Recensie: Leven of Dood - Michael Robotham

Audie Palmer zit al tien jaar in de gevangenis in Texas. Anoniem blijven zit er voor hem niet in, iedereen weet waarvoor hij vast zit. Audie was namelijk betrokken bij een roofoverval die vier mensen het leven koste. Het gestolen geld, zeven miljoen dollar, is nooit teruggevonden.
Spanning, actie maar vooral ook een intens menselijk verhaal.
Voor Audie is zijn straftijd een ware hel, hij wordt bedreigd en mishandeld door bewakers en medegevangenen. Allen willen ze weten waar het geld is. Audie laat echter nooit wat los en gedraagt zich als een modelgevangene.
Iedereen is dan ook verbijstert als hij één dag voor zijn officiële vrijlating op spectaculaire wijze ontsnapt. Audie is niet zomaar ontsnapt, hij heeft een doel waar hij alles voor over heeft, zelfs zijn leven. Terwijl hij plannen maakt en op pad gaat naar zijn bestemming zit de FBI met man en macht achter hem aan. Maar het is niet alleen de FBI die naar hem op zoek is. Audie heeft machtige vijanden gemaakt die hem ten koste van alles het zwijgen op willen leggen.
Waarom is Audi ontsnapt? En wil wil hem dood hebben! Welke geheimen moeten verborgen blijven?


Door de mooie manier van schrijven en de intrigerende vragen weet het boek direct je aandacht te pakken. De goede opbouw en het sterke plot zorgen ervoor dat Leven of Dood je ook tijdens de rest van het verhaal weet te boeien. Levensechte en uitgewerkte personages maken dat je je als lezer betrokken voelt bij wat er gebeurt.
Michael Robotham heeft een sterk psychologisch verhaal neergezet waarin ook de nodig spanning en actie te vinden is. Zeker het laatste deel van het boek is adembenemend spannend.

Vanuit meerdere perspectieven wordt het verhaal verteld. Bij ieder personage wordt de manier van handelen en spreken aangepast zoals het bij dat karakter past. Het taalgebruik in de gevangenis is dan ook zeker geen ABN of politiek correct. Op zich begrijpelijk maar het stond me toch wat tegen.
Op deze manier worden de personages levensecht en overtuigend neergezet. Wat ook helpt is dat de mensen in het boek genadeloos eerlijk worden neergezet, tot eventuele vetrollen aan toe. Alsof het een film is kun je ze zo voor je zien.

Wat het verband is tussen de diverse personages is in het begin één van de vragen die je als lezer bezig houdt. Net als de vraag wat Audi bewogen heeft om juist nu te ontsnappen en wat hij van plan is. Heel langzaam komt er iets meer duidelijkheid, maar tegelijkertijd komen er nieuwe wendingen die voor verwarring zorgen. Want er blijkt meer meer aan de hand te zijn met Audie en de overval. Via de verschillende personages volg je onder andere het FBI onderzoek, de personen die Audie willen vermoorden, een sheriff en zijn gezin. En natuurlijk Audi die heel anders blijkt te zijn dan je aan het begin van het boek verwachtte.

Je ziet in het begin op wat voor inventieve manier hij weet te ontsnappen. Zonder te weten wat hij van plan is lees je geïnteresseerd over de ontmoetingen die hij onderweg heeft. Samen met de vele herinneringen die bij Audi opkomen geeft dit een beeld van hem. Een beeld dat niet lijkt te kloppen bij het beeld dat over hem in de kranten geschetst wordt. Steeds blijf je zoeken naar verbanden, naar aanwijzingen wat er gebeurd is in het verleden. Het vinden van de antwoorden en het ontdekken van het grotere plaatje is de moeite waard.
De uiteindelijke onthullingen en gebeurtenissen geven het laatste deel van het boek een hele andere lading en wending. Audie is bezig met wat hij voor ogen had en dat zet ook andere personages aan tot acties Dit wordt mooi en indringend beschreven zeker als het een en ander niet volgens plan gaat en en er moeilijke beslissingen genomen moeten worden. Mensen die aan dezelfde kant stonden staan opeens tegenover elkaar omdat er verschillende belangen op het spel staan.
De spanning hoe dit af gaat lopen en welke keuzes gemaakt gaan worden is hoog.

Het boek eindigt met een epiloog waarin wat losse eindjes weggewerkt worden en waarin nog net even te lezen valt hoe het een aantal personages vergaan is. Erg mooi gedaan zodat je het boek met een tevreden gevoel dichtslaat.


Boekgegevens
Titel:Leven of dood
Auteur:Michael Robotham
Uitgever:Cargo
Verschenen:februari 2015
ISBN:9789023491446

Labels: ,