Gelezen: Joy - Marjan van den Berg

Marjan van den Berg is journalist, schrijver en columnist. Met haar boek Joy slaat deze ervaren en succesvolle auteur een nieuwe weg in. Joy is haar eerste spannende roman en dus het thrillerdebuut van Marjan van den Berg.

Joy is een succesvol kunstenaar en heeft een liefdevol huwelijk met Stefan. In haar verleden is haar iets vreselijks overkomen. De herinneringen daaraan heeft ze zo diep weggestopt dat niemand, ook zijzelf niet, daarbij kan. Maar dan wordt ze geconfronteerd met wie ze was en met wat ze uit alle macht wil vergeten. Alles komt naar boven en ze wil wraak!

Naar dit boek was ik zeer benieuwd omdat ik de schrijfstijl van Marjan van den Berg erg goed vindt en omdat de tekst op de achterflap me aansprak.

Vanaf de eerste pagina was ik in de ban van de manier waarop Marjan van den Berg haar personages neerzet en sfeer weet op te roepen. Het boek leest heerlijk, heeft humor en staat op een of andere manier heel dichtbij je als lezer. Het zou écht kunnen zijn en ergens bij jou in de buurt kunnen gebeuren. Er wordt geschreven over de gewone dagelijkse beslommeringen, het werk, relaties en gevoelens. Zonder moeite zie je Joy en de andere personages voor je en vanaf het begin weten ze te boeien.
Het verhaal wordt niet alleen vanuit Joy maar vanuit meerdere personages beschreven. Ook vanuit diegene op wie Joy wraak wil nemen. Door de proloog en de achterflap weet je als lezers dat de mensen over wie geschreven wordt gruwelijke daden op hun geweten hebben. Tegelijkertijd lijken ze, zeker in de start, gewone mensen van wie dit zeker niet zou verwachten.
Dit dubbele gevoel geeft een intrigerend en wat sinister tintje aan het boek.

De spanning begint al met de proloog en wordt opgevoerd wanneer Joy zich meer van haar verleden gaat herinneren. De schrik die Joy voelt als ze beseft dat ze oog in oog staat met één van haar belagers kun je als lezer ook tot in je tenen voelen. Hoe ze tot het besluit komt om wraak te nemen is een logische stap in het verhaal. En geeft de belofte van een vervolg vol spanning.

Deze belofte wordt wat mij betreft niet helemaal waargemaakt. Het lezen blijft prettig en vooral Joy en haar nieuwe vriendin Annechien blijven je interesse vasthouden. Maar voor een thriller of zelfs spannende roman duurt het wat lang voor er meer actie en/of spanning in het verhaal komt.
Joy heeft weinig concrete plannen en denkt niet aan de consequentie voor o.a. Stefan als je daadwerkelijk wraak wil nemen.
Het zou zonde zijn om te vertellen of ze slaagt en hoe ze te werk gaat. Maar ik vond het niet helemaal overtuigend, er is sprake van ongelofelijk veel toeval. Hierdoor zakt het gevoel van spanning in de loop van het boek toch wel weg.

Het eerste deel van het boek weet meer spanning en nieuwsgierigheid op te roepen dan het tweede deel. Als spannende roman valt het boek me tegen.
Het verhaal van Joy en de zoektocht naar zichzelf en de personages om haar heen vond ik puur genieten om over te lezen.


Tekst achterflap
Ze hebben een dag lang gejaagd, de BBoys. Als Joy haar man Stefan, die het jachtevenement heeft georganiseerd, ophaalt in de jachthut, staat ze oog in oog met het Old Boys Network. Dik bevriend lijken ze. Ogenschijnlijk zoals zoveel mannenclubs. De stem van een van hen roept herinneringen op. Joy schrikt ervan, wil daar helemaal niet meer aan denken. Ze heeft wat er lang geleden is gebeurd, niet zonder reden zo zorgvuldig weggestopt.

Joy ziet haar verleden herleven. Ze kan zich er niet voor verstoppen. Alles in haar schreeuwt om vergelding. Het is tijd om wraak te nemen op de vijf die haar ooit geestelijk en lichamelijk hebben vernederd en mishandeld. Maar hoe pak je zoiets aan en wie is als eerste aan de beurt?


Boekgegevens
Titel:Joy
Auteur:Marjan van den Berg
Uitgever:Karakter uitgevers
Verschenen:Augustus 2015
ISBN:9789045211336

Labels: