Camilla Läckberg in Antwerpen

Vrijdag 8 mei 2015 ben ik met Jeroen naar Antwerpen geweest voor het publieke interview dat John Vervoort had met Camilla Läckberg. Iets waar ik me al weken op verheugd had. Over het interview komt er nog een apart artikel op mijn blog.

Van Camilla Läckberg heb ik alle thrillers gelezen met Erika Falck en Patrik Hedström in de hoofdrollen. De combinatie van mooie persoonlijke verhalen die doorlopen in de boeken met gecompliceerde moordzaken vind ik onweerstaanbaar. Ik lees graag over Erika en Patrik en hun familie en vrienden en na ieder boek ben ik weer benieuwd hoe het verder met ze gaat.
Een goede reden dus om hier graag naar toe te willen gaan. Bovendien ben ik zeer onder de indruk van de auteur zelf. Toen ze een aantal jaren terug in Nederland was voor de promotie van haar boek Engeleneiland was ik erbij toen ze in Utrecht (door Marion Pauw) geïnterviewd werd. Ik was helemaal onder de indruk van deze sprankelende en krachtige vrouw en heb die avond genoten.

Toen ik hoorde dat ze in Antwerpen een interview gaf besloten Jeroen en ik er een weekend weg van te maken. We bleken in hetzelfde hotel als Camilla Läckberg te logeren maar vingen slechts een glimp van haar op.
Het interview werd op een prachtige locatie gegeven: in een gemoderniseerd kloosterpand in het hartje van Antwerpen. De bijeenkomst werd mogelijk gemaakt door boekhandel Standaard en uitgeverij VBK.

Om zeker te zijn van een goede zitplaats gingen we ruim op tijd naar het auditorium van het hotel. Het was alsof je in een andere eeuw stapte, zeker als je omhoog keek naar het prachtige plafond. Gelukkig waren de stoelen wel modern en zaten we dus prima.
In de zaal naast het auditorium maakte we kennis met Carmen van de uitgeverij. En zagen we hoe boekhandel Standaard kunstig de boeken opstapelden voor de verkoop.
Ongeveer 200 mensen hadden zich hiervoor opgegeven en er waren zelf mensen van de reserve lijst die gekomen waren zonder dat ze wisten of er plek zou zijn.

Langzaam liep de zaal vol en tegen de tijd dat het interview zou beginnen kwam Camilla Läckberg binnen en nam plaats op de eerste rij. Wij zaten er vlak achter en konden mee kijken hoe er toch even geprutst moest worden voordat de microfoon goed zat. Het tot nu toe kale podium werd voorzien van stoelen en een tafel, de techniek werd getest. En toen was het show-time…

De directeur van uitgeverij VBK heette iedereen welkom en vertelde iets over Camilla Läckberg.
Van huis uit is ze econoom maar ze werkt tegenwoordig als fulltime schrijfster. Haar misdaadromans over Patrik Hedström en Erica Falck krijgen uitstekende kritieken en hebben hun weg gevonden naar een groot en internationaal lezerspubliek.
In 2005 werd ze in Zweden verkozen tot auteur van het jaar. In 2006 won zij de Zweedse publieksprijs, de Folkets literatuurprijs. Een aantal van haar boeken zijn in Zweden verfilmd.
In enkele jaren tijd is Camilla Läckberg in Nederland en België uitgegroeid tot een van de bestverkopende Zweedse auteurs. In Nederland en Vlaanderen zijn in totaal meer dan 550000 exemplaren van haar boeken verkocht.
De directeur van VBK gaf aan erg trots te zijn dat er zoveel boeken verkocht zijn. En ze gaf aan erg blij te zijn dat Thrillerspecialist John Vervoort de avond begeleidde.

Nadat ze Camilla Läckberg welkom heette kon het gesprek beginnen. Zoals ik al eerder aangaf schrijf ik nog een apart verslag over het interview en de vragen uit het publiek.
Net als de vorige keer was ik weer in de ban van deze auteur. Zonder gemaakt over te komen entertaint ze haar publiek, terwijl ze ondertussen heel open antwoord geeft op alle vragen.
De tijd vloog om en de zaal bedankte haar met een enorm applaus voor het interessante gesprek.

Als afsluiting stonden er drankjes klaar en was er gelegenheid om boeken te kopen en te laten signeren. De rij met mensen die hun boek wilde laten signeren was ongelofelijk groot, dit had ik nog nooit gezien. Ondanks de drukte was er voor iedereen even tijd en poseerde Camilla Läckberg vrolijk voor de foto's.

Het was zonder meer de moeite om hier zo’n eind voor te reizen.

Labels: