Blogtour: De hondenmoorden - Jens Hendrik Jensen

Voor uitgeverij AW Bruna doe ik mee aan de blogtour van De hondenmoorden van Jens Hendrik Jensen.
Omdat er in de blogtour veel aandacht gegeven wordt aan het boek leek het me leuk om wat meer over de auteur te weten te komen. Daarom heb ik het internet afgestruind naar informatie en weetjes over Jens Hendrik Jensen.

Jens Hendrik Jensen (1963) is geboren en getogen in Søvind Denemarken.
Hij is werkzaam als journalist en debuteerde in 1997 als thrillerschrijver met Wiener Ringen. Na het schrijven van enkele thrillers brak hij definitief door met De hondenmoorden: het eerste deel in zijn Oxen-trilogie. Met het tweede boek over de getraumatiseerde oorlogsveteraan Niels Oxen vestigde hij definitief zijn naam bij de top van de Deense thrillerschrijvers. Zijn boeken worden in meerde Europese landen uitgegeven.

Het tweede deel in de Oxen-trilogie, De Schaduwmannen, verschijnt in het voorjaar van 2016.
In het nawoord van De hondenmoorden geeft hij een toelichting over de feiten in het boek, hij schrijft:
Ik heb een opleiding journalistiek gevolgd, misschien komt daaruit mijn wens voort om te weten of de betreffende fictie feiten bevat. En wat die feiten dan zijn. Voor diegene die misschien dezelfde behoefte hebben.
Hierna valt hierover het een en ander te lezen, onder andere dat de auteur ervoor gekozen heeft om feiten en fictie te verweven in de stukken die over de gruwelijkheden van de Balkan-oorlog gaan.

In de Deense pers wordt Jensen geprezen om zijn grondige research, goed geconstrueerde plots en zijn gevoel voor politieke verhoudingen.

Schrijven


Algemene feiten

Tekst achterflap
Niels Oxen, de hoogst onderscheiden soldaat die ooit in het Deense leger gediend heeft, is aan lager wal geraakt. In de hoop zijn innerlijke demonen af te schudden, reist hij af naar het noorden. Daar wil hij zijn kamp opslaan in de bossen en een eenvoudig leven leiden. Zijn droom verandert in een nachtmerrie als hij opeens beschouwd wordt als de hoofdverdachte van de moord op een voormalig ambassadeur.
De veiligheidsdienst is opvallend snel na de moord ter plaatse en voordat Oxen ook maar iets heeft kunnen inbrengen is hij samen met de onorthodoxe agent Margrethe Franck betrokken bij het onderzoek naar een serie mysterieuze moorden.

Het verbindende element: opgehangen honden.

Vier sterren
De hondenmoorden start met een moord en een intrigerende hoofdpersoon zodat je interesse direct gewekt wordt. Door het hele boek heen blijft er constant die prikkel om door te willen lezen. Als lezer wil je meer weten over de oorlogsveteraan Niels Oxen. Beetje bij beetje kom je meer over hem te weten maar hij blijft ook deels ondoorgrondelijk. Zijn herinneringen aan de oorlog zijn gruwelijk en pijnlijk en tijdens het lezen knijpt je hart samen over wat Niels Oxen meegemaakt heeft en wat het nu nog met hem doet.
Ook zijn "verplichte" samenwerking met Margrethe Franck is een reden om te blijven lezen. Zij is minstens zo interessant als Oxen en ze zijn aan elkaar gewaagd, slim, wantrouwend en bekwaam. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze ongewild respect voor elkaar gaan krijgen.
Ondertussen wordt er door Niels en Franck en door de politie en inlichtingendienst onderzoek gedaan naar de moorden. Dit levert een mix op van eerlijk en gedegen onderzoek en van acties die wettelijk niet mogen. Waarbij er van alle kanten eigen agenda's zijn en vuil spel eerder regel als uitzondering is.
Klein nadeel is dat er zoveel gebeurt, informatie wordt gegeven, en vanuit meerdere perspectieven wordt gekeken dat het wat lastig is om vol in het verhaal te duiken en er helemaal in op te gaan.

Het verhaal steekt gecompliceerd en ingewikkeld in elkaar, het is net een kluwen wol die in de knoop zit en maar met moeite ontrafeld kan worden. Als lezer snap je dat er verbanden moeten zijn maar lukt het je niet om de patronen te doorzien. Je wordt meegesleept in onderzoeken, ontdekkingen en wendingen vol verassingen en actie. Uiteindelijk komt er wat meer licht in de duisternis en opeens blijkt alles goed samen te vallen. Leuk is dat wanneer je erover nagaat denken er wel degelijk aanwijzingen gegeven zijn in het boek.

Het einde geeft antwoorden en heeft een geweldige ontknoping. Maar er zijn nog vragen open die hopelijk in de volgende delen beantwoord worden.


Als je het leuk vind om te kijken naar wat andere geschreven hebben bij deze blogtour kun je hier kijken.


Boekgegevens
Titel:De Hondenmoorden
Auteur:Jens Hendrik Jensen
Uitgever:AW Bruna
Verschenen:September2015
ISBN:9789400505780

Labels: , ,