Recensie: Piece of Kate - Emily Lichthart

Piece of Kate is de debuutroman van Emily Lichthart.
Door de uitgever wordt het omschreven als een heerlijk feelgood verhaal over een ambitieuze jonge vrouw.

Vermakelijk feelgood boek met een voorspelbaar maar geweldig einde 
De 28-jarige Kate Smit woont in een piepklein appartement boven de groentewinkel waar ze werkt. Dit is niet bepaald hoe ze zich haar leven voorgesteld had. Kate wil gaan werken als docent Engels maar wordt steeds afgewezen wegens gebrek aan ervaring.
Met het bakken van taarten en haar bakblog heeft Kate wel ruimschoots ervaring. Helaas kan ze daar haar geld niet mee verdienen.
Tot ze het roer omgooit en een taartenwebshop begint. Wanneer haar kersverse site getipt wordt door een hippe glossy is deze binnen de kortste keren een grote hit.

Kate weet niet wat haar overkomt en geniet met volle tuigen van het succes. Al haar dromen lijken uit te komen. Haar webshop is door de media-aandacht beroemd aan het worden. Een charmante zakenman investeert in haar zaak zodat ze een echte winkel kan openen. Als kers op de taart vind ze ook nog de liefde van haar leven.
Kate gaat zo op in haar geluk en succes dat ze de grip op haar leven verliest. Zonder na te denken neemt ze verstrekkende besluiten. En dan komt ze er op een harde manier achter dat het gezegde Dit is te mooi om waar te zijn ook voor haar telt.

Voicemail 
Welkom bij voicemail van Hi. U heeft drie nieuwe berichten. Eerste nieuwe voicemail bericht: Gisteren ontvangen om 15 uur 8. 
Met deze schuingedrukte zin begint het eerste hoofdstuk. Het zijn alle zeer deprimerende afwijzingen die duidelijk maken dat het Kate echt niet mee zit. Regelmatig komen deze korte hoofdstukken met voicemail berichten terug in het boek. Erg leuk gedaan en het werkt goed. Hiermee wordt veel informatie gegeven. En wanneer je als lezer de personages hebt leren kennen kun je uit de korte berichtjes een heleboel tussen de regels door lezen. Het is grappig dat je aan de manier van inspreken personages herkent.
In het tweede hoofdstuk komt Kate het woord, vol verontwaardiging vertelt ze aan haar vriendinnen dat ze nu zelfs al per voicemail te horen krijgt dat ze afgewezen is.

Kate
Kate vertelt haar verhaal levendig en in herkenbare spreektaal. Ze vertelt met de nodige humor en luchtig, wat goed past bij een feelgood verhaal. Kate kan heerlijk ontspannen kletsen over alles en over niets bijzonders. Hierbij kan ze nog wel eens iets te ver afdwalen zodat het verhaal wat traag begint te worden. Anderzijds past het ook wel bij haar karakter.
Ze is een impulsieve jonge vrouw met een hoofd vol met ambitieuze plannen, getob over haar vreemde moeder en verliefdheid.
Als ze over de voorbereidingen voor haar webshop schrijft raakt ze niet uitgepraat over het bakken van taarten. Heerlijk als je zelf ook graag bakt anders misschien een tikje te uitgebreid.

Kate is een leuk persoon om over te lezen. Ze is vriendelijk en erg onhandig, behalve als het om bakken gaat. Ze is naïef en loopt met haar hoofd in de wolken en zet haar verstand op nul wanneer ze opeens succes heeft en verliefd is. Zo nu en dan is het net te veel van het goede.
De personages om haar heen zorgen er ook voor dat je graag over haar leest. Kate heeft een zeer aparte familie met wie ze het nodige te stellen heeft. Er is een kleine rol voor een schat van een groenteboer. De dame van het bedrijf dat haar helpt met het opstarten van haar winkel is een regelrechte bitch. Bovendien heeft ze, zoals het hoort in een feelgood boek, een aantal trouwe vriendinnen. Vriendinnen die elkaar door en door kennen, ongezouten de waarheid zeggen en altijd voor elkaar klaar staan is niet origineel. Maar who cares, het is juist één van de charmes van dit genre boeken.

Vlotte start, geweldig einde
De start is vlot en leest prettig maar daarna zakt het verhaal wat in. Er gebeurt niet zo veel en als lezer zie je de problemen al van verre aankomen. Het verhaal blijft wat hangen in genieten van haar succes en de liefde. Kate is wel heel naïef over hoe alles haar aan lijkt te komen waaien. Op zich heb ik niets tegen wat ongeloofwaardigheid of voorspelbaarheid maar het moet wel goed voelen tijdens het lezen.
In het laatste deel trekt het boek weer helemaal aan en stevent af op een geweldig einde. Hier lees je een heerlijk stuk over haar vriendinnen die een wild plan hebben om haar uit de problemen te helpen. Ik heb me hier prima mee vermaakt. Ook hier was de voorspelbaarheid groot maar deze keer was het positief en gaf het voorpret over wat er zou gaan gebeuren.
Het is genieten hoe alles op z'n plek valt en goed komt. Als het zo geschreven is mag de geloofwaardigheid wat mij betreft even overboord gegooid worden.


Boekgegevens
Titel:Piece of Kate
Auteur:Emily Lichthart
Uitgever:Luitingh-Sijthoff
Verschenen:april 2015
ISBN:9789024567393

Labels: ,