Gelezen: Dwaaleiland - Melissa de la Cruz

Dwaaleiland is de prequel van Disney’s nieuwste film Descendants, die dit najaar op Disney Channel in première gaat. In Dwaaleiland maak je kennis met de kinderen van de bekende Disney-schurken Maleficent (Mal), Jafar (Jay), Cruella de Ville (Carlos) en de Boze Koningin (Evie). Zij zijn samen met hun ouders verbannen uit het Koninkrijk Auradon en leven nu zonder magie op Dwaaleiland.
Mal, Jay, Carlos en Evie doen er alles aan om net zo slecht te worden als hun ouders en zo hun goedkeuring te krijgen. Wanneer het erop lijkt dat er weer magie op het eiland is gaan de vier met tegenzin samenwerken of eigenlijk besluiten ze meer om elkaar niet tegen te werken.

Absoluut een must-read voor Disney fans
De film begint waar het boek ophoudt, dus ik raad het af om de trailer van de film te bekijken vóór het boek uit is. Op het einde heeft iemand namelijk een geweldig idee zonder te zeggen wat dat is, en dat wordt in de trailer meteen duidelijk. Jammer genoeg is de film geen tekenfilm, wat ik leuker had gevonden omdat ik tijdens het lezen het boek als een tekenfilm voor me kon zien.

Aanrader voor Disney fans 
Met het idee van een Disney tekenfilm in gedachten ben ik ook het boek gaan lezen en was ook niet van plan om me druk te gaan maken over diepgang van de personages of wereld. En dat werkte prima. Het is voor een Disney fan echt genieten omdat er veel uit de diverse bekendere films in het verhaal naar voren komt. Veel bekende figuren spelen een rol. Zo geeft bijvoorbeeld de stiefmoeder van Assepoester les op school in het vak Sluwe plannen. Maar ook in het liefelijke Auradon komen bekende Disney karakters voor. Ben, de kroonprins van Auradon, moet onderhandelen met de zeven dwergen wat beslist niet meevalt als Grumpy dwarsligt. En daardoor erg leuk is om te lezen. Regelmatig moest ik glimlachen om de herkenning van karakters en om de humor die in het boek verwerkt is. Kennis van de films is wel handig om alle verwijzingen ook op te kunnen pakken en waarderen.
Het is een echte klassieke Disney wereld met een modern tintje eraan. De tegenstelling tussen Auradon en Dwaaleiland is heerlijk zwart-wit en wordt flink benadrukt. Dwaaleiland is somber, het eten is karig, slecht zijn is een deugd en vriendschap of liefde zijn uit den boze. In Auradon is iedereen goed en loopt altijd alles goed af. In ieder ander verhaal zou ik dat niet kunnen waarderen maar hier past het in de sfeer. Er is regelmatig een knipoog naar onze moderne wereld, zoals het maken van selfies.

Young adult 
Dwaaleiland is een Young Adult boek maar de manier van schrijven lijkt meer op een boek voor jonge kinderen. Anderzijds is het ook weer de moeite voor Disney liefhebbers van alle leeftijden omdat het je als lezer helemaal in de wereld van Disney brengt.
Het verhaal van de vier jongeren op Dwaaleiland en de prins op Auradon is eenvoudig en wat voorspelbaar en daardoor ook wat meer voor jongere lezers. Maar de opbouw zit goed en logisch in elkaar. Samen met alle Disney elementen geeft het een prettige leeservaring en een heerlijk boek.

Leuke slechteriken en een eigenwijze prins 
Mal, Evie, Carlos en Jay zijn slechteriken in opleiding waar ik me prima mee kon vermaken. Net als jongeren uit onze wereld hebben ze problemen met hun ouders. Toch is het niet helemaal te vergelijken want hun ouders zijn de grootste schurken ooit en ook voor hun kinderen zijn ze hard. Geen moment vallen Malafide en de andere ouders uit hun rol. Je krijgt toch wel een beetje meelijden met deze vier jongelui, al stelen en pesten ze. Langzaam maar zeker leer je ze beter kennen en stelen ze je hart.
Evie: ze lijkt net als haar moeder alleen om uiterlijkheden te geven maar schijn bedriegt.
Carlos: hij is bijna een mislukte slechterik en is het slaafje van zijn moeder. Maar hij heeft meer in zijn mars dan je op het eerste gezicht zou vermoeden.
Mal  zij is de schrik van de buurt maar zo slecht zijn als haar moeder wil maar niet lukken. Ze vecht hard tegen haar opwellingen om vrienden te willen maken of iets goeds te doen.
Jay: Hij is een dief die alles ter wereld kan stelen behalve het hart van zijn vader. En dat doet pijn, al zal hij dat nooit toegeven.

Alle vier hebben ze hun eigen kwaliteiten en onhebbelijkheden. Ze doen er alles aan om slecht te zijn en geen vrienden te maken. Maar dat lukt ze (gelukkig) niet helemaal.

En dan is er nog de eigenwijze prins Ben: hij heeft alles en mist toch iets. Hij vindt de schattige Disney prinsessen eigenlijk doodsaai en eerlijk gezegd de rest van van zijn wereld ook. En dat zorgt dat hij op de laatste pagina een geweldig idee krijgt dat in de film uitgewerkt gaat worden.


Tekst achterflap
Jaren geleden zijn de schurken uit het koninkrijk Auradon verbannen naar Dwaaleiland. Een koepel om het eiland heen verhindert het gebruik van magie. Terwijl Malafide, Jafar, Cruella en de boze koningin terugverlangen naar hun hoogtijdagen als gemene magiërs, weten hun kinderen niet beter dan dat ze leven in een donkere, sombere en vooral slechte wereld.
En daar gedragen ze zich ook naar. Mal terroriseert iedereen die te dicht in haar buurt komt, om maar net zo angstaanjagend te zijn als haar moeder Malafide. Jay steelt alles wat los en vast zit, hopend dat hij eens een grote slag slaat voor zijn vader Jafar. Evie wil even mooi zijn als haar moeder die elke dag voor de spiegel staat. En Carlos zorgt ervoor dat er niets met de bontjassen van Cruella gebeurt.
Wanneer Mal Carlos dwingt om een groot feest te geven, gebeurt er iets vreemd.
Is het mogelijk dat er weer magie is op Dwaaleiland..... ?


Boekgegevens
Titel:Dwaaleiland
Auteur:Melissa de la Cruz
Uitgever:Van Goor
Verschenen:juli 2015
ISBN:9789000346295

Labels: