt prijs te geven?

Een heerlijk zomerboek
Op de cover staat een Quote waarin het boek een heerlijk zomerboek genoemd wordt. En terecht naar mijn idee. Hitte brengt je naar een zonnige bestemming met ontwapenende personages en leest erg prettig. Wat meer kun je verwachten van een heerlijk zomerboek?

Toch bied dit boek ook nog iets meer want het heeft ook een serieuze kant. Zowel Daan als Lynn hebben in hun jonge leven littekens op gelopen. Dat het bij de één zichtbaar is en bij de ander niet maakt geen verschil voor hoe zij zich voelen. Beide weten ze niet goed meer wie ze eigenlijk zijn en dit herkennen ze bij elkaar. Maar ook lichamelijk voelen ze zich sterk tot elkaar aangetrokken.
Hoe Daan en Lynn op elkaar reageren en hoe ze elkaar steeds afstoten en toch weer aantrekken wordt goed beschreven. Net als de gecompliceerde verhouding die ze beginnen. Ze vertellen elkaar meer als dat ze ooit een ander toevertrouwd hebben maar geheimen blijven tussen het staan. Als lezer weet je waarom Daan zich, zelf tijdens sex, niet aan wil laten raken. Je begrijpt hem maar ook de frustratie van Lynn. Het duurt wat langer voor je te weten komt wat er in het verleden met Lynn gebeurd is maar dan snap je ook waarom ze er zo mee zit. Even lijkt het verhaal te blijven hangen in onuitgesproken geheimen, verliefdheid en lust. Maar dan zorgt een onverwachte gebeurtenis ervoor dat Daan en Lynn moeten beslissen of ze elkaar genoeg vertrouwen om elkaars verhalen aan te horen. Dit laat je tijdens het lezen helemaal in het verhaal opgaan. Het is mooi beschreven hoe Daan en Lynn vechten om hun leven weer op de rails te krijgen.

Liefde, lust, sex
In het boek wordt er op de zonnige locatie heerlijk op los geflirt. Zeker de sexy collega Stef versiert meisjes bij de vleet. Lynn en Daan flirten, daten, worden verliefd en hebben sex. Deze scenes gaan inderdaad verder dan in een Young Adult boek maar worden erg mooi beschreven. Het past ook binnen het verhaal, de seksuele aantrekkingskracht kracht tussen Daan en Lynn is vanaf het begin voelbaar. En geeft vanaf het begin problemen want Daan heeft littekens die hij niet wil laten zien aan Lynn. Zijn angst is begrijpelijk, net als de frustratie van Lynn. Dat Lynn er genoeg van krijgt om wel sex te hebben maar Daan niet te mogen aanraken is onvermijdelijk. Deze problemen en de andere problemen die ze hebben zijn niet los van elkaar te zien en het is mooi om te lezen hoe ze hier hun weg in vinden. Zelfs als het hier en daar wat voorspelbaar is.

Aansprekende personages
Doordat het verhaal wisselend vanuit het perspectief van Daan en Lynn verteld wordt kun je met hen beiden meeleven en meevoelen. Heel diepgaand is het niet en past ook niet bij de stijl van het boek. Maar Lis Lucassen geeft met haar manier van schrijven een intense en krachtige lading aan het verhaal die weet te raken. Daan en Lynn zijn aansprekende personages waar je graag over leest.
Ook de personages aan de zijlijn weten indruk te maken. Met de ouders van Daan kon ik ook intens mee leven. Het blijkt goed uit het boek hoeveel zorgen ze zich gemaakt hebben over Daan en hoeveel moeite het kost om hem nu weer los te laten.
Een kleine maar overweldigende rol is weggelegd voor Joost het jongere broertje van Daan. Die knul heeft mijn hart gestolen door de manier waarop hij probeert zijn broer te helpen. Het was echt aangrijpend om te lezen dat Daan wat belooft aan Joost maar niet gelooft wordt. En het breekt je hart dat Joost zijn broer wel wil geloven maar het niet meer kan.
Sexy Stef zorgt voor de luchtige en vrolijke toets aan het verhaal. Hoewel aan het einde van het boek er toch meer met Stef aan de hand blijkt te zijn.

Afsluitende epiloog
Lis Lucassen heeft een New Adult geschreven die een mooie mix is van: romantiek, lust, zon en vakantie, jezelf vinden, keuzes maken, spanning en geheimen. Luchtig maar met een serieus tintje en geschreven in een prettige vlotte stijl.
Gelukkig stopt ze niet zomaar met het verhaal, er is een epiloog die een jaar verder in het verhaal is. Daar lees je hoe het een en ander verder gegaan is en afgelopen is zodat je het boek met een tevreden gevoel dichtslaat.

Vervolg
In haar dankwoord staat dat het volgende boek over Stef gaat.
Op Facebook vermeldde Lis / Olga deze week dat er naast het verhaal van Stef (het boek gaat Razend heten) tegelijkertijd nog een verhaal in de Hitte serie komt. Dit verhaal is een prequel in die zin dat het zich afspeelt op het broeierige eiland van Lynn en Daan, in de weken vóórdat zij er zijn. De boeken verschijnen volgend jaar.


Boekgegevens
Titel:Hitte
Auteur:Lis Lucassen
Uitgever:Storm Publishers
Verschenen:Maart 2015
ISBN:9789492098061

Labels: ,