Gelezen : Gebroken - Michael Robotham

Vorige maand las ik voor het eerst een boek van Michael Robotham "Leven of dood". Het boek kreeg van mij vier sterren en als quote schreef ik bij mijn recensie Spanning, actie maar vooral een intens menselijk verhaal".
Wat mij betreft was het niet de laatste keer dat ik één van zijn boeken las. Toen ik ging kijken welk boek ik zou lezen van de Elly's Choice boeken van mei viel mijn keuze direct op "Gebroken" van Michael Robotham. Ik was heel benieuwd hoe dit boek van deze auteur was en of het weer zo een goed boek zou zijn.

Ook bij dit boek zijn de persoonlijke verhalen weer erg goed uitgewerkt. Niet alleen Joe en de dader zijn levensecht neergezet maar ook de mensen om hen heen.
Michael Robotham heeft een flink scala aan totaal verschillende personages in het verhaal gebracht. Die alle kleur en sfeer aan het verhaal geven.

Goed geschreven, spannend, mooi familie verhaal en eerlijk gezegd best eng.
De schrijfstijl is uitgebreid en er wordt veel verteld over de omgeving, het slechte weer, de sfeer thuis en op het werk. Het is op een prettige manier breedsprakig omdat het mooi geschreven is en je helemaal het boek in trekt. Sommige personages hebben een wat cynische manier van doen en spreken wat grappig is om te lezen. Het pakt vanaf het eerste moment.

Het verhaal over de moordenaar is spannend en creepy. Het idee dat iemand zo met de geest van mensen kan knoeien dat ze alles doen wat hij zegt vond ik best eng. Zeker omdat het zo beschreven werd dat je als lezer er van overtuigd was dat dit echt kan gebeuren.
Er speelt veel meer in het boek dan een ongelofelijke moordzaak. Ook het privé leven van Joe met vrouw en kinderen speelt een rol. Joe heeft Parkinson en de gevolgen daarvan worden schrijnend eerlijk maar ook met een tikje humor beschreven. Je herkent ook het leven van alledag bij Joe en zijn gezin waardoor je meer betrokken raakt.

Het privé leven, het werk en het onderzoek gaan onvermijdelijk door elkaar heen lopen. Steeds een stukje verder en zet de relatie van Joe en zijn vrouw op scherp. Hij bijt zit vast in de zaak de dochter van de vermoorde vrouw heeft zijn hart geraakt. Maar ook om een andere reden, hij ziet hierin een uitdaging. Iets wat hij door zijn ziekte veel te weinig nog heeft. Zijn vrouw is bang dat er iets met hem of hun gezin kan gebeuren en wil dat hij stopt. Bride kanten zie je en begrijp je tijdens het lezen.

Het verhaal wordt wisselend verteld door twee personages, Joe en de dader. Als lezer weet je meer dan deze twee, hetgeen voor de nodige spanning zorgt.
Bij Joe kijk je mee in zijn werk, zijn privé leven en hoe hij betrokken raakt bij het politieonderzoek. Het is intrigeren om te lezen hoe hij via zijn psychologische kennis steeds meer in het hoofd van de dader kruipt. Het is vertederend hoe gek hij op zijn vrouw en kinderen is. En doodeng als zij in gevaar lijken te komen.
Het politie onderzoek is degelijk en geeft beetje bij beetje meer aanwijzingen. En heeft twee aparte en wat excentrieke inspecteurs die zich met de zaak bemoeien
Bij de dader krijg je eerst zijn plannen en heel langzaam leer je meer over zijn achtergrond. Zij verhalen zijn huiveringwekkend en wreed. Hij speelt een ontzettend gemeen spelletje met zijn slachtoffers. Hij wil ze breken en als poppen aan een touwtje besturen. Heel eng want hij blijkt te weten hoe dit moet. Het is een dader uit je nachtmerries, hij is overal zonder dat je het weet. En slaat toe zonder mededogen. Hij speelt met de geest van zijn slachtoffers en weet feilloos hun zwakke plek te vinden.

Het boek is net als het eerdere boek dat ik van de auteur las een goede mix van persoonlijke verhalen, spanning en zenuwslopende.


Boekbeschrijving Elly's Choice
Eerst breekt hij je hart, daarna verwoest hij je leven…

Klinisch psycholoog Joe O’Loughlin wordt op zijn eerste werkdag als professor geconfronteerd met een schokkende gebeurtenis. Voor zijn ogen springt een naakte vrouw van een hoge brug haar dood tegemoet. Vlak voor ze springt fluistert ze nog: ‘Je begrijpt het niet.’ De politie is ervan overtuigd dat het zelfmoord is, maar niet veel later krijgt Joe bezoek van de dochter van de vrouw. Het meisje weigert te geloven dat haar moeder zelfmoord heeft gepleegd en heeft daar goede redenen voor. Joe wil haar wel geloven, maar heeft de vrouw zelf zien springen. Wat heeft haar tot deze wanhoopsdaad gedreven? Welke stem? Welke donkere kracht?

Gebroken is een meesterlijke psychologische thriller: fantastisch geschreven, ongelooflijk spannend en onvoorspelbaar van begin tot eind.


Boekgegevens
Titel:Gebroken
Auteur:Michael Robotham
Uitgever:Cargo
Verschenen:2008
ISBN:9789023453864

Labels: