Recensie: Vader & Dochter boek - Hannah Wagendorp en Bert Wagendorp

Hannah Wagendorp is 23 en zit in het tweede jaar van de Schrijvers vakschool. Sinds 2006 heeft ze twee keer per maand een column in de Alkmaarsche Courant. Daarnaast heeft ze sinds 2014 een eigen schrijfbureau: Hannah Wagendorp schrijft. Het Vader-en-Dochter boek is haar debuut.

Bert Wagendorp is columnist bij de Volkskrant. In 2013 verscheen zijn roman Ventoux. Van Ventoux gingen binnen een half jaar 100.000 exemplaren over de toonbank. Hij schreef eerder onder meer de verhalenbundel De dubbele schaar en de novelle De proloog.

Samen schreven ze het Vader & Dochter boek. Een boek geschreven door twee ervaringsdeskundigen, van elk soort één. Een vader (Bert Wagendorp) en een dochter (Hannah Wagendorp)
Zij schreven een kijk, blader en informatie boek over alle aspecten van de speciale band tussen vaders en dochters. Het is een leuk, herkenbaar en soms ontroerend boek geworden waarin ze op allerlei manieren naar vaders en dochters kijken.

Een boek voor iedere vader en dochter geschreven met humor en liefde. 
Hannah en Bert Wagendorp geven een kijkje in hun eigen vader/dochter relatie en over wat het voor hen betekende om samen dit boek te maken. Dat ze als het ware een stukje van zichzelf in het boek gestopt hebben maakt het bijzonder om te lezen. Het is een warm en positief boek waarin ze niet onder stoelen of banken steken dat ze blij zijn met elkaar.
In het voorwoord vertellen ze samen iets over het tot stand komen van het boek en wat ieder van hen belangrijk vond.

Er moeten grappen in zei Bert. Dat je samen even hartelijk kunt lachen. Dat is altijd goed. 

Ja, zei Hannah. Maar je moet er ook iets van leren. Dat je opeens heel anders tegen je vader of je dochter aankijkt. 

Er moet ook in staan hoe je eigenlijk een dochter krijgt, zei Bert. 

Wat is eigenlijk jouw favoriete vader en dochter liedje? Daughter van Peter Blegvad, zei Bert. Nooit van gehoord, zei Hannah. 

Ik ga je mailen, zei Hannah. Over ons. En dan moet jij mij terugmailen. 

Deze mail wisseling staat in het boek in We mailen. Op oranje pagina's, zodat ze goed te herkennen zijn. Door het hele boek heen wordt dit steeds vervolgd. Onderaan staat steeds op welke pagina je verder kunt lezen. Handig als je niet naar een ander onderwerp wil maar geboeid bent door de berichten van vader en dochter en door wil lezen.
In de hoofdstukken De vader en de dochter krijg je ook een fictief kijkje in het leven van deze dochter en vader, maar daarom niets minder leuk.

Naast deze persoonlijke hoofdstukken hebben de auteurs nog een uitgebreid en interessant scala aan weetjes, feiten, gedichten, liedjes, boeken en andere informatie in het boek verwerkt.
De lay-out van het boek is prettig en overzichtelijk en lokt uit tot bladeren. Alle onderwerpen worden in delen aangeboden en door het boek verspreid. Maar ze zijn door de gekleurde pagina's en de verwijzingen gemakkelijk terug te vinden.

Het boek staat vol foto's, plaatjes en leuk opgemaakte pagina's. Het is echt een toegankelijk en herkenbaar boek voor alle vaders en dochters. Echt een aanrader om cadeau te geven, of om cadeau te vragen. Leuk om samen te lezen en er over te praten. Zelfs als slechts vader of dochter het leest geeft het al genoeg gespreksstof voor serieuze of vrolijke gesprekken. In het boek komt van alles aan bod. Van wetenschap, recepten tot gedichten. Niet alles zal iedereen even zeer aanspreken. Maar er is genoeg voor uren blader en leesplezier.
Een aantal onderwerpen die ook in het boek staan zijn (naast de meer persoonlijke hoofdstukken)Vader & Dochter boek is een heerlijk boek, echt een aanrader. Op de achterkant van het boek staat dit mooi verwoord.

VADERS 
Lees dit boek, en je beseft wat een geluksvogel je bent met een dochter 

DOCHTERS 
Als je dit boek uit hebt, kijk je opeens heel anders naar je vader. 

Vaders & dochters 
Lees het samen 

(ook aanbevolen voor moeders) 


Boekgegevens
Titel:Vader & Dochter boek
Auteur:Hannah Wagendorp en Bert Wagendorp
Uitgever:De Geus
Verschenen:februari 2015
ISBN:9789044533958

Labels: ,