Gelezen: The Good Girl - Mary Kubica

The good girl is het debuut van Mary Kubica. Haar tweede boek verschijnt eind 2015.

Op de achterflap valt te lezen dat het boek gaat over de ontvoering en opsporing van Mia Bennet. Mijn verwachting was dat het grootste deel van het boek zou gaan over de zoektocht naar Mia en over haar ervaringen met de ontvoerder. En dat het vanuit deze hoofdpersoon verteld zou worden.
Tot mijn verrassing liep het heel anders. Geen onaangename verrassing: het boek heeft een originele opbouw die prima werkt.

Al in het begin van het boek weet je door wie ze ontvoerd is, en na een paar korte hoofdstukken weet je ook dat ze terug komt. Ze is erg veranderd en kan zich niets meer herinneren over de tijd dat ze weg was.
Het verhaal wordt verteld vanuit meerdere perspectieven en in twee verschillende tijdlijnen.
Bovenaan de korte hoofdstukken staat steeds de naam van de persoon die vertelt en of het ervoor of erna is.

De personages vertellen het verhaal in de ik vorm.
Eve: zij is de moeder van Mia en wordt verscheurd door schuldgevoel als haar dochter vermist wordt. Ze is nooit een echte goede moeder geweest en heeft Mia te weinig beschermd tegen de strenge eisen van haar vader. Ze haalt de onderste steen boven om haar dochter te vinden. En als haar dochter terug is probeert ze haar op alle manieren te helpen. Toch weet ze niet helemaal te overtuigen in haar nieuwe rol van bezorgde moeder.
Colin: Hij heeft dringend geld nodig en neemt de klus aan om Mia te ontvoeren en af te leveren bij zijn opdrachtgever. Op het laatste moment bedenkt hij zich en vlucht in paniek met Mia naar een afgelegen plek waar zijn baas en de politie hen niet kunnen vinden. Dat geeft hem tijd om nieuwe plannen te maken. Wie hij is, waarom hij geld nodig heeft en zich bedenkt wordt in de loop van het boek duidelijk. Hij blijft goed in zijn rol gedurende de loop van het verhaal en zijn beweegredenen zijn geloofwaardig.
Rechercheur Gabe Hoffman: hij onderzoekt de zaak van de verdwenen Mia en als ze terug is probeert hij de daders te vinden. Gabe heeft hart voor zijn werk en leeft zeer met Eve mee. Er lijkt zelfs iets op te bloeien tussen die twee maar dat wordt weinig uitgewerkt. Hij kan op weinig medewerking rekenen van de arrogante vader van Mia. Die denkt meer aan zijn reputatie als aan de veiligheid van zijn dochter. Zijn stukken vond ik het leukst om te lezen.
Mia: Zij is de hoofdpersoon maar je leert haar kennen door de verhalen van de anderen. Pas als het verhaal bijna afgesloten is komt zij aan het woord. Alleen in de epiloog verteld zij zelf een stukje van haar verhaal. Hierdoor was het toch moeilijker om als lezer met haar mee te voelen of om je betrokken te voelen bij wat er met haar gebeurde.

De tijdlijnen zijn verdeeld in ervoor en erna. 
Ervoor is voordat Mia terugkomt. Heel langzaam lees je in het verhaal van Colin waarom hij de klus aan nam en waarom hij Mia niet afleverde. De tijd van Colin en Mia samen wordt ook verteld. Maar niet wat er op het laatst gebeurd is, waarom ze zo getraumatiseerd is, hoe ze teruggekomen is. Deze vragen zorgen ervoor dat je wil blijven lezen. Heel spannend of thrillerachtig is het niet. Wel blijf je nieuwsgierig. In deze tijd lees je ook over de moeder van Mia en haar herinneringen aan vroeger. Je ziet haar zoektocht, haar verdriet en het onbegrip over de koele houding van haar man. Ondertussen onderzoekt Gabe de zaak en probeert Mia te vinden.
Erna is nadat Mia terug is. De reacties van haar ouders, de pers die het gezin belaagt, het wanhopig zoeken naar antwoorden. En het zoeken naar de daders. Er zijn wendingen en twists die ik deels zag aankomen. Ook hier vanuit meerdere perspectieven die op het einde steeds sneller na elkaar opvolgen. En zo toe wenkend naar het slot.

Het is een fijn boek om te lezen en wist mijn interesse vast te houden. Ondanks het wisselen van tijden en perspectieven blijft het boek prima te volgen.
The good girl is zeker de moeite van het lezen door de aparte opbouw en de nieuwsgierigheid die je door laat lezen. Een topper vind ik weer te sterk uitgedrukt. Daarvoor waren de personages niet genoeg uitgewerkt en mist er toch wat aan spanning.


Tekst op achterflap 
Colins opdracht is duidelijk: Mia Bennett (dochter van een prominente rechter) ontvoeren en haar afleveren bij zijn opdrachtgever. Alles loopt volgens plan. Hij treft haar in een bar, krijgt haar zo ver dat ze met hem mee gaat, maar dan verandert er iets. Van het ene op het andere moment besluit hij haar niet over te dragen maar mee te nemen naar zijn blokhut, ver van de bewoonde wereld.

Een zenuwslopende tijd breekt aan. Voor Colin en Mia, die samen vastzitten in een claustrofobische situatie. Voor rechercheur Gabe Hoffman, die weet dat in een vermissingszaak elk uur telt. En voor Mia's familie die geen idee heeft waar hun dochter is gebleven en of ze nog leeft...

Wordt het Colin uiteindelijk te heet onder zijn voeten en levert hij Mia alsnog af, of heeft hij zo zijn eigen plannen met haar?


Boekgegevens
Titel:The good girl
Auteur:Mary Kubica
Uitgever:Harper Collins
Verschenen:mei 2015
ISBN:9789034754646

Labels: