Jo Claes wint Gouden Strop 2015

Vanavond was in Amsterdam de Avond van het Spannende boek. Jeroen en ik waren er bij en een uitgebreid verslag met foto's komt er nog aan.

In dit bericht presenteer ik de winnaars van de Gouden Strop en de Schaduwprijs. Samen met wat algemene informatie over de avond die ik grotendeels op de pagina van Juni-Maand van het Spannende Boek gevonden heb.

De winnaar van de Gouden Strop 2015 is Jo Claes met het boek De Mythe van Methusalem.
De winnaar van de Schaduwprijs 2015 is René van Rijckevorsel met het boek Tunis.

Voor de eerste keer werd de Avond van het Spannende boek uitgezonden via de livestreams van Periscoop.

Marion Pauw schreef dit jaar het geschenkboek "Grijs gebied". Het geschenkboek is vanaf vrijdag 29 mei 2015 verkrijgbaar bij de boekhandel. Bij een besteding van ten minste €12,50 aan Nederlandstalige boeken krijg je het boek cadeau. 
Marion werd deze avond geïnterviewd (ook daar komt nog een verslag van).

De opzet van de avond was dit jaar veranderd.
Het was kleinschaliger opgezet, in plaats van een klein festival draaide het vooral om de uitreiking van de Gouden Strop en de Schaduwprijs. Er waren dit jaar geen kaarten meer te koop voor thrillerlezers. Wel werden er onder de lezers een aantal kaarten verloot. Een grote teleurstelling voor de thrillerlezers die zich ieder jaar verheugden en uit het hele land naar deze avond kwamen.

De presentatie van de avond was in handen van Isolde Hallensleben.

Op de shortlist 2015 voor de gouden strop stonden:
Een jury van vijf leden selecteerde uit een longlist van 12 boeken, vijf boeken voor de shortlist.

De jury bestond dit jaar uit Marian van Leth (directeur BiblioNu), Eric de Vries (recensent Vn's Detective- en Thrillergids), Arjen Ribbens (redacteur kunst en recensent spannende boeken voor NRC) en juryvoorzitter Laetitia Griffith (voormalig politica, bestuurder en sinds januari 2012 werkzaam bij de Raad van Staten bij de afdeling advisering).

Op de shortlist voor de schaduwprijs 2015 stonden:

De jury bestond dit jaar uit: Linda Jansma (thrillerauteur), Donald Nolet (prijswinnaar van vorig jaar), Wim Krings (boekhandelaar), John Brosens (thrillerauteur) en juryvoorzitter Wendela de Vos.

Labels: